Архів
П’ятниця,
28 липня 2017 року

№ 58 (19503)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Оскаржувана реформа

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда підписав один із трьох законів про судоустрій.

Докладніше...
Новий моральний авторитет

ІНДІЯ. Новий президент Рам Натх Ковінд офіційно вступив на посаду.

Докладніше...
Останнє слово — за Трампом

США. Палата представників конгресу підтримала законо­проект про нові санкції проти РФ.

Докладніше...
Посилять систему безпеки

ІЗРАЇЛЬ прибрав металошукачі з Храмової гори після протесту мусульман.

Докладніше...
Двері причиняються

ЄВРОСОЮЗ. Ухвалено резолюцію про припинення переговорів стосовно приєднання Туреччини до євроспільноти.

Докладніше...
Теракт за терактом

ПАКИСТАН. Таліби відповідальні за напад у Лахорі.

Докладніше...
Ліси у вогні

ПОРТУГАЛІЯ. Центральні регіони з неділі охопили лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Традиції

Прикарпаття посвяткувало з медом

Світлана УСАТЮК.

Івано-Франківська область.

МІЖНАРОДНИЙ фестиваль меду відбувся в Івано-Франківську. Для участі в ньому на Прикарпаття з’їхалися пасічники з усіх областей України, а також Польщі й Литви. Одна з міських площ на два дні перетворилася на гомінкий веселий вулик, сповнений медовими ароматами, розмовами про секрети бджільництва, піснями і танцями.

Василь Сойма із Закарпаття пригощав гостей фестивалю смачним і корисним житньо-медовим квасом. У свіжому прохолодному напої, який так приємно випити літньої днини, — лише натуральні компоненти: житній хліб і меди різних видів. Жодних хімічних домішок. Тому спожити квас потрібно якомога швидше. Довго він не зберігатиметься.

Хмельницький пасічник Павло Юрик привіз прикарпатцям медівку «ставлену». Готує її здебільш із гречаного і липового меду, води і дріжджів. Усі компоненти змішує і ставить у темне місце бродити. Бродіння може тривати до півроку. А після цього напій іще, як мінімум, рік витримується в льосі.

— Часто пасічники варять медівку, — пояснює Павло Юрик. — Але термічна обробка знищує у ній майже всі корисні речовини. Тож я обрав для себе рецептуру бродіння, або «ставлення».

Пропонуючи спробувати медівку різних видів, чоловік додає: ставить її бродити лише в ті дні, коли на небі з’являється молодик. Бо помітив, що тоді процес приготування особливо вдалий.

А ось родина Дмитровичів, які проживають у Львівській області, із продуктів бджільнитва робить лікувальні ласощі — медово-прополісні цукерки. Звичайно, найбільше полюбляють ласувати ними дітлахи. Адже під час хвороби їм приємніше куштувати солодкі ліки, а не аптечні пігулки.

Замінити в окремих випадках традиційні медикаменти на природні засоби пропонувала гостям фестивалю і жителька Коломиї Галина Кузмінчук. Жінка завжди власноруч готує прополісну мазь, помічну для родини при обмороженні шкіри. Також пані Галина користується бальзамами з бджолиних продуктів і медовим милом, у які додає й відвари різних трав.

На святі меду було багато цікавого: розмаїття продуктів, майстер-класів, семінарів, рецептів апітерапевтів. Один із прикарпатських пасічників навіть пропонував усім охочим поспостерігати за життям бджіл у прозорому вулику. Таке помешкання для своїх комах карпатської аборигенної породи змайстрував Ігор Андрусів із села Крихівці, розташованого у приміській зоні Івано-Франківська. Вулик безпечний і для комах, і для людей, говорить бджоляр, його можна переносити, а крізь дірочки у склі відчути запахи бджолиного середовища.

— Мій вулик особливо приваблює дітлахів, — розмірковує Ігор Андрусів. — Дехто з них ніколи не бачив бджолу і думає, що це оса чи муха. Можу давати прозорий вулик на шкільні уроки. Це дуже повчально.

Свято меду в Івано-Франківську вдалося на славу. Його учасники популяризували продукти бджільництва, працю пасічника, привернули увагу туристів. Тож організатори зголосилися проводити такий фестиваль щорічно.

На фото автора: пасічник Ігор Андрусів показує прозорий вулик.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Європа дала зелене світло
Читати
Претензії не до нас
Читати
Небезпечне літо
Читати
ОРДЛО — без української електрики
Читати
Дарма державний хліб їдять?
Читати
Флагман — під контролем «Укроборонпрому»
Читати
Торгівля справно йде
Читати
Нічим стріляти...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове