Архів
П’ятниця,
28 липня 2017 року

№ 58 (19503)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Оскаржувана реформа

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда підписав один із трьох законів про судоустрій.

Докладніше...
Новий моральний авторитет

ІНДІЯ. Новий президент Рам Натх Ковінд офіційно вступив на посаду.

Докладніше...
Останнє слово — за Трампом

США. Палата представників конгресу підтримала законо­проект про нові санкції проти РФ.

Докладніше...
Посилять систему безпеки

ІЗРАЇЛЬ прибрав металошукачі з Храмової гори після протесту мусульман.

Докладніше...
Двері причиняються

ЄВРОСОЮЗ. Ухвалено резолюцію про припинення переговорів стосовно приєднання Туреччини до євроспільноти.

Докладніше...
Теракт за терактом

ПАКИСТАН. Таліби відповідальні за напад у Лахорі.

Докладніше...
Ліси у вогні

ПОРТУГАЛІЯ. Центральні регіони з неділі охопили лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Замість руїн заводу — елеватор

Підготував

Василь ПІДДУБНЯК.

КОМПАНІЯ «Нібулон» вважає південну область найперспективнішою для інвестицій. Стало відомо, що виробничі площі та акції колишнього великого підприємства в місті Олешки, що поруч регіональної бази мережі магазинів «АТБ», незабаром будуть продані саме цій компанії, яка нині є одним із найпотужніших українських агровиробників, інвесторів і експортерів сільгосппродукції.

На місці колишнього заводу компанія «Нібулон» збирається спорудити найбільший у регіоні елеватор, цехи для заморожування овочів і фруктів, а також для переробки місцевої сільгосппродукції.

«Скіф» удосконалюється

ХЕРСОНСЬКИЙ машинобудівний завод представив вітчизняним сільгоспвиробникам та інвесторам новий зразок своєї продукції — зернозбиральний комбайн «Skif 280 Superior». Сучасний степовий корабель працює з незначними витратами пального і забезпечує низьку собівартість бункерного зерна. Крім того, він підбирає колосся з проблемних полів з мінімальними втратами, може косити й молотити понад 12 годин без дозаправки і тривалий час без розвантаження, з високою — 12 кг на секунду — пропускною здатністю.

«До речі, наша техніка, 60 відсотків комплектуючих якої має херсонське походження, потрапляє під урядову програму компенсації 25 відсотків вартості для сільгоспвиробників», — зауважив комерційний директор машинобудівного заводу Сергій Чокас.

Кобзаря видно з космосу

СЕЛЕКЦІОНЕРИ з Інституту рису НAAН Укpaїни виpoстили на полі дослідного господарства гігантський пopтpет Тapaсa Шевченка. Пpo це повідомила у «Фейсбуку» представник Нaціoнaльнoгo реєстру pекopдів Лана Вєтpoвa.

Площа пopтpета — 1370 кв. м. Зoбpaження чітке завдяки рису з чорним листям на зеленому тлі.

Лана Вєтpoвa poзпoвілa, що пopтpет пoтpaпив до Нaціoнaльнoгo pеєстpу pекopдів, a зoбpaження молодого Кoбзapя видно навіть із космосу.

«Нас вpaзилa точність передачі всіх штрихів пopтpета. Це новий pекopд Укpaїни в кaтегopії «Наука і технології», — сказала представник Нацреєстру.

Торік науковці Інституту рису НAAН Укpaїни виpoстили в полі великий тризуб, але його poзміpи були втричі менші, ніж пopтpет Шевченка.

Шляховикам допоможуть митники

ПОЛОВИНА суми від перевиконання загального обсягу щомісячних митних надходжень спрямовуватиметься до спецфонду обласного бюджету на ремонт автомобільних доріг загального користування. Про це було зазначено під час робочої зустрічі керівництва області, представників територіальних органів влади з бізнесменами Херсонщини.

Заступник голови облдержадміністрації Андрій Балонь підкреслив, що для південної області це питання є особливо актуальним: 75 відсотків її автошляхів потребують капітального ремонту, а зношеність доріг державного та регіонального значення становить 95 відсотків.

Не за горами — викладання англійською

ВИКЛАДАЧІ Херсонського державного аграрного університету першими отримали від канадських партнерів безкоштовні онлайн курси англійської мови загальною ринковою вартістю понад 300 тис. грн. Ця можливість була надана в рамках співпраці українського навчального закладу із канадською федеральною компанією «StudyAction Inc.» (Торонто) за підтримки благодійного фонду «Skills For Hope Foundation» (Ванкувер).

Заявки для участі у пілотному проекті «Canadian New Horizons», який стартував 29 червня, подали понад 40 викладачів ХДАУ. Завдяки канадцям в аграрному університеті у навчальний процес буде впроваджена інновація — викладання спецкурсів англійською мовою для іноземних студентів.

I ниву орали, і горілку гнали

У ХЕРСОНСЬКОМУ державному університеті відбулась презентація книжки істориків В. Щукіна та А. Павлюка «Єврейські землеробські колонії в Херсонській губернії».

Перші єврейські поселення на Херсонщині з’явились у 1807 році. Жителям, крім власне землеробства, дозволялося займатися ремеслами і торгівлею в межах свого села, навіть гнати спирт і горілку для власних потреб і на продаж односельцям. У другій половині ХІХ ст. влада заохочувала створення стану єврейських поміщиків. Іудею, який створить велике господарство і забезпечить роботою не менш як 50 представників своєї нації, надавалося звання «почесного громадянина імперії», а якщо 100 — почесний спадковий титул, подібний до дворянського.

У засіки держави

ЦЮРУПИНСЬКИМ відділом Новокаховської місцевої прокуратури виявлено факт самовільного зайняття земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею майже 30 га біля одного з сіл Олешківського району. На цій землі без оформлення правовстановлюючих документів вирощувалися зернові культури.

За вказаним фактом органом прокуратури розпочато кримінальне провадження. Відповідно до ухвали слідчого судді врожай заарештований і переданий для реалізації ліцензованій організації. Після продажу пшениці обсягом 60 тонн і орієнтовною вартістю 240 тис. грн виторг буде повернутий у дохід держави, повідомляє прес-служба прокуратури області.

Ліси палять зумисне?

ВІД ПОЧАТКУ нинішнього року на Херсонщині, між іншим, у найменш залісненому регіоні країни, вже згоріло 180 гектарів зелених насаджень.

«Проаналізувавши інформацію про характер підпалів, ми дійшли висновку, що причина їх — людський фактор», — наголосив, спілкуючись із журналістами, голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв. Очільник області переконаний в умисних підпалах лісу: «Як тільки вітер — у нас відразу пожежа, ліс горить. Тобто діють люди, які професійно знають, як його підпалити».

Всі все знають, крім правоохоронців. За останніх кілька років їм вдалося заскочити на гарячому лише одного зловмисника — переляканого сільського пастуха.

До музею завітало море

ДО 200-РІЧЧЯ з дня народження видатного художника ХІХ століття Івана Айвазовського в Херсонському художньому музеї імені О. О. Шовкуненка відкрилася тематична виставка. В експозиції — сімнадцять робіт майстра живопису та його учнів.

Загалом Іван Айвазовський написав близько шести тисяч картин. Більша частина — морської тематики. Художник мав власну манеру створення художніх творів. Він ніколи не писав з натури. Натомість робив ескізи, а вже у майстерні відтворював із пам’яті побачене.

Серед інших південних міст побував геніальний мистець і в Херсоні. Під враженням від побаченого написав картину «Очерети на Дніпрі поблизу містечка Олешки».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Європа дала зелене світло
Читати
Претензії не до нас
Читати
Небезпечне літо
Читати
ОРДЛО — без української електрики
Читати
Дарма державний хліб їдять?
Читати
Флагман — під контролем «Укроборонпрому»
Читати
Торгівля справно йде
Читати
Нічим стріляти...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове