Архів
Вівторок,
18 липня 2017 року

№ 55 (19500)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Брекзит невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Опубліковано законопроект про Brexit.

Докладніше...
Безкінечні теракти

СИРІЯ. У підконтрольному опозиції районі Аазаз провінції Алеппо прогримів вибух.

Докладніше...
Рука Москви

ЧОРНОГОРІЯ. Росія причетна до спроби держперевороту в цій балканській республіці.

Докладніше...
Нам би таких суддів

ПЕРУ. Екс-президент отримав 18 місяців за гратами.

Докладніше...
Чумі паркан не завада

ПОЛЬЩА планує звести огорожу на кордоні з Україною і Білоруссю.

Докладніше...
Зганьбили мундири

МЕКСИКА. Шістьох поліцейських засуджено до 27 років в’язниці за втечу від злочинців.

Докладніше...
Дарвін не авторитет

ТУРЕЧЧИНА вилучає теорію про походження видів зі шкільної програми.

Докладніше...
Повінь наробила лиха

ЯПОНІЯ. На півдні та південному заході — масштабні повені і паводки.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Сюрпризи під завісу

Марина Тішкова.

За два останні повноцінні робочі дні шостої сесії було розглянуто близько десятка проектів законів та постанов, схвалено п’ять законів.

Конституційні суперечки

НАЙБІЛЬШЕ не щастило проекту закону «Про Конституційний Суд України». Один із варіантів у квітні був відхилений, компромісний направляли на доопрацювання, зрештою ухвалили в першому читанні 22 червня. У четвер більшу частину пленарного засідання трибуна була заблокована — кількадесят депутатів із різних фракцій та позафракційних вимагали насамперед позбавити імунітету «опоблоківця» М. Добкіна. Решта депутатів була незадоволена самим законопроектом про КС, вважаючи, що його положення посилюють вплив Президента на цю інституцію і роблять її «ручною» для Банкової.

Зрештою документ, який дає старт реформі і Конституційного суду, з відчутним «скрипом», під протести та зауваження таки ухвалили. У кулуарах багато депутатів іронізували: нічого доброго з цього не вийде, адже фундаментальний закон приймали у зовсім не відповідній моменту атмосфері.

Пенсійний вік таки зросте

РЕШТУ часу присвятили розгляду питань економічної тематики. Ухвалено закон зі змінами до держбюджету-2017. Із 10,98 млрд грн додаткових коштів від спецконфіскації по 4 млрд виділять сфері держбезпеки та оборони і на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості, 1 млрд грн — на розвиток і підтримання в належному стані мережі автодоріг загального користування. Сума, запланована раніше урядом для фінансування субсидій на житлово-комунальні послуги, не змінилася — 14,1 млрд грн. Водночас зросли витрати на забезпечення роботи правоохоронних структур.

Також ухвалено пропозиції Президента щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів. Підвищення розміру вивізного мита з 10 до 30 євро триватиме не три роки, як передбачалося в ухваленому депутатами законі, а два.

Часу, втім, і бажання розглядати проекти медичної та освітньої реформи у депутатів уже не було. Та один резонансний законопроект усе ж протягнули в першому читанні, причому без галасу і критики, швидко й непомітно. Йдеться про основний проект документа із пакета «пенсійної реформи Гройсмана» — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». З доброго — планується скасувати оподаткування пенсій працюючим. Водночас «для зменшення демографічного навантаження на солідарну систему», що експерти вже назвали прихованим підвищенням пенсійного віку, українцям доведеться гарувати до 63-65 років (середня тривалість життя в нашій країні — трохи більше 70 років, а чоловіків — усього 66)...

«На закуску» депутати підтримали всі три подання — на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт — «опоблоківця» М. Добкіна. Утім, «тривожна» валізка йому не знадобилася — арештовувати його в стінах ВР, як це було з «радикалом» І. Мосійчуком, у планах Генпрокуратури не було. Ухвалено також календарний план сьомої — «зимової» — сесії. Вона розпочнеться 4 вересня і триватиме до 2 лютого 2018 року.

Великий спорт в Україні

У ТРАДИЦІЙНУ «Годину запитань до уряду» про стан справ у довіреній галузі поінформував міністр молоді та спорту І. Жданов. За час роботи «постмайданних» уряду і парламенту вдалося, за його словами, серйозно просунутися в питаннях оплати праці наставників: майже в три рази підвищено зарплату головним і старшим тренерам Національної збірної команди України, вдвічі — стипендії Кабміну. З 1 вересня зросте заробітна плата тренерам-викладачам дитячо-юнацьких спортивних шкіл, в яких займається майже 500 тисяч дітей.

Опісля настала урочиста частина — закриття шостої сесії. Голова ВР лаконічно підбив підсумки: проведено 65 пленарних засідань, ухвалено 125 законів і 38 законопроектів у першому читанні. Та загалом мало хто може сказати щось добре про роботу парламенту за ці понад півроку. Найбільше, мабуть, запам’яталася сесія масовими «прогулами» у «короткі» середу та п’ятницю. Від колишньої коаліції «Європейська Україна» не лишилося й сліду, кожна фракція тягне ковдру на себе, виокремлюються самостійні політичні проекти і всередині політсил. Депутати підуть на такі очікувані ними «канікули» до вересня — продовжити роботу сесії не вистачило голосів. Не вирішено кілька важливих кадрових питань, зокрема затвердження нового складу ЦВК, керівників кількох міністерств, Нацбанку.

Наступне пленарне засідання — 5 вересня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сальдо торгівлі погіршилося
Читати
Що по грошах
Читати
Гірники вимагають зароблене
Читати
Скільки зброї на руках
Читати
Вода необачності не пробачає
Читати
Найурожайніші
Читати
Хтось буде у програші
Читати
Безкарність та безконтрольність неприпустимі
Читати
Флагмана позбавляють заробітку...
Читати
...Але він тримається
Читати
Задля розвитку наукового потенціалу
Читати
Покарати за сепаратизм неможливо?
Читати





— Нас не посадять! Сесію закрито...  

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове