Архів
П’ятниця,
28 липня 2017 року

№ 58 (19503)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Готуємо баклажани, а смакуємо... гриби

ДЛЯ приготування баклажанної закуски «як гриби» потрібно по кілька баклажанів, зубків часнику, ріпчастої цибулі, зелень кінзи, перець мелений (чорний або суміш перців різних видів), сіль, оцет столовий 9-відсотковий. Важливо дотриматися двох порад — від цього особливо залежить смак закуски. По-перше, баклажани бажано брати одного сорту і приблизно однакового розміру, щоб вони зварилися одночасно. Найкращий смак у молодих маленьких синеньких, а старі дуже великі плоди жорсткіші й нерідко гірчать. По-друге, не замінюйте кінзу іншими пряними травами, інакше баклажани «не будуть схожі на гриби», а будуть «як огірки».

Отже, плоди очистити, покласти в каструлю підходящого розміру. Залити холодною трохи підсоленою водою. Щоб плоди не спливали, зручно прикрити їх тарілкою. Поставити каструлю на сильний вогонь; коли вода закипить, зменшити полум’я до мінімуму.

Великі тверді баклажани варяться на слабкому вогні близько 7 хвилин, а для дрібніших достатньо 3-5 хвилин. Важливо, щоб плоди тільки злегка зварилися — не сильно розм’якшились і не перетворилися на безформну масу.

Витягнуті з каструлі баклажани викласти на блюдо для повного охолодження. Тим часом дрібно нарізати зелень кінзи, почистити і подрібнити часник (часник і кінзу не змішувати), розрізати навпіл і на четвертинки очищені цибулини; далі нарізати тонко кільцями цибулю й покласти в окрему миску.

Затим слід розвести столовий оцет водою у рівних пропорціях, наприклад, 2 столові ложки на 2 столові ложки кип’яченої води. Якщо користувалися часничницею, то для зручності приготування закуски можна змішати суміш оцту і води з часниковою кашкою.

Холодні баклажани трохи віджати, видаливши зайву воду. Розрізати вздовж навпіл, а потім кожну половинку розрізати на кілька приблизно однакових часток. За бажання можна нарізати дрібні порційні шматочки (або ділити на шматочки вже засолені баклажани безпосередньо перед уживанням).

Взяти банку або будь-який харчовий контейнер відповідного розміру. На дно ємності спочатку покласти тонкий шар нарізаної ріпчастої цибулі. На цибулю щільно — шар баклажанів. Рівномірно посолити, посипати часником, а зверху припорошити кінзою.

Легко і акуратно притиснути зверху рукою всі прошарки. Потім змочити цю масу сумішшю столового оцту і води. Злегка припудрити перцем.

Далі шари повторюються — цибуля, баклажани, сіль, часник, кінза, суміш столового оцту і води, перець, — аж до заповнення ємності.

Відтак закрити контейнер кришкою і поставити в холодильник. Гостра і пряна баклажанна закуска буде готова через тиждень.

Страва «як гриби» завжди йде на «ура». Смачного!

Версія для друку          До списку статтей

УСІМ відомо, що помідор, який доспів на кущі, пахучіший і смачніший, ніж той, котрий зняли і поклали на дозрівання. Та й користь від нього незрівнянно більша. Тому треба старатися, аби томати червоніли природним шляхом. Наші поради стосуватимуться останнього підживлення у серпні та простих прийомів агротехніки, що забезпечить достигання.

За працю й віддяка — уже незабаром опускатимемо у сховище новий урожай. Але так само, як гарна господиня ніколи не насипле їжу в немиту тарілку, так і не слід засипати у погріб із рештками торішньої городини цьогорічну. Отож поговоримо про генеральне прибирання льоху, зокрема його дезінфекцію. Найголовніше тут — провести профілактику появи цвілі, яка дуже важко виводиться, а ще, стверджують учені, грибок вельми шкідливий.

Ну і знову подамо рецепти заготовок, бо пора така, що аби встигнути. Правила консервування компотів, фруктового пюре стануть темою одного з матеріалів. Дуже смакуватиме взимку густе повидлочко з млинцями, буде чим начинити пироги.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове