Архів
П’ятниця,
28 липня 2017 року

№ 58 (19503)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Аптечка для рослин

НЕ ВІДКЛАДАЙТЕ обробку городини, якщо помітили на грядці шкідників чи ознаки хвороби. Під рукою завжди мають бути препарати для швидкої допомоги рослинам. У такий обов’язковий набір садівника входять: інсектициди — хімічні препарати для боротьби з комахами-шкідниками (актофіт, інтавір, іскра, децис, фітоверм, мухоїд та ін.); фунгіциди — хімічні препарати для боротьби з хворобами рослин (бордоська суміш, мідний купорос, залізний купорос, ридоміл, хом, максим, тіовіт джет — сірка та ін.).

Ефективність зазначених препаратів неодноразово перевірена на практиці. Використовувати їх потрібно суворо за інструкцією.

Але, крім спеціалізованих хімічних, в «Аптечці для рослин» необхідно мати нешкідливі для саду універсальні засоби і власноруч робити настої з рослин, які здавна застосовували наші пращури в саду і на городі.

До універсальних речовин належать марганцівка, зеленка, аптечний йод, борна кислота, мило господарське, сіль кам’яна, сода харчова, цибулиння, порошок гірчиці, тютюновий пил, попіл. Це воістину незамінні й доступні помічники.

Марганцівка (перманганат калію). Натуральний протруйник насіння, цибулин, бульб (рожевий розчин), використовується також для обробки садових інструментів (темний розчин).

Зеленка (розчин) застосовується для знезараження місць зрізів у бульб і цибулин, кореневищ багаторічників, батогів троянд.

Аптечний йод. Розвести 5-10 крапель йоду у 10 літрах води і обприскувати квіткові, ягідні й овочеві рослини для стимулювання активного росту і захисту від хвороб, а також попелиць та інших шкідливих комах.

Борна кислота. 2 г борної кислоти розмішати в 0,5 л гарячої води, потім долити теплої води до об’єму 10 л. Використовувати для обприскування квіткових і овочевих рослин у спеку (особливо в теплиці), допомагає їх кращому розвитку, цвітінню і утворенню зав’язі.

Мило господарське (72%). У мильному розчині доцільно мити садові інструменти, квіткові горщики. Натерте на крупній тертці, його слід додавати в приготовані відвари і настої для ліпшого їх прилипання при обприскуванні рослин від шкідників і хвороб. Наприклад, проти попелиці треба розвести 150 г натертого господарського мила в 10 л води.

Сіль кам’яна. 100 г солі розчинити в 10 л води і поливати під корінь буряки, цибулю, часник, якщо дошкуляє цибульна муха.

Сода харчова. Використовується для профілактики і боротьби з борошнистою росою на всіх квіткових, ягідних і овочевих рослинах. Одну столову ложку соди розчинити в 4 л води, додати 0,5 чайної ложки рідкого мила і обприскувати рослини раз на тиждень.

Цибульне лушпиння — дуже дієвий засіб проти хвороб рослин (у тому числі фітофторозу), помічний при пожовтінні листя у троянд та інших квітів. Жменя лушпиння, покладена в лунку, відлякує дротяників. Робочий розчин: 100 г сировини залити 3 л гарячої води, настоювати близько двох годин. 1 л настою розвести у відрі води і поливати рослини під корінь.

Порошок гірчиці має антисептичні властивості, тому його розчином доцільно мити теплиці (1 склянка порошку на відро теплої води). Цей засіб дуже ефективний, коли розплодилися попелиці, клопи, трипси та інші шкідники. Робочий розчин: 100 г порошку розчинити в 5 л води, настоювати два дні; процідити. Розвести навпіл із водою, додати 40 г господарського мила і обприскувати.

Тютюновим пилом посипають грядки хрестоцвітих (капусту, редиску тощо) від блішок.

Попіл можна використовувати в будь-яку пору та в будь-якому вигляді — настояним, сухим, у сумішах з іншими компонентами.

Версія для друку          До списку статтей

УСІМ відомо, що помідор, який доспів на кущі, пахучіший і смачніший, ніж той, котрий зняли і поклали на дозрівання. Та й користь від нього незрівнянно більша. Тому треба старатися, аби томати червоніли природним шляхом. Наші поради стосуватимуться останнього підживлення у серпні та простих прийомів агротехніки, що забезпечить достигання.

За працю й віддяка — уже незабаром опускатимемо у сховище новий урожай. Але так само, як гарна господиня ніколи не насипле їжу в немиту тарілку, так і не слід засипати у погріб із рештками торішньої городини цьогорічну. Отож поговоримо про генеральне прибирання льоху, зокрема його дезінфекцію. Найголовніше тут — провести профілактику появи цвілі, яка дуже важко виводиться, а ще, стверджують учені, грибок вельми шкідливий.

Ну і знову подамо рецепти заготовок, бо пора така, що аби встигнути. Правила консервування компотів, фруктового пюре стануть темою одного з матеріалів. Дуже смакуватиме взимку густе повидлочко з млинцями, буде чим начинити пироги.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове