Архів
Вівторок,
18 липня 2017 року

№ 55 (19500)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Брекзит невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Опубліковано законопроект про Brexit.

Докладніше...
Безкінечні теракти

СИРІЯ. У підконтрольному опозиції районі Аазаз провінції Алеппо прогримів вибух.

Докладніше...
Рука Москви

ЧОРНОГОРІЯ. Росія причетна до спроби держперевороту в цій балканській республіці.

Докладніше...
Нам би таких суддів

ПЕРУ. Екс-президент отримав 18 місяців за гратами.

Докладніше...
Чумі паркан не завада

ПОЛЬЩА планує звести огорожу на кордоні з Україною і Білоруссю.

Докладніше...
Зганьбили мундири

МЕКСИКА. Шістьох поліцейських засуджено до 27 років в’язниці за втечу від злочинців.

Докладніше...
Дарвін не авторитет

ТУРЕЧЧИНА вилучає теорію про походження видів зі шкільної програми.

Докладніше...
Повінь наробила лиха

ЯПОНІЯ. На півдні та південному заході — масштабні повені і паводки.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Нашого цвіту по всьому світу

Уквітчана й незабутня земля

Михайло ЛЕВЧУК.

м. Тернопіль.

Пригадую зворушливу розповідь емігрантки з України Олени Березовської: «Коли приїхала до Канади із сім’єю, не було часу й коштів для улюбленого заняття. Лише зрідка щось малювала і не думала, що колись виставлятиму свої роботи напоказ. Несподівано надійшла пропозиція від українського мистецького гурту організувати виставку. Професійні художники допомогли мені оформити експозицію. А відома в Канаді художниця з українським корінням Марія Антонів, яка завжди підтримує співвітчизників, запросила взяти участь у наступних мистецьких заходах».

ЦЕ ВЕЛЬМИ суттєвий штрих до портрета Марії Антонів, котра продовжує добрі традиції, закладені колись талановитими земляками, які з волі різних обставин опинилися на чужині. Майже сім десятиліть тому вони згуртувалися в Українську спілку образотворчих митців Канади (аналогічні також виникли в Австралії, США), поставивши перед собою мету — пропагувати українську культуру в світі.

До тематичної виставки з нагоди 150-річного ювілею Канади, що відзначається цього літа, художниця створила галерею портретів українських емігрантів різних поколінь, які, каже, «вкоренилися на цій землі й розорюють на ній своє поле». Свого часу, полишивши рідний Бучач на Тернопільщині, долучилася до них і вона. Нелегкою багатолітньою працею на ниві малярства, графіки і мультимедії досягла значного успіху й визнання. Як мовив поет, де ростемо, там мусимо цвісти.

Щоправда, не часто випадає вільна година, щоб узяти до рук пензлі, — крім основної роботи у школі, затягує вир емігрантського життя. Зокрема, в Міжнародній організації українських громад «Четверта хвиля» пані Марія відповідає за культурологічний напрям діяльності. А він не завжди вкладається у звичні рамки. Скажімо, коли в Україні вибухнула Революція гідності, митці долучилися до низки благодійних марафонів «Торонто — героям Майдану», зініційованих очільницею «Четвертої хвилі», відомою меценаткою Анною Кісіль для збору коштів родинам полеглих Героїв Небесної сотні та на лікування постраждалих. Приклад дорослих продовжують юні канадські українці, регулярно влаштовуючи марафони «Діти Торонто — дітям-сиротам в Україні». Свої адресні подарунки (одяг, іграшки, шкільне приладдя) вони передають ровесникам, батьки яких загинули під час бойових дій у зоні АТО, а також вихованцям сиротинців. Для недавньої чергової акції не пошкодували своїх картин і чимало професійних художників — аукціон із продажу їх робіт улаштувала Марія Антонів.

«Весна з українським акцентом» — так промовисто назвали одну зі спільних виставок у Чикаго художники-діаспоряни із Канади і США. «Нам не байдуже, якими фарбами буде писаний український емігрантський світ ХХІ століття», — обґрунтували свою патріотичну позицію митці.

Той «акцент» помітно підсилило недавно створене в Торонто Літературно-артистичне товариство, яке довірили очолити Марії Антонів. Його головну місію вона вбачає у тому, щоб «демонструвати високе українське мистецтво як для українців, так і для ширшого кола інших етнічних груп багатокультурної Канади».

Щодо власного творчого кредо, то над усе, каже, любить малювати квіти. Вони для неї джерело натхнення. У цьому прагне наслідувати відому канадську художницю українського походження Надію Соломко, в пам’яті якої рідна земля «залишилася уквітчаною і незабутньою, тому ті квіти леліяла і на чужині».

На полотнах Марії Антонів квіти завше у теплих світлих барвах. І неодмінно живі, з корінням, а не зрізані, що поступово в’януть у красивих дорогих вазах. Таким чином художниця закладає глибокий зміст: «Навіть у далеких світах, «вростаючи» в чужу землю, українці не повинні зрікатися власної самобутності, неповторного свого цвіту».

На фото: Марія Антонів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сальдо торгівлі погіршилося
Читати
Що по грошах
Читати
Гірники вимагають зароблене
Читати
Скільки зброї на руках
Читати
Вода необачності не пробачає
Читати
Найурожайніші
Читати
Хтось буде у програші
Читати
Безкарність та безконтрольність неприпустимі
Читати
Флагмана позбавляють заробітку...
Читати
...Але він тримається
Читати
Задля розвитку наукового потенціалу
Читати
Покарати за сепаратизм неможливо?
Читати





— Нас не посадять! Сесію закрито...  

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове