Архів
П’ятниця,
28 липня 2017 року

№ 58 (19503)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Варення, як у дитинстві

У ПРАВИЛЬНО звареному варенні плоди залишаються цілими, продукт може зберігатися тривалий час.

Беруть плоди і ягоди найвищої якості, зібрані в повній зрілості. Ягоди або нарізані часточки плодів мають бути більш-менш однакового розміру.

Варять варення в емальованих ємностях або з нержавіючої сталі.

Ніжні плоди малини бажано перед варінням не мити. Якщо ж у цьому є необхідність, краще сполоснути їх під холодним душем. Щоб очищені від кісточок половинки слив і абрикосів не розварювались і не втрачали форму при кип’ятінні, перш ніж опустити їх у цукровий сироп, потримайте 5 хв. у содовому розчині (на 1 кг плодів — півтора літра води і чайна ложка харчової соди). За раз піддають обробці не більш як 2 кг плодів чи ягід.

Варення варять на слабкому вогні. У процесі утворюється піна, яка збирає бруд із сиропу і спливає на поверхню. Її видаляють ложкою або шумівкою.

Якщо варите варення із солодких плодів і ягід (черешень, груш, суниць), додайте лимонну кислоту: на 1 кг цукру приблизно чверть чайної ложки, розчиненої у столовій ложці теплої кип’яченої води. Відтак варення не зацукрується.

Аґрус, дрібні сливи, аличу для досягнення швидкого взаємопроникнення сиропу і клітинного соку наколюють шпилькою.

Замість води для приготування цукрового сиропу можна використовувати сік плодів і ягід. Наприклад, малинове і суничне варення буде ароматним і не зацукрується, якщо варити його на соку червоної смородини, а для варення з вишень підходить яблучний сік, як, утім, і для будь-яких інших плодів. Ягоди і фрукти, що добре просочуються цукровим сиропом, варять в один прийом. Тривалість кип’ятіння в цьому разі не має перевищувати 40 хв. Ніжні плоди (малина, суниці) не люблять тривалого варіння: сік із них швидко переходить у сироп, самі плоди розварюються, зморщуються. Готувати їх краще в кілька прийомів: довести до кипіння, потримати на слабкому вогні кілька хвилин, зняти і дати вистоятися 5-6 годин, потім знову довести до кипіння і відставити, повторюючи так три-чотири рази. Загальна тривалість варіння не повинна перевищувати 30 хв.

Готовність варення визначають так: крапля на холодному блюдечку не розпливається; сироп прозорий, а плоди рівномірно розподілені в ньому і не спливають.

Розливають варення такими способами.

Гарячий розлив: варення розкладають гарячим у підігріті стерилізовані банки, відразу ж закупорюють і перевертають догори дном до охолодження;

пастеризують у гарячій воді при температурі 95ОС, після чого варення надійніше зберігається.

Холодний розлив. У цьому разі цукру закладають на 10% більше. Готове варення переливають в іншу чисту суху ємність, накривають рушником і залишають до охолодження. Тільки потім розливають по чистих сухих банках. Поверх охолодженого варення можна укласти кружечки пергаменту, просочені горілкою, або насипати шар цукру.

Версія для друку          До списку статтей

УСІМ відомо, що помідор, який доспів на кущі, пахучіший і смачніший, ніж той, котрий зняли і поклали на дозрівання. Та й користь від нього незрівнянно більша. Тому треба старатися, аби томати червоніли природним шляхом. Наші поради стосуватимуться останнього підживлення у серпні та простих прийомів агротехніки, що забезпечить достигання.

За працю й віддяка — уже незабаром опускатимемо у сховище новий урожай. Але так само, як гарна господиня ніколи не насипле їжу в немиту тарілку, так і не слід засипати у погріб із рештками торішньої городини цьогорічну. Отож поговоримо про генеральне прибирання льоху, зокрема його дезінфекцію. Найголовніше тут — провести профілактику появи цвілі, яка дуже важко виводиться, а ще, стверджують учені, грибок вельми шкідливий.

Ну і знову подамо рецепти заготовок, бо пора така, що аби встигнути. Правила консервування компотів, фруктового пюре стануть темою одного з матеріалів. Дуже смакуватиме взимку густе повидлочко з млинцями, буде чим начинити пироги.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове