П’ятниця, 14 липня 2017 року № 54 (19499)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19499/print.php?n=36114

  • Сільські обрії

Працюватимуть удома

Світлана УСАТЮК.

Івано-Франківська область.

ЖИТЕЛЯМ прикарпатського села Старий Лисець незабаром не доведеться орудувати сокирами, аби заготувати дрова на зиму, — у них з’явилась дроворубна машина. Її вдалося придбати завдяки перемозі ініціативи громади щодо використання альтернативних джерел опалення у комунальному секторі на обласному конкурсі проектів і програм розвитку місцевого самоврядування. Селяни отримали з обласного бюджету 75 тисяч гривень, підсобили коштами район та Старолисецьке житлово-комунальне підприємство, долучили й власних — із місцевої скарбниці.

Дроворуб потужністю 10 кубометрів деревини на день уже запустили в роботу. Сировину громада купуватиме у лісгоспах, заготовлятиме також самотужки, очищаючи територію села від сухостою, чагарників.

— Все буде цивілізовано і у рамках закону. Постачанням деревини займатиметься комунальна служба, — каже сільський голова Анатолій Лущак. — Мають у своєму розпорядженні трактор, два причепи, механізм для подрібнення гілля.

У Старому Лисці планують із часом також запустити брикетну лінію, на якій щогодини перероблятиметься на паливо півтонни деревних відходів. Обладнання могло би працювати вже сьогодні, однак у селі відчутний кадровий «голод»: чимало людей виїхало на заробітки за кордон, а з тих, що залишилися, мало хто висловлює бажання навчатись, аби працевлаштуватись удома. Місцевий житель Микола Купалов згадує, як спробував заробляти копійчину на чужині, працюючи в пекарні та на обробітку полів.

— Мені знадобилося зовсім мало часу, для того щоб зрозуміти: це не моє. До того ж далеко від рідного дому постійно відчував себе стороннім, — зізнається чоловік. — Тепер буду опановувати роботу на дроворубі. Працюватиму вдома, біля дружини і дітей.

Миколі поки що не все вдається. Але він не журиться. Оптимізму додає й те, що поруч є хороший помічник — пенсіонер Михайло Дзібій. На дроворубі односельці працюватимуть удвох. А ось до роботи на брикетній лінії у селі хочуть залучити дев’ятьох чоловік. Для них організують тризмінний графік. Загалом перспективна ініціатива дасть змогу створити у селі п’ятнадцять нових робочих місць.