Архів
П’ятниця,
28 липня 2017 року

№ 58 (19503)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Оскаржувана реформа

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда підписав один із трьох законів про судоустрій.

Докладніше...
Новий моральний авторитет

ІНДІЯ. Новий президент Рам Натх Ковінд офіційно вступив на посаду.

Докладніше...
Останнє слово — за Трампом

США. Палата представників конгресу підтримала законо­проект про нові санкції проти РФ.

Докладніше...
Посилять систему безпеки

ІЗРАЇЛЬ прибрав металошукачі з Храмової гори після протесту мусульман.

Докладніше...
Двері причиняються

ЄВРОСОЮЗ. Ухвалено резолюцію про припинення переговорів стосовно приєднання Туреччини до євроспільноти.

Докладніше...
Теракт за терактом

ПАКИСТАН. Таліби відповідальні за напад у Лахорі.

Докладніше...
Ліси у вогні

ПОРТУГАЛІЯ. Центральні регіони з неділі охопили лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Негучна риторика

Лариса САЙ-БОДНАР.

Днями відбулися двогодинні телефонні перемовини «нормандської четвірки» — лідерів України, Франції, Німеччини та Росії. І хоч, як стверджують експерти, на прийняття серйозних рішень ніхто особливо не розраховував, були сподівання, що ця розмова спонукає до мирного врегулювання кривавого протистояння на сході нашої країни після більш як піврічного застою.

УЖЕ САМ ФАКТ, що Путін відмовився зустрітися безпосередньо, а погодився лише на телефонну розмову, був показником того, що відбудеться радше формальний, ніж дієвий обмін думками і все зведеться до домовленостей зустрітися віч-на-віч. Так і сталося. Щоправда, це «вписується» в нормандський формат.

Що він собою являє? Це переговори та консультації щодо мирного залагодження ситуації на Донбасі, у яких беруть участь делегації чотирьох країн — нашої, держави-агресора та Німеччини і Франції. Вони почали обговорювати це питання у червні 2014 року в Нормандії (історична область Франції) на урочистостях, присвячених 70-річчю висадки союзницьких військ. Відтоді відбулося кілька зустрічей. Остання — торік у жовтні в Берліні, за підсумками якої лідери країн дали доручення своїм міністрам закордонних справ розробити «дорожню карту» виконання Мінських угод. Через два місяці після цього глави зовнішньополітичних відомств ще раз зустрілись, але жодної тези узгодити так і не змогли.

До нинішніх перемовин кожен із членів «нормандської четвірки» підійшов по-своєму. Анонсуючи на початку липня майбутню подію, Петро Порошенко заявив: «Ми налаштовані на рішучу, прискорену і конкретну практичну розмову як у телефонному форматі, так і під час саміту вже цього літа».

А напередодні зустрічі, на конференції з нагоди візиту в Україну свого колеги з Білорусі, сказав, що вимагатиме в розмові з лідерами Німеччини, Франції та Росії негайного реального забезпечення режиму припинення вогню по всій лінії зіткнення.

Країна-агресор при підготовці до розмови в «нормандському форматі», як завжди, демонструвала холоднокровність і, сказати б, кровожерність. Так, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков «грався» у двозначності: «Експертами ведеться підготовка можливої телефонної розмови у форматі четвірки. Щоб вона відбулася, безумовно, потрібно напрацювати для цього «м’ясо». Поки «м’яса», очевидно, недостатньо». Мовляв, здогадайтеся самі, що мається на увазі...

Втім, чи відбулася б розмова «четвірки», якби не наполегливість нового французького президента Емануеля Макрона, який не тільки став головним ініціатором відновлення переговорів, а й запропонував свою формулу виконання Мінських угод, що передбачає насамперед створення безпекових умов на Донбасі і лише потім — вирішення питань статусу і виборів. Ангела Меркель підтримала наміри лідера Франції.

Петро Порошенко у телефонній розмові «нормандської четвірки» назвав останні дні липня одними з найкривавіших у 2017 році і закликав Росію негайно припинити агресивні дії і постачати зброю на окуповану територію. Він укотре акцентував, що російська сторона блокує процес визволення заручників. «Україна наполягає на негайному звільненні всіх заручників, у тому числі тих, хто незаконно утримується на території Росії, зокрема Олега Сенцова та Романа Сущенка», — заявив Порошенко. Також він наголосив на потребі введення на Донбас миротворчої місії ООН.

Кремль, як завжди, відкинув звинувачення у свій бік і заявив, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

На тому й розпрощались. Як і передбачалося, дива не сталося. Жодного зрушення і рішення — лише домовленість про зустріч глав відомств закордонних справ держав «нормандського формату» в другій половині серпня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Європа дала зелене світло
Читати
Претензії не до нас
Читати
Небезпечне літо
Читати
ОРДЛО — без української електрики
Читати
Дарма державний хліб їдять?
Читати
Флагман — під контролем «Укроборонпрому»
Читати
Торгівля справно йде
Читати
Нічим стріляти...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове