Архів
Вівторок,
18 липня 2017 року

№ 55 (19500)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Брекзит невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Опубліковано законопроект про Brexit.

Докладніше...
Безкінечні теракти

СИРІЯ. У підконтрольному опозиції районі Аазаз провінції Алеппо прогримів вибух.

Докладніше...
Рука Москви

ЧОРНОГОРІЯ. Росія причетна до спроби держперевороту в цій балканській республіці.

Докладніше...
Нам би таких суддів

ПЕРУ. Екс-президент отримав 18 місяців за гратами.

Докладніше...
Чумі паркан не завада

ПОЛЬЩА планує звести огорожу на кордоні з Україною і Білоруссю.

Докладніше...
Зганьбили мундири

МЕКСИКА. Шістьох поліцейських засуджено до 27 років в’язниці за втечу від злочинців.

Докладніше...
Дарвін не авторитет

ТУРЕЧЧИНА вилучає теорію про походження видів зі шкільної програми.

Докладніше...
Повінь наробила лиха

ЯПОНІЯ. На півдні та південному заході — масштабні повені і паводки.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Чи «полікують» правки?

Лариса КОМАР.

ДО ЗАКІНЧЕННЯ поточної сесії Верховної Ради готується до другого читання законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». До законопроекту про медичну реформу 76 депутатів подало 886 поправок. Практично всі вони лише зміни у формулюванні, а не принципово нові ідеї. Більшість стосується обсягів покриття медпослуг за рахунок держбюджету, діяльності Національної служби здоров’я та умов для розвитку приватного медичного страхування.

Вакцина від ботулізму

У РАМКАХ гуманітарної допомоги в Україну доправлено партію антитоксину проти ботулізму канадського виробника. Ці ліки не постачалися до нашої країни з 2014 року, відколи закінчився термін реєстрації російської сироватки. Тож після спалаху хвороби їх довелося замовляти як гуманітарну допомогу.

Ботулізм — важке харчове отруєння, один із головних симптомів якого втрата чи погіршення зору, а іноді й смерть. У травні-червні 2017-го було зафіксовано 76 випадків прояву та вісім смертей у різних регіонах держави.

Гуманітарна сироватка є абсолютно безпечною, її можна застосовувати як для дорослих, так і для дітей. І хоча поставка трохи запізніла, все ж вона дасть змогу сформувати базовий запас антитоксину, який зберігатиметься у МОЗ і надаватиметься регіонам за потреби при зверненні до міністерства обласних департаментів охорони здоров’я. Водночас медики закликають бути обачнішими і не споживати продуктів сумнівної якості.

Їдеш відпочити — заглянь у карту

ДО ЦІЛОЇ низки чинників, які можуть уплинути на вибір місця для відпочинку, додайте ще й інтерактивну карту, на якій позначені не рекомендовані для купання пляжі та рекреаційні зони в Україні. Нещодавно вона з’явилась на сайті Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Передусім це місця відпочинку південних регіонів країни, які мають вихід на морське узбережжя, і Києва. Наявність позначки, пояснюють у відомстві, свідчить, що якість води у межах цих зон не відповідає стандарту на мікробне забруднення за індексом ЛКП (лактопозитивні кишкові палички).

Наразі не рекомендують купатись на пляжі «Чорторий» у Деснянському районі Києва, міських пляжах — «Правий берег» у Запоріжжі та Маріуполі, на двох пляжах Миколаєва та «Райдуга», що у Первомайську. Карта оновлюється щотижня.

Будь здоровий без азбесту

МІНІСТЕРСТВО охорони здоров’я України ініціювало нові санітарні норми, які забороняють використання у нашій країні азбесту та будь-яких матеріалів і виробів із нього. Згідно з даними ВООЗ, щорічно у всьому світі приблизно 100 тис. осіб умирає від хвороб, викликаних дією азбесту, який може стати причиною таких недуг, як азбестоз, мезотеліома та рак легенів.

Також азбест спричиняє професійні захворювання на рак гортані, бронхів і легенів, яєчника, а також злоякісні переродження плеври, очеревини, перикарда.

У працівників видобувних та переробних підприємств цієї галузі вірогідність виникнення пухлин у декілька разів більша, ніж у переважної більшості населення. Тому з кінця XX століття у світі було розпочато процес заміни азбесту на безпечніші матеріали, а використання цього мінералу підлягає найжорсткішим обмеженням.

Тести і реалії

ЦЬОГО року після закінчення навчання медики-інтерни вперше складали так званий ліцензійний тест: щодо рівня отриманих знань з надання допомоги при невідкладних станах, а також субтест USMLE із 30 запитань. Останній складає кожен лікар у США, щоб отримати право займатися лікарською практикою. З першою частиною переважна більшість українських інтернів упоралася, а от останній провалили. Прохідний бал 70,5 набрали тільки 3% майбутніх медиків.

У Міністерстві охорони здоров’я України поквапилися заявити, що результати складання іспиту USMLE свідчать про необхідність встановлення при вступі до медичного вишу мінімального прохідного бар’єра 150 балів (див. «СВ» від 4 липня ц. р.). Водночас чимало фахівців стали на захист вітчизняних інтернів. Мовляв, українські студенти у медичних вишах навчаються за старими протоколами, а не передбаченими у завданнях міжнародного субтесту USMLE. Прозвучала думка й щодо рівня оснащеності наших лікарень: чи зможуть американці із таким обладнанням встановити правильний діагноз і взагалі пропрацювати хоча б тиждень? Не кажучи вже про рівень зарплати, яку вони отримали б за надскладну і відповідальну роботу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сальдо торгівлі погіршилося
Читати
Що по грошах
Читати
Гірники вимагають зароблене
Читати
Скільки зброї на руках
Читати
Вода необачності не пробачає
Читати
Найурожайніші
Читати
Хтось буде у програші
Читати
Безкарність та безконтрольність неприпустимі
Читати
Флагмана позбавляють заробітку...
Читати
...Але він тримається
Читати
Задля розвитку наукового потенціалу
Читати
Покарати за сепаратизм неможливо?
Читати





— Нас не посадять! Сесію закрито...  

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове