Архів
Вівторок,
25 липня 2017 року

№ 57 (19502)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Спалах насильства

ООН. Рада Безпеки провела екстрене засідання у зв’язку із новою хвилею насильства між ізраїльтянами і палестинцями.

Докладніше...
Розлучення з ультиматумом

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ пригрозила поверненням до ЄС ядерних відходів після Brexit.

Докладніше...
Закон суспільного розбрату

ПОЛЬЩА. Сенат ухвалив суперечливий законопроект щодо судової реформи.

Докладніше...
Вічне протистояння

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
Президент проти парламенту

ВЕНЕСУЕЛА. Президент звинуватив опозицію у створенні «паралельної держави».

Докладніше...
Ще жорсткіші санкції

США. Адміністрація президента Дональда Трампа підтримує нові санкції проти Росії.

Докладніше...
Хитке перемир’я

СИРІЯ. Урядові війська попри перемир’я завдали авіаударів по Східній Гуті.

Докладніше...
Криза з біженцями

ІТАЛІЯ просить країни ЄС допомогти їй у подоланні кризи біженців.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Зміни у виплаті аліментів

«Чув, що змінилися правила виплати аліментів. Розкажіть, будь ласка, про це докладніше».

Максим ПУЗИР.

м. Біла Церква Київської області.

 

СПРАВДІ, у травні цього року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо покращання захисту права дитини на належне утримання. Іншими словами — змінилися правила виплати аліментів на дитину. Чого ж чекати мамам або татам у зв’язку з цим?

Аліменти — це фіксовані в законному (або судовому) порядку кошти, які сплачує один із батьків іншому для утримання та виховання дітей. Причому, відповідно до закону і Сімейного кодексу, виплати «дитячих грошей» здійснюються незалежно від того, перебувають батьки у шлюбі чи ні.

У Сімейному кодексі України визначено, що аліменти, одержані на дитину, є її власністю. Раніше йшлося про те, що аліменти, одержані на дитину, є власністю того з батьків, на чиє ім’я вони виплачуються, і мають бути використані за цільовим призначенням. Окрім того, законом передбачається, що той із батьків або інших законних представників дитини, на чиє ім’я виплачуються аліменти, розпоряджається ними виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина, згідно із законом, має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними, відповідно до Цивільного кодексу України.

До того ж один із батьків, який проживає окремо від дітей і не бере участі в їх вихованні, не звільняється від обов’язку утримувати нащадків, навіть якщо він відмовився від них на користь держави. Крім того, батько або мати навіть за відсутності офіційного працевлаштування не звільняються від обов’язку виплачувати аліменти.

Загальний розмір виплати аліментів розраховується у відсотковому співвідношенні від розміру доходів того, хто їх платить: на утримання однієї дитини — чверть загальної суми отриманих протягом місяця доходів або заробітків іншого виду; на утримання двох дітей — не менше 33%; на утримання трьох або більше дітей — 50% загальної суми заробітку.

Та іноді неможливо обчислити відсоток заробітку. В такому разі аліменти на дітей можуть стягуватися у фіксованій грошовій сумі. Водночас закон визначає, що мінімальний їх розмір на одну дитину не може бути менший, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким вона проживає, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Грошові виплати, визначені судом або за домовленістю між батьками у фіксованій сумі, підлягають індексації, відповідно до закону.

Згідно зі змінами до закону, розмір виплат на утримання дитини може змінюватись у таких випадках: необхідність у додатковому навчанні дитини (дітей); хвороба дитини, необхідність платних медичних процедур; значна інфляція в країні; зміна у платника місця роботи або зростання доходів; наявність інших обставин, що вимагають збільшення коштів на утримання дитини.

Зміни в законі також передбачають спрощення прийняття судового рішення про стягнення аліментів: один із батьків, з яким проживає дитина, може сам визначати спосіб стягнення аліментів (у відсотках або у фіксованій сумі); він має право отримувати як спрощене судочинство аліменти в розмірі на одну дитину — 1/4, на двох — 1/3, на трьох і більше дітей — 1/2 заробітку (доходу) платника аліментів (сума не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів).

Ліна ПАСЬКО.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обленерго — в приватні руки
Читати
В одних відібрали...
Читати
«Гастролі» смерті
Читати
Менше вугілля...
Читати
...I сталі
Читати
Нащадкам у спадщину
Читати
Вистачить лише найпроворнішим
Читати
Жертвам тарифомору — на підтримку штанів
Читати
МВФ: і не «так», і не «ні»
Читати
Золотий привіт од скіфів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове