Архів
П’ятниця,
28 липня 2017 року

№ 58 (19503)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Оскаржувана реформа

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда підписав один із трьох законів про судоустрій.

Докладніше...
Новий моральний авторитет

ІНДІЯ. Новий президент Рам Натх Ковінд офіційно вступив на посаду.

Докладніше...
Останнє слово — за Трампом

США. Палата представників конгресу підтримала законо­проект про нові санкції проти РФ.

Докладніше...
Посилять систему безпеки

ІЗРАЇЛЬ прибрав металошукачі з Храмової гори після протесту мусульман.

Докладніше...
Двері причиняються

ЄВРОСОЮЗ. Ухвалено резолюцію про припинення переговорів стосовно приєднання Туреччини до євроспільноти.

Докладніше...
Теракт за терактом

ПАКИСТАН. Таліби відповідальні за напад у Лахорі.

Докладніше...
Ліси у вогні

ПОРТУГАЛІЯ. Центральні регіони з неділі охопили лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи можна працювати за сумісництвом медичною сестрою та одночасно отримувати пенсію за вислугу років?»

Світлана ЗАГРОЦЬКА.

м. Жмеринка

Вінницької області

 

Відповідно до статті 51-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі — Закон), пенсії за вислугу років установлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності, до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Частиною другою статті 21-ї Кодексу законів про працю України передбачено, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної праці шляхом укладання трудового договору на одному або одночасно на кількох підприємствах, в установах, організаціях. Це дає змогу працівникам, окрім основного трудового договору, укладати договори про роботу і за сумісництвом.

Відповідно до статті 7-ї Закону, пенсії за вислугу років призначають у разі залишення роботи, яка дає право на цю пенсію. Отже, якщо особі призначено пенсію за вислугу років, відповідно до статті 55-ї Закону, і надалі така особа працевлаштувалася за основним місцем роботи чи за сумісництвом на посаду, що дає право на пенсію за вислугу років, вона не матиме права на продовження виплати пенсії за вислугу років.

Про всі обставини, що можуть уплинути на зміну розміру пенсії або припинення її виплати, пенсіонери зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду.

 

«25 років проробив майстром колії з інтенсивним рухом поїздів. Проживав на території посиленого радіологічного контролю та маю статус потерпілого категорії 4. Який вид пенсії краще обрати? Чи можна працювати на колії після призначення пенсії?»

Валентин ОПУДАЛО.

с. Степок

Андрушівського району

Житомирської області.

 

Право на пенсію за вислугу років (пункт «а» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення») мають робітники локомотивних бригад і окремі категорії працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та метрополітенах. Список таких професій і посад затверджено постановою Кабінету міністрів України від 12.10.1992 №583 (далі — Список).

Працівникам, зазначеним у Списку, пенсію за вислугу років призначають за умови звільнення з роботи за спеціальністю, яка дає право на таку пенсію, після досягнення 55 та за наявності стажу роботи в чоловіків не менш як 30 років, із яких не менш як 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

За відсутності в чоловіків 30 років стажу роботи у період до 01.04.2024 р. пенсії за вислугу років призначають за наявності стажу роботи від 25 років 6 місяців до 30 років (щороку починаючи з 01.04.2015 р. тривалість стажу збільшується на шість місяців). Майстри (шляхові, мостові, тунельні) магістральних залізниць, зайняті на поточному утриманні, ремонті колій і штучних споруд на дільницях з інтенсивним рухом поїздів, передбачені Списком. Тож ви маєте право на пенсію за вислугу років, якщо працювали майстром і були зайняті на зазначених вище роботах. Особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії призначають зі зменшенням загальновстановленого пенсійного віку, визначеного статтею 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058). Зокрема, особам, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні посиленого радіологічного контролю за умови, що станом на 01.01.1993 р. вони прожили або відпрацювали в цій зоні не менш як чотири роки, пенсійний вік початково знижується на 2 роки (початкова величина зниження пенсійного віку встановлюється лише особам, які постійно проживали або постійно працювали в зазначених зонах із моменту аварії по 31.07.1986 р. незалежно від часу проживання або роботи в цей період) і додатково на один рік за кожні три роки проживання або роботи, але не більш ніж на п’ять.

Якщо ви підтвердите своє право на зниження пенсійного віку на п’ять років, то матимете право вибору пенсії після досягнення 55-літнього віку: або за вислугу років, або за віком. Пенсію за вислугу років призначають у разі залишення роботи, яка дає право на цю пенсію, водночас як звільнення з роботи за спеціальністю під час призначення пенсії за віком не вимагається.

Розміри пенсій за вислугу років або за віком визначаються за нормами Закону 1058 і залежать від тривалості страхового стажу та заробітку особи, з якого сплачено страхові внески. Якщо розмір пенсії чоловіка за наявності 35 років страхового стажу, визначений за нормами статті 27-ї Закону, не досягає мінімального (встановленого на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), йому встановлюється доплата до зазначеного розміру згідно зі статтею 28-ю Закону. За кожен повний рік страхового стажу чоловікам понад 35 років пенсія збільшується на 1% розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27-ї цього Закону, але не більш ніж на 1% мінімального розміру пенсії за віком.

Під час вибору виду пенсії варто враховувати те, що за вислугу років не перераховують з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, у разі якщо пенсіонер за вислугу років не досяг пенсійного віку, встановленого статтею 26-ю Закону 1058.

Отже, у разі призначення вам пенсії за вислугу років набутий після її призначення страховий стаж і, якщо це буде вигідно, заробіток буде враховано під час обчислення пенсії після досягнення вами 60 років на підставі заяви, яку ви маєте подати в управління Пенсійного фонду за місцем проживання.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Європа дала зелене світло
Читати
Претензії не до нас
Читати
Небезпечне літо
Читати
ОРДЛО — без української електрики
Читати
Дарма державний хліб їдять?
Читати
Флагман — під контролем «Укроборонпрому»
Читати
Торгівля справно йде
Читати
Нічим стріляти...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове