П’ятниця, 14 липня 2017 року № 54 (19499)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19499/print.php?n=36112

  • Освіта

Iсторію «завалив» кожний десятий

Олена КОЩЕНКО.

Оголошено результати тестування основної сесії ЗНО. Які предмети нині були найпопулярніші, з яких випускники показали найкращі результати, а з яких найгірші?

ТЕСТУВАННЯ відбулося з 12 навчальних предметів. При цьому тест із української мови та літератури був обов’язковий для всіх 240 тисяч одинадцятикласників, оскільки віднедавна і державну підсумкову атестацію вони складають також у формі ЗНО. Водночас випускникам шкіл довелося вибирати ще один обов’язковий предмет для складання ДПА — або історію України, або математику. Таких виявилося відповідно 182,2 і 113 тисяч.

Серед популярних необов’язкових для складання предметів цього року були біологія, тести з якої складали 89 тисяч абітурієнтів, англійська мова — майже 84 тисячі і географія — 73 тисячі. Значно менше охочих бажали підтвердити свої знання із фізики та хімії — 26 і 24 тисячі відповідно. Найменше — всього 3,3 тисячі — одинадцятикласників на всю Україну виявили бажання скласти тест із російської мови. До того ж ЗНО з російської мови ще й «прогуляв» кожен п’ятий зареєстрований, що стало антирекордом явки за роки проведення тестування серед усіх дисциплін.

Що стосується результатів, то ситуація з українською мовою і літературою, можна сказати, дещо порадувала. Адже менше порогового бала «склав/не склав» набрали 7,6% абітурієнтів. Тоді як іще торік таких було 9 відсотків, а позаторік — 8,6.

Також найменше випускників провалило цьогорічне тестування з географії — 9%. Щоправда, із нею не все так просто. Адже за останні два роки частка проваленого тесту з цієї природничої науки зросла, бо минулого із ним не впорались лише 5% учнів.

Із-поміж абітурієнтів, які складали тест з історії України, 13,45% не подолали прохідного порога у балах, 12,93% — з біології… Найскладнішими для учнів виявилися тести з фізики, хімії і математики. Нині фізику завалила майже чверть усіх учасників тестування — 23%, хімію — 19 (це найгірший результат за останні роки), математику — 16,5% учасників тестування. Саме ці дисципліни традиційно вважаються, сказати б, найнеулюбленішими серед учнів. Чи то викладають їх учителі так нудно, чи справа, може, в тому, що серед молоді переважають «лірики»?

Проте (от парадокс!) саме з названих точних дисциплін найвищий відсоток тих, хто зміг набрати при складанні максимальну кількість балів — від 195 до 200. Певно, ті, хто націлився на технічні виші, студіювали свій предмет ретельніше і наполегливіше. А якщо брати не відсотками, а кількістю, то почесний рейтинг успішності очолили українська мова і література — при їх складанні 2644 випускники змогли набрати максимальну кількість балів.

А тим часом 12 липня вже розпочалася вступна кампанія до вишів. І, як завжди, не обійшлося без скандалу: здебільшого через технічні помилки у сертифікатах ЗНО (приймаються 2017-го і 2016 років) й атестатах абітурієнти масово стикаються з відмовами у створенні електронних кабінетів на сайті Загальнонаціональної електронної бази з питань освіти. Як відомо, нині подавати документи до вищих навчальних закладів можна лише в електронному вигляді, паперових особисто від випускників шкіл комісії вже не приймають. І хоч іще є час (зареєструвати он-лайн-кабінет можна до 25 липня включно), абітурієнти та їхні родини нервують, оскільки бояться не встигнути це зробити. Надто ті, хто намірився подавати через електронний кабінет усі дев’ять дозволених заяв загалом на чотири спеціальності. Бо тепер, щоб виправити помилку в документі, треба знову звертатися до регіонального центру оцінювання якості освіти або до обласних департаментів (чи управлінь) освіти. Затим подавати заяви он-лайн до вишів. А все це час і нерви…

Щороку наступаємо на одні й ті ж граблі організаційного безладу. Тільки раніше були довжелезні, розтягнуті майже на добу черги абітурієнтів зі стосами паперових документів під стінами приймальних комісій вишів, а тепер буксують інтернет-кабінети через неуважність (а чи, може, ще й почасти неграмотність?) освітянських чиновників, не доладних правильно оформити сертифікат ЗНО й атестат. Скільки вже можна про це говорити і писати?! Невже керманичі освіти не спроможні владнати хоча б таку елементарну ситуацію?