Архів
Вівторок,
1 серпня 2017 року

№ 59 (19504)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень
  • За рубежем
Євродиктатура в дії

ПОЛЬЩА. ЄС відкрила проти країни судову справу.

Докладніше...
Вибухонебезпечна ситуація

ВЕНЕСУЕЛА. Число жертв нових антипрезидентських протестів сягнуло двох десятків чоловік.

Докладніше...
Анулювали паспорти

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ позбавила громадянства 157 імовірних екстремістів.

Докладніше...
Необхідні додаткові дії

ПІВНІЧНА КОРЕЯ, незважаючи на накладені на неї санкції, здійснила випробування балістичної ракети.

Докладніше...
Військова співпраця

У ГРУЗІЇ стартували навчання НАТО Noble Partner.

Докладніше...
Безпілотний автотранспорт уже на дорогах

ЕСТОНІЯ. У Таллінні почали курсувати автобуси без водіїв.

Докладніше...
Підвісний — найдовший у світі

ШВЕЙЦАРІЯ. У місті Церматт відкрили найдовший у світі підвісний міст.

Докладніше...
Як у духовці

КИТАЙ. У Шанхаї встановлено температурний рекорд за останні 145 років.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Куряча сліпота

Людмила Стельмах
(Кучеренко).

Полтавська область.

Ранок звичайного робочого дня у керівників фермерського господарства «Дослідне», що у Семенівському районі Полтавщини, розпочався «весело». Податківці з прокурорами перевернули все догори дном у квартирах голови СФГ Володимира Мокляка у Вереміївці і його сина Вадима — заступника керівника господарства — у Кременчуці.

У СЕМЕНІВКУ прибуло майже 12 осіб — прокурори, податківці, слідчі, ще й зі своїми понятими, проти чого Володимир Мокляк теж категорично заперечував. Обшукували службові машини Мокляків та офіс «Дослідного».

Робили на підставі ухвал Крюківського районного суду Кременчука, до якого звернувся прокурор Кременчуцької місцевої прокуратури А. Гаврильченко. Останній мотивував необхідність обшуку для можливого виявлення та вилучення документів і речей, що стосуються реалізації цукру за готівку фізичним особам-підприємцям та юридичним особам (далі перелічено 22 фірми), які ухилилися від сплати податків в особливо великих розмірах.

«Дослідне» вже чимало років вирощує цукрові буряки, переробляє їх на Глобинському цукрозаводі й отримує давальницький цукор. З минулого врожаю одержали 1048 тонн. Є повна документація, скільки здали коренів, який вихід цукру, скільки отримали, скільки продали: «цифір» — як в аптеці. СФГ реалізує солодкий пісок партіями не менш як 100 тонн виключно юридичним особам на умовах безготівкової передоплати. Покупець надає всі офіційні документи, зокрема й про те, що він зареєстрований у держреє­страх і ДПІ, йому виписують податкову накладну як платнику ПДВ. Фіктивні ті фірми чи ні, фермер знати не може. Це все одно, що у магазині якийсь чоловік купив буханку хліба, а продавця звинувачують, що той покупець не платить аліментів. До чого одне до іншого?

У клопотанні прокуратури до суду вказано прізвища трьох ФОПів — Т. Михайленко, В. Плужника та О. Матяш, яким нібито СФГ продавало цукор за готівку (до речі, це законодавством не заборонено). Але головний бухгалтер «Дослідного» Людмила Дзюба стверджує, що жодного кілограма цукру ФОПам, та ще й за готівку, господарство не продало, навіть не знає тих підприємців.

В ухвалі суддя мотивує дозвіл на обшуки, зокрема, й показами свідків М.І.Ріпки та М.В.Постолиці. Ці прізвища Моклякам взагалі нічого не говорять! Але один із них стверджує, що бачив паперові оригінали документів, печатки і штампи суб’єктів господарської діяльності, які підтверджують порушення фермерами закону «в... їхніх власних квартирах». Більше того, були там, мовляв, і кошти, одержані в результаті оборудок. Не інакше, мабуть, стояв мішок із грішми з написом: «Нелегальна виручка за цукор».

Під час обшуку правоохоронці не виявили жодного компромату. Щоправда, конфіскували блокнот з автомобіля Володимира Мокляка, певно, сподіваючись, що знайдуть у ньому злочинні фінансові схеми. А в цьому записнику суто технологічна інформація: яка культура, коли і на якому полі сіялася, скільки добрив унесли тощо. До речі, Володимир Мокляк — не лише фермер, а й науковець, кандидат сільськогосподарських наук.

І не бентежить податківців, що вони, як державні службовці, перевищують свої повноваження, тобто самі діють як правопорушники. Зокрема, зажадали, щоб Мокляки віддали ключі від службових машин «Тойота» та «Хюндай», бо, мовляв, автівки є знаряддям злочину — в них перевозилися документи й готівка за цукор. От тільки ордерів на вилучення машин у працівників фіскальної служби не було. Тож вони взяли у керівників СФГ розписки, що залишають їм автомобілі на відповідальне зберігання. А питання конфіскації машин, мовляв, вирішуватиметься в суді. 12 липня Крюківський райсуд Кременчука відмовив прокурору в задоволенні його клопотання про арешт автомобілів фермерів, бо той не дав жодної чіткої відповіді на запитання судді.

Кременчуцька податкова вже кілька років поспіль переслідує СФГ «Дослідне». Однак раніше ніколи не вдавалися до обшуків і спроб конфіскації майна.

— І так життя фермера сповнене труднощів, — обурюється Володимир Мокляк, — так ще й під час жнив державні службовці паралізують роботу господарства за свідомо сфабрикованими даними. Може, сподіваються, що захочемо від чогось відкупитися? Від чого? Адже ми працюємо тільки «по-білому», справно сплачуємо всі податки. Допомагаємо громаді, будуємо церкву, елеватор, ремонтуємо ще один офіс, за рік придбали три трактори, близько 1000 тонн міндобрив. Регулярно виплачуємо зарплату працівникам та орендну плату понад 400 пайовикам. Словом, намагаємося розвиватися. Якби тільки не заважали… Я так і сказав податківцям: дайте працювати, ми буряки як сіяли, так і сіятимемо!

Мимоволі напрошується запитання: хіба за таку «роботу» платники податків зі своїх кишень забезпечують величезні зарплати прокурорам, податківцям?! І журналісти, і громадські активісти оприлюднювали чимало фактів, коли великі підприємства шляхом застосування нечистих схем ухиляються від сплати податків, занижують базу оподаткування, але фіскали цього просто «не бачать». Невже «куряча сліпота» достоту стала їх професійною хворобою?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Спочатку довели, а тоді оцінюватимуть
Читати
Хочуть навчатися в Україні
Читати
Криза у розпалі
Читати
У пошуках газу
Читати
Електрика від природи
Читати
Жертв більшає
Читати
Українське сало до білоруської картоплі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове