П’ятниця, 14 липня 2017 року № 54 (19499)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19499/print.php?n=36121

  • Олімпійська вітальня

Шлях до перемог

Микола Моторний.

На фото автора: Ілля Кваша і Тетяна Мар’янко — найкращі спортсмен і тренер червня-2017.

ПЕРШИЙ місяць літа виявився багатим на успішні старти. Зокрема, порадували шпажисти-фехтувальники на європейській першості. А на домашніх континентальних чемпіонатах з боксу та стрибків у воду медалі найвищого ґатунку виборола молодь.

Водночас експертна комісія НОК України визначила найкращого спортсмена червня-2017. Ним став стрибун у воду Ілля Кваша із Миколаєва. Його здобутки вагомі. На європейській першості зі стрибків у воду в українській столиці Ілля тричі підіймався на п’єдестал пошани. Нагадаємо, на однометровому трампліні він виборов золоту медаль, а на триметровому з індивідуальних стрибків та синхрону разом з Олегом Колодієм здобув срібні нагороди.

За словами спортсмена, найважче далася перша — золота — медаль. Перед фіналом були змішані почуття, з якими впоратися допомогла мій тренер Тетяна Мар’янко. Вона сказала: «Стрибай так, наче собі на втіху». Те ж мені радила і дружина Ілона. Після фінальної спроби, коли стрибнув балів на вісім, зрозумів, що золота медаль наша і мене відпустило. За кожну медаль точилась запекла боротьба. До останнього стрибка була інтрига, і я розумів, що не маю права на помилку...».

Це дев’ята золота медаль Іллі Кваші на чемпіонатах Старого світу. А ще в його активі — бронзова медаль на Олімпійських іграх в Пекіні-2008 і два «срібла» на світових чемпіонатах у Барселоні-2013 та Казані-2015.

«Ілля — яскравий приклад людини, яка невтомно працює задля досягнення найвищих результатів, постійно самовдосконалюється. Вірю, що чудовий виступ на домашній європейській першості стане гарним доробком на шляху до олімпійського Токіо-2020», — виголосив під час вшанування Іллі Кваші та його тренера Тетяни Мар’янко президент НОК України Сергій Бубка.

«Нині усі поточні змагання розглядаю крізь призму підготовки до головного олімпійського старту чотириріччя, — розповідає Ілля Кваша. — Прагну не тільки ускладнити програму, а й відшліфувати її так, щоб не зробити жодної помарки. Щодо конкретних турнірних завдань, то їх ніхто не відміняв. Завжди борюся за медалі найвищого ґатунку. Складно передати словами відчуття у той момент, коли дізнався, що Олімпійський комітет високо оцінив мої здобутки. Емоції переповнюють».

Шлях до спортивної слави Ілля розпочав у вісім років, коли мама привела його до басейну у секцію стрибків у воду. Його не хотіли брати, мовляв, занадто високий для свого віку. Та врешті-решт тренер Сергій Гуменюк узяв Іллю до своєї групи на місячний випробувальний термін. Хлопчик відразу продемонстрував здібності, тож йому запропонували продовжити тренування. А перший успіх прийшов 2003-го: дев’ятикласник Ілля Кваша виграв юнацький чемпіонат Європи у змаганнях хлопчиків вікової категорії 14-15 років. Далі були успіхи на дорослих чемпіонатах, олімпійська медаль...

Це вже третя нагорода Національного олімпійського комітету України у спортивній кар’єрі Іллі Кваші. Раніше він отримував звання найкращого спортсмена березня-2008 та квітня-2009.