Архів
Вівторок,
1 серпня 2017 року

№ 59 (19504)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень

Серпень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.
Малюнки Валентини ПРОТОПОП.


Версія для друку          До списку статтей
  • Дивлюсь я на небо

Біля Ранкової Зорі — серп старого Місяця

Володимир БЕЗУГЛИЙ,

астроном-аматор.

«ПРИНЕСИ нам, серпне, стільки кіпок, як у небі зірок», — промовляли свою заповітну мрію наші пращури-хлібороби, задивляючись на всіяне, здавалося, незліченною кількістю далеких світил безхмарне нічне небесне склепіння. Завершального місяця літа воно особливо чарівне, адже його прикрашає срібляста туманна смуга Чумацького Шляху, до якої, власне, і тяжіють зорі різноманітного блиску. Ще одна її праукраїнська назва — Журавлина Дорога, котрою, вірили наші пращури, перелітні птахи восени збираються у вирій…

Місяць:

повня — в ніч із понеділка, 7-го, на вівторок, 8 серпня;

в останній чверті — в ніч із понеділка, 14-го, на вівторок, 15 серпня;

новий — у ніч із понеділка, 21-го, на вівторок, 22 серпня;

в першій чверті — у вівторок, 29 серпня.

Третій літній місяць посідає особливе місце в нинішньому астрономічному календарі, адже на нього припадають найвизначніші небесні явища як для нашої планети загалом, так і для території України зокрема. Для Землі в цілому таким явищем стане єдине у поточному році повне сонячне затемнення 21 серпня, проте, на жаль, смуга його повної фази пройде, крім акваторій Тихого та Атлантичного океанів, територією тільки однієї далекої від нас країни — Сполучених Штатів Америки. Зате в Україні буде доступним для спостережень, причому в найзручніший вечірній час, також єдине нинішнього року часткове місячне затемнення 7 серпня. Повністю його можна буде бачити на більшості території нашої країни, за винятком західних областей, над якими Місяць сходитиме незабаром після початку свого занурення в земну тінь, але й там більша частина явища буде доступна для спостережень.

Часткове місячне затемнення 7 серпня розпочнеться о 20 год. 22 хв. (зокрема, для Києва — за дві хвилини після появи Місяця над південно-східним обрієм, для Одеси — через 13 хвилин) і триватиме майже дві години. Найбільша його фаза настане о 21 год. 20 хв., коли в тіні Землі опиниться чверть місячного диска. Оскільки цього разу наш природний супутник «зачепить» північну зону земної тіні, то відповідно затемненою виявиться його південна частина. Вийде Місяць із тіні Землі о 22 год. 18 хв. Протягом усього затемнення він перебуватиме у південно-східному секторі небозводу. Як і кожного разу під час спостереження подібних явищ, цікаво звернути увагу на характерну «розмитість» межі тіні нашої планети, видимої на тлі місячного диска, а також на міру потемніння та можливе забарвлення затемненої його частини.

Завершального місяця літа триватиме сприятливий період видимості найблискучішого зореподібного світила небосхилу — планети Венера, котру можна бачити кожного ясного ранку впродовж приблизно двох із половиною годин перед сходом Сонця. На світанку 19 серпня поблизу Ранкової Зорі розташується майже такої ж яскравості вузький серп старого Місяця.

Із найдавніших часів люди вірили в мало не повсюдне поширення розумного життя у світі, який їх оточував. Джерелом таких переконань, вочевидь, були первісні культи, котрі «оживляли» довколишні об’єкти і явища. З розвитком людства та уточненням картини світобудови подібні уявлення ставали більш конкретнішими і науковими, проте й досі вони, незважаючи на чималі зусилля фахівців, належать до царин віри та гіпотез. Із 1960 року небо системно «прослуховується» у радіодіапазоні електромагнітних хвиль, який дотепер вважається найпридатнішим для передачі інформації на міжзоряні відстані. За понад півстоліття радіоспостережень небосхилу було виявлено чимало «підозрілих» сигналів. Напевно, найвідоміший серед них зафіксований американськими дослідниками 40 років тому, 15 серпня 1977-го. Його джерело перебувало в сузір’ї Стрільця (котре серпневими вечорами можна бачити поблизу південної ділянки небокраю), неподалік точки небесної сфери, у напрямку якої розташований центр Галактики. На жаль, тривав сигнал тільки 72 секунди, після чого більше не повторився, що нагадує випадкове перехоплення відправленого кимсь радіопроменя. Спроби пояснити його походження не припиняються дотепер…

Близько середини ночі з 22-го на 23 серпня Сонце перейде із зодіакального знаку Лев (Leo) у зодіакальний знак Діва (Virgo).

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

13, четвер,                  9-12 год.

17, понеділок,          19-23 год.

10, четвер,                   16-18 год.

13, неділя,                   11-13 год.
15, вівторок,
              4-7 год.

19, субота,                   7-10 год.

21, понеділок,           6-8; 20-23 год.

22, вівторок,               12-14 год.

25, п’ятниця,              18-21 год.

29, вівторок,               10-12 год.

30, середа,                  17-19 год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове