Архів
Вівторок,
1 серпня 2017 року

№ 59 (19504)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень

Серпень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.
Малюнки Валентини ПРОТОПОП.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

Спека і дощі

Тетяна Адаменко,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

РАЗОМ із серпнем завершується таке не схоже на стандартне літо. Хоча не буває у природі чітких стандартів, проте літній період 2017 року видався досить незвичний. Відзначалося багато несприятливих явищ: надзвичайно пізні приморозки на початку червня у північно-східних областях, повітряна та ґрунтова посуха у червні-липні у центральних та південних областях, велика кількість малоефективних злив, гроз, граду, шквалів, які нанесли збитки не тільки сільському господарству, а й населенню країни.

Причиною таких особливостей погоди влітку нинішнього року, на думку фахівців, була активізація атмосферних процесів, а саме: переміщення територією України великої кількості активних атмосферних фронтів та зростання мінливості клімату, тобто значні коливання середнього стану погоди та наявність екстремальних явищ.

Наближається до кінця літо, однак серпень в Україні (найчастіше до середини) ще жаркий місяць, і лише наприкінці його з’являється дедалі більше ознак осені. Це полум’яні верхівки осик, «золото» в кронах липи, пожовтіле листя берези.

За кліматичними даними, розподіл температури повітря у серпні на території України має ще типовий літній характер. Найвища середня місячна температура повітря +20-23 градуси спостерігається у південних та південно-східних областях, на решті території — +16-19. На початку серпня часто буває так тепло, як і в липні, інколи ще тепліше. В окремі роки (наприклад, 2010, 2012) саме на початку серпня відзначалися найвищі (максимальні) температури повітря.

За багаторічними спостереженнями метеостанцій України, у найжаркіші роки максимальна температура повітря (абсолютний максимум) досягала +36-40, а на півдні та у Луганській області +41-42 градуси. Аномальними вважаються роки, коли серпень виявляється теплішим за липень. Так, за історичними погодними даними, у далекому серпні 1930 року в Україні протягом місяця стояла надзвичайна спека — температура у більшості днів підвищувалася до +38-40, дуже жарко було і у серпні 1998-го, коли у південно-східних областях температура повітря досягала +37-40 градусів.

Однак навіть за таких температур у серпні літо не повертається. За статистикою метеорологічних спостережень, наприкінці серпня один раз на 10 років на поверхні ґрунту у північній частині України та в горах трапляються перші приморозки.

За кількістю опадів останній місяць літа зазвичай сухіший за липень та червень, проте і для серпня характерні часті грози та раптові зливи. Опади розподіляються нерівномірно. Найбільше їх буває на заході в гірських районах — до 110-140 мм, найменше — в причорноморських степах — 25-28 мм. У південних областях можливі суховії впродовж 3-6 днів.

За розрахунками синоптиків Українського гідрометеоцентру, серпень нинішнього року за температурним режимом очікується досить жаркий. Середня місячна температура прогнозується на рівні +19-24О (у гірських районах +17-18О), що на 1-2 градуси вище середніх значень температури серпня за останні 30 років.

Місячна кількість опадів у західних та південних областях очікується понад кліматичну норму — 110-130 відсотків, у Чернігівській, Сумській, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській, Луганській, Донецькій областях опадів буде менше за норму — близько 70-80 відсотків середніх багаторічних значень, на решті території —в межах норми.

Погода останніх днів липня була нестійка, зі значними коливаннями температури повітря — від комфортних +24-26 до спекотних +30-35 градусів, у багатьох областях пройшли дощі у супроводі гроз та шквалів. Перші серпневі дні очікуються жаркими на всій території.

При використанні місячного прогнозу слід пам’ятати, що довгострокові прогнози погоди справджуються в середньому не більш ніж на 60-70 відсотків.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

13, четвер,                  9-12 год.

17, понеділок,          19-23 год.

10, четвер,                   16-18 год.

13, неділя,                   11-13 год.
15, вівторок,
              4-7 год.

19, субота,                   7-10 год.

21, понеділок,           6-8; 20-23 год.

22, вівторок,               12-14 год.

25, п’ятниця,              18-21 год.

29, вівторок,               10-12 год.

30, середа,                  17-19 год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове