Архів
Вівторок,
25 липня 2017 року

№ 57 (19502)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Спалах насильства

ООН. Рада Безпеки провела екстрене засідання у зв’язку із новою хвилею насильства між ізраїльтянами і палестинцями.

Докладніше...
Розлучення з ультиматумом

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ пригрозила поверненням до ЄС ядерних відходів після Brexit.

Докладніше...
Закон суспільного розбрату

ПОЛЬЩА. Сенат ухвалив суперечливий законопроект щодо судової реформи.

Докладніше...
Вічне протистояння

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
Президент проти парламенту

ВЕНЕСУЕЛА. Президент звинуватив опозицію у створенні «паралельної держави».

Докладніше...
Ще жорсткіші санкції

США. Адміністрація президента Дональда Трампа підтримує нові санкції проти Росії.

Докладніше...
Хитке перемир’я

СИРІЯ. Урядові війська попри перемир’я завдали авіаударів по Східній Гуті.

Докладніше...
Криза з біженцями

ІТАЛІЯ просить країни ЄС допомогти їй у подоланні кризи біженців.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Повертаючись до надрукованого

Відкрили гучно, закрили тихо

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

«Сільські вісті» розповідали читачам про події січневої ночі 2016 року, коли поблизу села Трибухи Літинського району загинуло щонайменше сімнадцять зубрів — звірів, які занесені до Червоної книги України. Причому 17 — це тільки ті тварини, чиї туші знайшли. Насправді їх могло бути більше.

НАГАДАЄМО подію, що сталася торік увечері 30 січня. Сполохане стадо зубрів вибігло на тонкий лід водойми. Крига не витримала багатотонних тварин і вони опинились у воді. Вибратися на поверхню змогли не всі. Найстрашніше те, що опісля на березі знайшли мертвих зубрів, які таки дісталися суші, але їх тут добили сокирами.

Поліцію на місце викликали селяни з Трибухів. Спочатку знайшли десять туш мертвих тварин, потім ще сім. Проте точна кількість загиблих зубрів досі не відома. Поліція Вінниччини відкрила кримінальне провадження за 248-ю ст. Кримінального кодексу України («Незаконне полювання»), адже виникла підозра, що тварин наполохали браконьєри. Люди, які живуть неподалік лісу, чули постріли. Стаття передбачає покарання до п’яти років позбавлення волі. Штраф за одного вбитого зубра становить 130 тисяч гривень. Відтак, якби винуватця загибелі тварин знайшли, йому довелося б сплатити понад 2 мільйони гривень.

Розслідування цієї гучної справи тривало довго. Нескінченно довго! Які тільки версії не висувалися. Від «зубри самі чогось налякалися й побігли на кригу» до скандальних, начебто на рідкісних тварин полювали народні депутати. Їхні прізвища селяни назвали майже відразу, але, звісно, «не для преси», тільки у приватних розмовах. Деяким нардепам довелося «відхрещуватися» від підозри. Хоча не так уже й важко відстежити за номером мобільного телефону, де і в який час перебувала та чи інша людина. Можливо, в ході слідства це й було з’ясовано, проте інформація залишилася таємницею за сімома печатками, а звітувати про розслідування, схоже, ніхто не збирається. Навпаки, справу закрили в цілковитій тиші, хоча відкривали гучно й обіцяли швидке доведення її до суду.

Першу версію — зубри вибігли на водойму самі з невідомих причин — одразу відкинув начальник Вінницького обласного управління лісового і мисливського господарства Анатолій Бондар.

— Зубри — дуже розумні тварини, — стверджує Анатолій Омелянович. —Просто так вони не пішли б на крихкий лід, у них сильно розвинена інтуїція.

Він додав, що з 300 голів червонокнижних тварин по Україні 101 мешкала на Вінниччині. На жаль, в інших областях чисельність поголів’я різко зменшується. Тому з Вінницької області переселяють зубрів, щоб відновити їхню популяцію у Волинській, Львівській та Чернівецькій областях.

Аби трагедія не забулась, а розслідування перебувало на контролі громадськості, за справу взялась Українська екологічна асоціація «Зелений світ». Її представники завітали на Вінниччину, де зустрілися з мешканцям Трибухів та поцікавились у правоохоронців про хід розслідування. Співробітник слідчого управління Нацполіції у Вінницькій області Ігор Кучабський тоді пояснив, що слідство довго триває через велику кількість підозрюваних та допит свідків.

До останнього моменту жевріла надія, що шкуродерів-браконьєрів знайдуть і покарають, та вона згасла 30 червня 2017 року. Справа про загибель зубрів була офіційно закрита «за відсутністю складу злочину». Слідчі кажуть, що опитали сотні людей, які могли бути свідками, провели низку експертиз, але в результаті дійшли висновку: нема доказів, які підтверджують, що хтось спеціально загнав стадо на лід.

Отож справу можна здавати в архів?

Проте природозахисники не змирилися — пікетували Генеральну прокуратуру України з метою відновити розслідування жорстокого вбивства тварин на Вінниччині.

— Ми вкотре вимагали знайти і покарати винних у цьому цинічному злочині, — каже голова Всеукраїнської асоціації «Зелений світ» Юрій Самойленко. — Адже були шоковані, коли дізналися, що цю справу закрито. На тій підставі, що в тушах поліція не знайшла слідів від куль. На те, щоб зробити такий висновок, у них пішло півтора року! Мабуть, сподівалися, що поступово про резонансну подію забудуть.

Природоохоронці не опускають рук, на їхню вимогу справу на перевірку взяла Генпрокуратура.

— Поки розслідування не дасть результатів і на Вінниччині не створять заповідник «Зубри Поділля», — переконаний Юрій Самойленко, — ми не зможемо бути певними у збереженні популяції зубрів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обленерго — в приватні руки
Читати
В одних відібрали...
Читати
«Гастролі» смерті
Читати
Менше вугілля...
Читати
...I сталі
Читати
Нащадкам у спадщину
Читати
Вистачить лише найпроворнішим
Читати
Жертвам тарифомору — на підтримку штанів
Читати
МВФ: і не «так», і не «ні»
Читати
Золотий привіт од скіфів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове