Архів
П’ятниця,
28 липня 2017 року

№ 58 (19503)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Період окулірування

ДЛЯ БІЛЬШОСТІ фруктових культур початок окулірування припадає на липень-серпень. Для безпомильного визначення початку цієї важливої операції слід перевірити легкість відділення кори від деревини при надрізуванні.

Для успішного окулірування потрібно правильно заготовити живці. Це краще робити рано-вранці у день щеплення, коли деревина максимально насичена вологою. Зрізають однорічні пагони, залишаючи на дереві частину завдовжки 8-10 сантиметрів. Живці ліпше брати з освітлених місць крони всередині чи на верхівці. Вони мають бути з добре визрілими бруньками-вічками. Ознакою визрівання є припинення росту пагона в довжину й утворення великої бруньки. Така гілка тверда, пружна і злегка потріскує при згинанні.

Не варто брати живці для окулірування з вовчкових пагонів. Вони зазвичай ростуть всередині крони і пізно визрівають, тому бруньки в них погано сформовані.

Окулірування має бути виконане не пізніше ніж за два місяці до настання осінніх холодів. За цей період бруньки встигнуть прижитись, і тоді рослини перезимують. Зазвичай такі роботи виконують упродовж тижня.

Версія для друку          До списку статтей

УСІМ відомо, що помідор, який доспів на кущі, пахучіший і смачніший, ніж той, котрий зняли і поклали на дозрівання. Та й користь від нього незрівнянно більша. Тому треба старатися, аби томати червоніли природним шляхом. Наші поради стосуватимуться останнього підживлення у серпні та простих прийомів агротехніки, що забезпечить достигання.

За працю й віддяка — уже незабаром опускатимемо у сховище новий урожай. Але так само, як гарна господиня ніколи не насипле їжу в немиту тарілку, так і не слід засипати у погріб із рештками торішньої городини цьогорічну. Отож поговоримо про генеральне прибирання льоху, зокрема його дезінфекцію. Найголовніше тут — провести профілактику появи цвілі, яка дуже важко виводиться, а ще, стверджують учені, грибок вельми шкідливий.

Ну і знову подамо рецепти заготовок, бо пора така, що аби встигнути. Правила консервування компотів, фруктового пюре стануть темою одного з матеріалів. Дуже смакуватиме взимку густе повидлочко з млинцями, буде чим начинити пироги.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове