Архів
Вівторок,
18 липня 2017 року

№ 55 (19500)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Брекзит невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Опубліковано законопроект про Brexit.

Докладніше...
Безкінечні теракти

СИРІЯ. У підконтрольному опозиції районі Аазаз провінції Алеппо прогримів вибух.

Докладніше...
Рука Москви

ЧОРНОГОРІЯ. Росія причетна до спроби держперевороту в цій балканській республіці.

Докладніше...
Нам би таких суддів

ПЕРУ. Екс-президент отримав 18 місяців за гратами.

Докладніше...
Чумі паркан не завада

ПОЛЬЩА планує звести огорожу на кордоні з Україною і Білоруссю.

Докладніше...
Зганьбили мундири

МЕКСИКА. Шістьох поліцейських засуджено до 27 років в’язниці за втечу від злочинців.

Докладніше...
Дарвін не авторитет

ТУРЕЧЧИНА вилучає теорію про походження видів зі шкільної програми.

Докладніше...
Повінь наробила лиха

ЯПОНІЯ. На півдні та південному заході — масштабні повені і паводки.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Розширюємо міжнародну співпрацю

Алла Акіменко.

НЕЩОДАВНО в область завітала делегація дипломатів і промисловців різних країн. До її складу ввійшли представники Канади, Угорщини, Болгарії, КНР, Литви та інших держав — членів Міжнародного трейд-клубу. «Незважаючи на складну ситуацію на сході країни, регіон зберіг свою інвестиційну привабливість», — наголосив під час візиту президент клубу Андраш Кадар. А радник посольства Канади, віце-президент трейд-клубу Клінтон Мартін на відкритті Міжнародної універсальної виставки «Слобожанський міст-2017» повідомив, що майже вся продукція підприємств Сумщини, представлена на виставці, має шанс потрапити на ринки Канади завдяки Угоді про вільну торгівлю між нашими країнами (CUFTA). Мова насамперед про соняшникову олію, цукор, шоколад, алкогольні напої, кераміку тощо.

Молочні ріки

КОРІВКИ стали давати більше молока. Як підрахували в обласному управлінні статистики, середній надій від однієї годувальниці за січень — травень нинішнього року зріс на 12 кг порівняно з відповідними торішніми показниками і нині становить 2112 кг. Загалом виробництво молока збільшили п’ять районів краю, найсуттєвіше — Шосткинський (майже на чверть).

Будуть Ріпки з водою

МЕШКАНЦІ села Ріпки Роменського району радіють: тут запрацював сільський водогін протяжністю майже вісім кілометрів. Для забезпечення селян якісною питною водою із районного бюджету виділили 750 тисяч гривень, із сільського — 50 тисяч гривень, іще 345 тисяч гривень передали на добру справу члени місцевого кооперативу. Щасливими користувачами води стали 115 обійсть зі 123.

Патріотичний трамвай

ВУЛИЦЯМИ Конотопа віднедавна став курсувати патріотичний трамвай. Подбали про це з дозволу місцевої влади волонтери всеукраїнського молодіжного табору «Будуємо Україну разом». Молодь розфарбувала транспортний засіб в національні кольори у стилі сучасного графіті. Є на ньому й зображення Тараса Шевченка. Волонтерський табір працює в місті від початку червня. Його учасниками стали активні юнаки та дівчата з Сумської, Вінницької, Донецької, Житомирської та Львівської областей.

На свій страх і ризик

ЛІТО у розпалі, а мешканці обласного центру не мають жодного офіційно відведеного місця масового відпочинку громадян на воді, хоча самих водойм тут вистачає. Купатися можна лише на свій страх і ризик, що охочі й роблять. Заступник голови ОДА Іван Боршош пояснив: «Підприємці, які орендують земельні ділянки біля води, максимум, що зробили, — це встановили табличку «Купатися заборонено», замість того щоб привести ці місця до вимог чинного законодавства».

Для зцілення дитячих душ

У ХОРУЖІВЦІ Недригайлівського району на базі будинку-інтернату нещодавно урочисто відкрили центр соціально-психологічної реабілітації дітей. Тут зможуть одержувати необхідну психологічну допомогу та проходити реабілітацію діти, що опинилися у тяжких обставинах та пережили насилля. Центр розрахований на перебування одночасно до 50 дітей. Щоб повернутися до нормального життя, хлопчики та дівчатка протягом 9 місяців проживатимуть у комфортних умовах, а паралельно під наглядом фахівців проходитимуть соціально-психологічну реабілітацію.

Врятувати зеленого «патріарха»

НЕБАЙДУЖІ громадяни закликають об’єднати зусилля, щоб урятувати унікальну природну пам’ятку. Це 600-літній Дуб Гаркуші, що росте у селі Гаї Роменського району. Нині він зруйнований на 70 відсотків. Дерево оглянули фахівці і дійшли висновку, що його слід терміново лікувати. Вартість лікування, за попередніми оцінками, — близько 150 тисяч гривень. Є приклади, коли такі раритетні дерева вдавалося врятувати. Приміром, на острові Хортиця отвір, що утворився в дубі (який, окрім того, ще й підпалювали кілька разів), заповнили спеціальними глиняними «пломбами». Дерево після цього одужало.

Час оздоровлюватися

У БАГАТЬОХ районах краю працюють оздоровчі табори. Так, у Білопільському дитячий заклад «Дружба» позиціонує себе як виховально-патріотичний, у Кролевецькому у «Ластівці» зосередилися на розвиткові творчого потенціалу малечі, а в Охтирському за рахунок районного та міського бюджетів забезпечили відпочинок у дитячому таборі «Космос» дітям-переселенцям із Донецької області.

Допомога вогнеборцям

РЯТУВАЛЬНИКИ регіону отримали чотири сучасні пожежні машини: дві з них передбачено для обласного центру, по одній отримають служби у Ромнах та Охтирці. «Враховуючи прикордонний статус регіону та необхідність оновлення матеріально-технічної бази підрозділів служби з надзвичайних ситуацій, поповнення автопарку пожежних машин украй актуальне і важливе», — зазначив голова ОДА Микола Клочко.

За його словами, лише поточного року службою здійснено майже 1,5 тисячі виїздів на пожежі, понад 2,5 тисячі разів сумські рятувальники виїздили за сигналом тривоги і врятували життя понад 120 людей. Таких сучасних машин на озброєнні у них іще не було: автомобілі максимально укомплектовані, мають вищу прохідність та можливість зробити більший запас води.

Сто тисяч на реабілітацію

МАЙЖЕ 100 тисяч гривень виділили з обласного бюджету для психологічної реабілітації учасників АТО та членів їхніх сімей. Послуги з психологічної реабілітації надаватиме благодійне об’єднання «Громадський фонд «СУМИ», яке виграло відповідний конкурс. Колишнім воїнам долати посттравматичні стресові розлади допомагатимуть різноманітними засобами, серед яких тілесно орієнтована терапія, арт-терапія, а також культурні та оздоровчі заходи. Як-от безкоштовні екскурсії до музеїв, пам’яток природи, безоплатне відвідування басейну, спортивної зали тощо.

Викопав вибухівку

У СЕЛІ Мала Корчаківка Сумського району знайшли вибухові пристрої. Виявив їх місцевий мешканець ледь не у себе на подвір’ї, всього за вісім метрів од хати, під час земляних робіт. Про небезпечну знахідку повідомив Службу порятунку «101». Рятувальники оперативно прибули на місце і встановили, що невідомі предмети — це шість 76-мм артилерійських снарядів. Вибухівку знешкодили.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сальдо торгівлі погіршилося
Читати
Що по грошах
Читати
Гірники вимагають зароблене
Читати
Скільки зброї на руках
Читати
Вода необачності не пробачає
Читати
Найурожайніші
Читати
Хтось буде у програші
Читати
Безкарність та безконтрольність неприпустимі
Читати
Флагмана позбавляють заробітку...
Читати
...Але він тримається
Читати
Задля розвитку наукового потенціалу
Читати
Покарати за сепаратизм неможливо?
Читати





— Нас не посадять! Сесію закрито...  

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове