Архів
П’ятниця,
28 липня 2017 року

№ 58 (19503)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Качки влітку

СЕРЕД літа у пташнику жовтопузих каченят не знайти. За належного догляду в двомісячному віці маса птиці досягає 1,8-2,2 кг. Птахи здебільшого вже вкриті білим пір’ям.

Найбільшу популярність здобули качки білої пекінської породи. За інтенсивністю росту вони перевершують усіх родичів. Середня жива маса дорослих селезнів 3,5-4 кг, качок 3-3,5 кг. За один цикл яйцекладки (7-8 місяців) останні зносять у середньому по 100-120 яєць.

Якщо хочете мати смачне, ніжне нежирне м’ясо, то краще завести качок мускусної породи. Свою назву вони одержали завдяки специфічному запаху шкіри та оперення. Приземкуваті, передня частина голови вкрита червоною шкірою, біля основи дзьоба — рожево-червоні м’ясисті нарости, характерні для індиків. За це їх називають індокачками. На голові у селезня великий чуб. У качок чубчик маленький. Ці птахи шиплять, як лебеді, тому їх часто називають шипунами. Вони комфортно почуваються без водойми. Люблять злітати на різноманітні підвищення (дерева, сарай тощо).

Утримання мускусних качок не дуже клопітне. Качка висиджує впродовж 33-35 діб та водить каченят сама. Несучість — 90-100 яєць на рік, маса яйця — 70-80 г. Молодняк життєздатний, стійкий до захворювань.

На м’ясо мускусних качок найбільш доцільно вирощувати до 70 днів, а самців — на тиждень довше. В цьому віці самки важать у середньому 2,2 кг, а самці — 4 кг і вже мають чудові м’ясні якості. Витрата корму на 1 кг приросту живої ваги при забої у зазначеному віці зазвичай не перевищує 3,5 кг.

Мускусні качки дуже спокійні й невибагливі до умов годівлі. Їм не потрібні високопоживні кормові суміші. Для них підходить найдешевший корм (полова, зерно, трава або сіно). Вони залюбки знаходять собі поживу в заростях бур’янів. Прославились як «шанувальники» амброзії — знищують до останнього зернятка. І, нарешті, мускусні качки майже не хворіють.

Самців використовують для схрещення зі звичайними домашніми качками (зокрема, пекінської породи). У результаті отримують каченят-гібридів, так званих мулардів, абсолютно неплідних, але зі смачним нежирним поживним м’ясом.

Муларди з’їдають стільки ж, як звичайні качки, а ростуть набагато швидше. За три місяці набирають до 4 кг живої ваги, а якщо довше погодувати, можуть і до 7 кг вирости.

Дорослим качкам дають корм двічі на день у сухому вигляді і вологими мішанками. В діло йдуть зерновідходи, овочі, молоко, бадилля, кухонні рештки і т.д. Зерно ячменю качки поїдають погано, тому його попередньо на 15 годин треба замочувати в тій же воді, яку потім даватимуть птиці.

Для кладки яєць дорослим качкам на висоті 15-20 см від підлоги роблять гнізда у формі ящика 0,5 x 0,5 x 0,4 м.

Версія для друку          До списку статтей

УСІМ відомо, що помідор, який доспів на кущі, пахучіший і смачніший, ніж той, котрий зняли і поклали на дозрівання. Та й користь від нього незрівнянно більша. Тому треба старатися, аби томати червоніли природним шляхом. Наші поради стосуватимуться останнього підживлення у серпні та простих прийомів агротехніки, що забезпечить достигання.

За працю й віддяка — уже незабаром опускатимемо у сховище новий урожай. Але так само, як гарна господиня ніколи не насипле їжу в немиту тарілку, так і не слід засипати у погріб із рештками торішньої городини цьогорічну. Отож поговоримо про генеральне прибирання льоху, зокрема його дезінфекцію. Найголовніше тут — провести профілактику появи цвілі, яка дуже важко виводиться, а ще, стверджують учені, грибок вельми шкідливий.

Ну і знову подамо рецепти заготовок, бо пора така, що аби встигнути. Правила консервування компотів, фруктового пюре стануть темою одного з матеріалів. Дуже смакуватиме взимку густе повидлочко з млинцями, буде чим начинити пироги.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове