Архів
Вівторок,
25 липня 2017 року

№ 57 (19502)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Спалах насильства

ООН. Рада Безпеки провела екстрене засідання у зв’язку із новою хвилею насильства між ізраїльтянами і палестинцями.

Докладніше...
Розлучення з ультиматумом

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ пригрозила поверненням до ЄС ядерних відходів після Brexit.

Докладніше...
Закон суспільного розбрату

ПОЛЬЩА. Сенат ухвалив суперечливий законопроект щодо судової реформи.

Докладніше...
Вічне протистояння

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
Президент проти парламенту

ВЕНЕСУЕЛА. Президент звинуватив опозицію у створенні «паралельної держави».

Докладніше...
Ще жорсткіші санкції

США. Адміністрація президента Дональда Трампа підтримує нові санкції проти Росії.

Докладніше...
Хитке перемир’я

СИРІЯ. Урядові війська попри перемир’я завдали авіаударів по Східній Гуті.

Докладніше...
Криза з біженцями

ІТАЛІЯ просить країни ЄС допомогти їй у подоланні кризи біженців.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Що день прийдешній

Одержуєш субсидію? Чекай інспекторів

Олена БЕГМА.

Ця новина стосується дев’яти мільйонів українських родин — отримувачів допомоги від держави на сплату житлово-комунальних послуг. Міністерство фінансів готує законопроект, згідно з яким інспекторам соцзахисту хочуть надати вільний доступ до житла громадян України.

ПРОЕКТ закону «Про верифікацію державних виплат», який може бути ухвалений, покликаний урегулювати основні правові та організаційні засади здійснення верифікації державних виплат в Україні, зокрема й субсидії на комунальні послуги. Урядовці домагаються, щоб спеціальні ревізори, які працюватимуть в органах соціального захисту на місцях, мали можливість на власні очі пересвідчитися, які насправді статки у родини — потребує вона державної допомоги чи ні.

Як відомо, і сьогодні відбуваються перевірки отримувачів субсидій. Однак інспектори соцзахисту здійснюють їх вибірково і дистанційно, надсилаючи різні запити у відповідні організації та установи. Наприклад, щоб виявити покупку, дорожчу за 50 тис. грн (така у державі встановлена межа платоспроможності, яка визначає, умовно кажучи, бідна родина чи ні), як-от квартира чи автомобіль, інспектор надсилає запит до Регіонального сервісного центру МВС та Управління державної реєстрації. Існує механізм перевірки купівлі закордонних турів тощо.

Тим часом іще ефективнішими, за досвідом розвинених країн, є візити інспекторів соцзахисту безпосередньо до помешкань отримувачів державної допомоги. Проте у наших ревізорів поки що немає такого офіційного права — на підставі закону вільно завітати додому з перевіркою до громадянина нашої країни, щоб пересвідчитись у рівні побутового родинного благополуччя. Тож якщо законопроект Мінфіну ухвалять (а чільник міністерства висловлює упевненість, що так і буде), до отримувачів субсидій масово навідуватимуться несподівані гості.

Водночас законопроект наділяє соціальних працівників більшими повноваженнями при перевірці заяв-анкет самих субсидіантів — тих даних, які вони самі про себе вказали в анкеті. Відповідно до затверджених методик здійснюватиметься їх звірка по кожному отримувачу державної виплати та визначатиметься невідповідність у інформації щодо правомірності призначення субсидій. Будь-яка виявлена неточність уже буде підставою відмовити прохачу у субсидії. Бо це вважатиметься «введенням в оману держави».

У цілому, як стверджують експерти, цей законопроект має вигляд актуального і доречного. Хоча б із точки зору соціальної справедливості для всіх. Адже не секрет, що деякі громадяни роками призвичаюються «паразитувати» на субсидіях та інших видах державної допомоги, натомість маючи тіньові доходи. Хтось, наприклад, у селі «шабашить» на різних будівельних роботах або ж торгує крамом на базарі… Їхня родина при цьому хоч і не розкошує, проте аж ніяк не бідує. А тим часом, оформивши статус безробітного, насправді платять за той же газ копійки. Та ще й вихваляються, які вони розумні, — зуміли обдурити державу. Тоді як їхні законослухняні сусіди трудяться не покладаючи рук, живуть на невисокі офіційні зарплати і не мають права на субсидію.

Втім існує й інша засторога: щоб із прийняттям законопроекту не була сфальшована мета соціальної справедливості. Щоб на ділі верифікація, здійснювана вже іменем закону, не перетворилася на розправу над субсидіантами. Коли, приміром, інспектор, якому згори «доведено» чіткий план із скорочення лав субсидіантів, побачивши у хаті пральну машину новітнього покоління, на яку родина, ймовірно, два роки збирала гроші або ж іще й не встигла виплатити за неї кредит, прийме рішення позбавити її допомоги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обленерго — в приватні руки
Читати
В одних відібрали...
Читати
«Гастролі» смерті
Читати
Менше вугілля...
Читати
...I сталі
Читати
Нащадкам у спадщину
Читати
Вистачить лише найпроворнішим
Читати
Жертвам тарифомору — на підтримку штанів
Читати
МВФ: і не «так», і не «ні»
Читати
Золотий привіт од скіфів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове