Архів
Вівторок,
1 серпня 2017 року

№ 59 (19504)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень
  • За рубежем
Євродиктатура в дії

ПОЛЬЩА. ЄС відкрила проти країни судову справу.

Докладніше...
Вибухонебезпечна ситуація

ВЕНЕСУЕЛА. Число жертв нових антипрезидентських протестів сягнуло двох десятків чоловік.

Докладніше...
Анулювали паспорти

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ позбавила громадянства 157 імовірних екстремістів.

Докладніше...
Необхідні додаткові дії

ПІВНІЧНА КОРЕЯ, незважаючи на накладені на неї санкції, здійснила випробування балістичної ракети.

Докладніше...
Військова співпраця

У ГРУЗІЇ стартували навчання НАТО Noble Partner.

Докладніше...
Безпілотний автотранспорт уже на дорогах

ЕСТОНІЯ. У Таллінні почали курсувати автобуси без водіїв.

Докладніше...
Підвісний — найдовший у світі

ШВЕЙЦАРІЯ. У місті Церматт відкрили найдовший у світі підвісний міст.

Докладніше...
Як у духовці

КИТАЙ. У Шанхаї встановлено температурний рекорд за останні 145 років.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Не стати двадцять третім...

Лариса САЙ-БОДНАР.

Поки МОЗ, підтримуване урядом, намагається проштовхнути реформу медицини, буцімто спрямовану на забезпечення життя і здоров’я українців, лише протягом останніх трьох місяців від ботулізму померло дев’ять чоловік. Хто винен і що робити — питання, які потребують негайної відповіді й невідкладних рішень.

СЬОГОДНІ чи не в кожній родині обговорюють цю проблему, адже в країні почастішали випадки захворювання на ботулізм і ніхто від нього не застрахований. Ботулізм розвивається внаслідок споживання харчових продуктів із високоактивними нейротоксинами та ботулотоксинами, найчастіше — в’яленої риби. Токсин практично миттєво уражує нервову систему людини і спричиняє сильне отруєння всього організму.

Ще років п’ять-шість тому, смакуючи рибними делікатесами, ми й гадки не мали, що можемо опинитися на межі життя і смерті. Якщо раптом в одного із сотень тисяч чоловік і діагностували хворобу, то введення антитоксину — сироватки від ботулізму — рятувало людині життя.

Так було до 2014 року, аж поки не закінчився термін реєстрації сироватки, яку закуповували в Росії. Оскільки потреба країни у таких препаратах невелика, то сьогодні виробники не зацікавлені їх реєструвати та постачати в Україну. Звісно, існують способи ввезення незареєстрованих лікарських засобів, які родичі пацієнтів купують за власний кошт. Ціни коливаються в межах від 1900 до 5000 гривень залежно від виробника. Але виникає інша проблема: хто зробить ін’єкцію? Лікарі усвідомлюють, що для людини це — «рятівна соломинка», й водночас бояться ризикувати, адже у разі виникнення у хворого небезпечних ускладнень через побічну дію препарату, згідно із законом, відповідатимуть вони.

І почалося ходіння по муках. Відсутність сироватки особливо дається взнаки нинішнього літа: з січня по червень вже захворіло 70 людей, недуга забрала дев’ять людських життів. І лише коли, як кажуть, смажений півень клюнув, Міністерство охорони здоров’я забило на сполох.

Нарешті в Україну в рамках гуманітарної допомоги прибула партія ліків проти ботулізму канадського виробництва з 25 доз. Протягом двох тижнів три з них вже використали для пацієнтів у Кіровоградській, Хмельницькій та Івано-Франківській областях. Нині на відповідальному зберіганні на складах ДП «Укрвакцина» знаходиться 22 дози ботулінічного антитоксину.

Головний позаштатний спеціаліст МОЗ за фахом «Інфекційні хвороби» Ольга Голубовська вважає, що ці ліки необхідно розподілити по віддалених регіонах України, де найбільша кількість зареєстрованих випадків захворювання. У разі необхідності їх можна буде доставити на місце протягом кількох годин, адже вчасне введення антитоксину зберігає життя пацієнту.

Утім, проблема не лише в наявності ліків. На думку голови Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець, збільшення випадків смертності від ботулізму, зокрема починаючи з 2016 року втричі, є наслідком несистемної роботи з упровадження реформ: поки що тільки руйнується стара система, але не розробляються нові дієві механізми допомоги. «Наразі тривожним є те, що чверть випадків захворювання на ботулізм пов’язані з уживанням продуктів промислового виробництва, що напряму пов’язано з ліквідацією Держсанепідслужби України та неефективною роботою нової структури — Держпродспоживслужби», — вважає депутат.

Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа левову частку провини за спалах інфекції перекладає на операторів ринку, причому не лише на невеличкі торговельні майданчики, а й супер- та мегамаркети. Адже саме вони часто грубо порушують технологію виробництва харчів, не дотримуються вимог законодавства щодо документального супроводу цієї продукції. Так, з початку поточного року в Україні зареєстровано 79 спалахів кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 942 особи (750 із них — діти), за відповідний період 2016-го — 71 спалах з кількістю постраждалих 1587 осіб.

На думку посадовця, гасу у вогонь підлило запровадження дворічної заборони на перевірки суб’єктів господарювання. От вони, мовляв, і хитрують. І, таким чином, труять народ.

Як наслідок, констатує начальник Головного управління в м. Києві Олег Рубан, після перевірок цього року 3405 суб’єктів господарювання на 2207 із них накладено штрафи, 507 видано приписи щодо усунення порушень, проти 21 відкрито кримінальне провадження. Призупинена діяльність лише 30 підприємств, хоча, визнає О. Рубан, через порушення санітарних норм взагалі необхідно закрити близько 80% суб’єктів господарювання.

Однак вони працюють. А нам залишається сподіватися на те, що не станемо 23-м. Адже, нагадаю, стратегічний запас України — лише 22 дози вакцини проти ботулізму.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Спочатку довели, а тоді оцінюватимуть
Читати
Хочуть навчатися в Україні
Читати
Криза у розпалі
Читати
У пошуках газу
Читати
Електрика від природи
Читати
Жертв більшає
Читати
Українське сало до білоруської картоплі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове