Архів
Вівторок,
25 липня 2017 року

№ 57 (19502)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Спалах насильства

ООН. Рада Безпеки провела екстрене засідання у зв’язку із новою хвилею насильства між ізраїльтянами і палестинцями.

Докладніше...
Розлучення з ультиматумом

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ пригрозила поверненням до ЄС ядерних відходів після Brexit.

Докладніше...
Закон суспільного розбрату

ПОЛЬЩА. Сенат ухвалив суперечливий законопроект щодо судової реформи.

Докладніше...
Вічне протистояння

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
Президент проти парламенту

ВЕНЕСУЕЛА. Президент звинуватив опозицію у створенні «паралельної держави».

Докладніше...
Ще жорсткіші санкції

США. Адміністрація президента Дональда Трампа підтримує нові санкції проти Росії.

Докладніше...
Хитке перемир’я

СИРІЯ. Урядові війська попри перемир’я завдали авіаударів по Східній Гуті.

Докладніше...
Криза з біженцями

ІТАЛІЯ просить країни ЄС допомогти їй у подоланні кризи біженців.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Екологія

Прихована загроза

Ігор ГАЛУЩАК.

Про те, що будівництво сільських міні-ГЕС на річках Закарпаття небезпечне для довкілля, екологи твердять не перший рік. Іще в серпні 2014-го Львівський апеляційний суд скасував рішення Закарпатської облради про зведення 360 міні-ГЕС на гірських річках області. Тоді місцеві енергетики пішли іншим шляхом: спорудження малих гідроелектростанцій почали погоджувати районні держадміністрації, причому окремо по кожній річці.

СПОЧАТКУ з’явилося рішення Хустської РДА про зведення п’яти міні-ГЕС у селах, розташованих на берегах річки Ріка. Хоча на сайті райдержадміністрації у цьому розпорядженні не названо проектантів, екологи встановили, що йдеться про товариство з обмеженою відповідальністю «Ріка-Енерго». Мешканці сіл Липча, Горінчово, Кошельово, Іза та Березово стали на захист своєї річки. Чіткої проектної документації на будівництво вони не виявили, крім карти на ділянку річки в Липчі. А забудовники тим часом уже почали «домовлятися» з головами сільрад.

Так, голова Березівської сільради всупереч рішенню зборів місцевої громади про відміну зведення ГЕС скликав додаткове засідання, на якому й погодили це будівництво. Обурені мешканці села перекрили прилеглу дорогу і висунули свої вимоги: рішення їхньої громади визнати чинним, а сільського голову відправити у відставку. Вони свого домоглися. У ході розслідування цієї фальсифікації з’ясувалося, що прийняти «правильне рішення» голові сільради допомогли залучені «тітушки», була й роздача грошей громадянам: сума «подяки» коливалася від 500 до 2 000 грн. Мильною бульбашкою виявилися й обіцянки появи нових робочих місць у зв’язку з будівництвом ГЕС — автоматизовані системи їхньої експлуатації потребують лише «своїх» охоронців, тож набирати їх серед місцевих ніхто й не збирався.

Приклад сусідів підхопили мешканці інших сіл. На збори в Липчі прийшло близько тисячі селян, які своїм рішенням ухвалили недопущення будівництва гідроелектростанції. Таким же шляхом пішла й громада Кошельового. Приріченські селяни розуміють, що зведення хоча б однієї ГЕС призведе до негативних наслідків для екосистеми річки, а каскад із п’яти загалом знищить цю наразі чисту водойму.

На думку екологів, будівництво таких ГЕС на гірських річках без належного обґрунтування та еспертиз довкілля неминуче позначиться на деградації берегів і дна річки внаслідок будівельних робіт. Серед інших загроз: зміна швидкості течії, замулення, погіршення показників умісту кисню, температури води, падіння рівня ґрунтових вод, обміління, збіднення різноманіття флори і фауни. До всього цього Ріка є природоохоронним об’єктом міжнародного значення: так званої Смарагдової мережі. Її межі вказано навіть на сайті Ради Європи.

Варто нагадати, що до української частини Смарагдової мережі належить 271 природо­охоронний об’єкт загальною площею 6,2 млн га (близько 10% площі нашої держави). Таке занесення надає цим територіям міжнародний статус особливого природоохоронного значення. Тут має бути створена система управління та моніторингу рідкісних зникаючих видів рослин і тварин, а також природних оселищ, які потребують заходів для збереження у межах виконання вимог Бернської конвенції. Це рішення повністю відповідає заходам із виконання вимог України за Угодою про асоціацію з ЄС у частині наближення до Пташиної та Оселищної директив Євросоюзу.

До речі, місцеві мешканці вже добре відчули «роботу» нині діючої ГЕС в селі Нижній Бистрий, де цієї зими льодохід, затриманий її дамбою, заблокував дорогу та людей у будинках.

Хоча активісти сіл й перешкодили небажаному будівництву, вони усвідомлюють, що до повної перемоги ще далеко.

На фото: мешканці Кошельова протестують проти будівництва міні-ГЕС.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обленерго — в приватні руки
Читати
В одних відібрали...
Читати
«Гастролі» смерті
Читати
Менше вугілля...
Читати
...I сталі
Читати
Нащадкам у спадщину
Читати
Вистачить лише найпроворнішим
Читати
Жертвам тарифомору — на підтримку штанів
Читати
МВФ: і не «так», і не «ні»
Читати
Золотий привіт од скіфів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове