Архів
Вівторок,
1 серпня 2017 року

№ 59 (19504)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень
  • За рубежем
Євродиктатура в дії

ПОЛЬЩА. ЄС відкрила проти країни судову справу.

Докладніше...
Вибухонебезпечна ситуація

ВЕНЕСУЕЛА. Число жертв нових антипрезидентських протестів сягнуло двох десятків чоловік.

Докладніше...
Анулювали паспорти

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ позбавила громадянства 157 імовірних екстремістів.

Докладніше...
Необхідні додаткові дії

ПІВНІЧНА КОРЕЯ, незважаючи на накладені на неї санкції, здійснила випробування балістичної ракети.

Докладніше...
Військова співпраця

У ГРУЗІЇ стартували навчання НАТО Noble Partner.

Докладніше...
Безпілотний автотранспорт уже на дорогах

ЕСТОНІЯ. У Таллінні почали курсувати автобуси без водіїв.

Докладніше...
Підвісний — найдовший у світі

ШВЕЙЦАРІЯ. У місті Церматт відкрили найдовший у світі підвісний міст.

Докладніше...
Як у духовці

КИТАЙ. У Шанхаї встановлено температурний рекорд за останні 145 років.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Субсидії у новому опалювальному сезоні

Олена БЕГМА.

ГРОМАДЯНИ, що мали субсидію на оплату житлово-комунальних послуг минулого опалювального сезону, автоматично отримають її і восени. Тобто їм не потрібно знову звертатися до органів соцзахисту для повторного її оформлення. За винятком хіба що орендарів житла, їм це потрібно зробити. Водночас Мінсоцполітики дало роз’яснення: тим, хто заборгував більш як за два місяці за спожиті комунальні послуги та бажає і надалі отримувати субсидію, слід якнайшвидше звернутися до компаній — надавачів цих послуг для реструктуризації боргу.

Як відомо, Кабмін уже ухвалив рішення про створення єдиного державного реєстру громадян, які одержують житлові субсидії. Він має запрацювати з 1 січня 2018 року.

Секрети довголіття питайте у жінок

У НАШІЙ країні жінок значно більше за чоловіків. Так, за даними Держстату, представниць слабкої статі налічується 22,7 мільйона, тоді як сильної — 19,6 мільйона. Демографи зазначають: річ не у гендерній диспропорції при народженні. В Україні жінки живуть на десять років довше. Чоловіки пересічно доживають до 66,5 року, жінки — до 76,7. До того ж у грудному віці чомусь майже на третину частіше помирають хлопчики.

Певно, що у кожного організму від народження «заведений» свій біологічний годинник. Проте великою мірою на довголіття впливає і спосіб життя людини. Не секрет, що чоловіки частіше мають шкідливі звички та зазвичай менше дбають про власне здоров’я.

Дорогі ви наші слуги народу

СТАЛО відомо, скільки платять українці своїми податками за утримання Верховної Ради. У бюджеті-2017 витрати на «слуг народу» становлять 1,124 мільярда гривень, що на 20% більше, ніж було ще торік. Загалом же за два з половиною роки каденції депутатів VIII скликання ВР «висмоктала» з держбюджету майже 3 мільярди гривень. Чи поліпшилося хоч на йоту життя народу?

За цей час народні депутати подали понад 4,5 тисячі законопроектів, із яких було ухвалено 344. Водночас наші так звані слуги ще й великі прогульники. 49 з них пропустили більше половини всіх засідань парламенту. До того ж законотворці, як кажуть у народі, часто влаштовують цирк: б’ються між собою, кричать… Люблять погратись у популізм, не гребують проголосувати за певну «подяку»...

Країна злиденних учених людей

НАША держава — у світових лідерах за рівнем вищої освіти у населення. Статистика свідчить: понад 75% дорослих працездатних українців уже мають або здобувають вищу освіту. Проте рекордний показник «ученості» чомусь не позначається на благополуччі нації. Навіть навпаки: саме серед власників дипломів про вищу освіту нині найбільше безробітних…

На жаль, маємо шкідливий для економіки перекос на ринку праці. Чи прагнення до вищої освіти, укорінене у нашій ментальності?

Ще один податок на старість

УРЯД визначив терміни запуску нового рівня пенсійної системи — накопичувального. Це має статися 2021 року, коли в Україні зрівняється до 60 років пенсійний вік для чоловіків і жінок. Міністр соціальної політики Андрій Рева висловив оптимістичну впевненість, що на той час середня зарплата по країні буде не нижче ніж 11 тисяч гривень, що і стане передумовою запровадження до вже діючої солідарної ще й обов’язкової накопичувальної пенсійної системи. Фактично для всіх працюючих буде введено новий обов’язковий пенсійний податок.

Раніше повідомлялося, що Рада директорів МВФ візьметься за четвертий перегляд програми розширеного фінансування EFF з Україною після прийняття пенсійної реформи, пришвидшення процесу приватизації і ряду антикорупційних заходів. 13 липня парламент уже схвалив у першому читанні урядовий проект пенсійної реформи, у якому пропонується осучаснити пенсії, призначені минулими роками, з урахуванням показника середньої заробітної плати за 2014-2016 роки і застосовуючи величину оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%.

Атеїстів теж чимало

«ЧИ віруєте ви у Бога та до якої конфесії себе зараховуєте?» — таке опитування провели в Україні соціологи групи «Рейтинг» Центру Разумкова. Абсолютна більшість тих, хто взяв у ньому участь, — 90% — вважають себе віруючими. Лише 6% упевнено заявили, що вони атеїсти, та ще 3% не визначились із відповіддю.

Серед віруючих переважають прихильники Української православної церкви Київського патріархату. Її парафіянами є 31% опитаних. Тоді як у церквах УПЦ Московського патріархату моляться 17% респондентів, Української греко-католицької церкви — 10%. Прикметно, що 31% опитаних заявили, що вони віруючі у душі, проте не належать до жодної з церков. Водночас лише кожний шостий опитаний схвально ставиться до публічної демонстрації можновладцями своєї набожності. Більшість вважає це грою на публіку.

Чи то пошта, чи то банк

В «УКРПОШТІ» почнуть брати комісію за зняття коштів із платіжник карт. Механізм отримання готівки такий самий, як і у всіх відділеннях банків. До обслуговування прийматимуть картки всіх українських банків.

Наразі тариф за зняття готівки ще не визначений, але, як повідомили в «Укрпошті», вартість послуги буде ринковою. Так, наприклад, у державному «Ощадбанку» в мережі відділень для бюджетних організацій діє тариф за зняття готівки у розмірі 0,15%, для небюджетних — 0,75%, але не менш як 5 грн за операцію.

Також «Укрпошта» обіцяє приймати картки до оплати за надані відділенням послуги. Нині приймається лише готівка.

Ціна на газ: чого чекати восени?

УРЯД затвердив фінансовий план НАК «Нафтогаз України» на 2017 рік. Його дохідну частину сформовано, виходячи з поточних цін на блакитне паливо. Виходить, уряд не підтримав передбачене підвищення тарифів.

З огляду на можливі дострокові вибори зростання вартості газу — вкрай непопулярне рішення. І без того народ зубожів до нитки. Кількість отримувачів субсидій перевищує всі можливі прогнози. До того ж здорожчання газу означатиме і ріст ціни на тепло, що ще більше примножить чисельність субсидіантів і обсяг необхідних на субсидії коштів.

Але хай там як, зауважують експерти, остаточне рішення щодо тарифів залежить від того, чи вдасться уряду переконати МВФ піти на поступки Україні у «газовому» питанні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Спочатку довели, а тоді оцінюватимуть
Читати
Хочуть навчатися в Україні
Читати
Криза у розпалі
Читати
У пошуках газу
Читати
Електрика від природи
Читати
Жертв більшає
Читати
Українське сало до білоруської картоплі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове