П’ятниця, 14 липня 2017 року № 54 (19499)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19499/print.php?n=36111

  • Відлуння

Розслідування справжнє чи вдаване?

Лариса КОМАР.

МИНУВ рік від часу загибелі Павла Шеремета, а вбивці так і не знайдені.

20 липня 2016 року відомому журналісту під автомобіль підклали вибухівку — він загинув у центрі Києва. Слідство схиляється до версії про професійні мотиви убивства, але ні організаторів, ні виконавців досі не встановило.

Міжнародна організація «Комітет захисту журналістів» вважає, що розслідування забуксувало. Про це йшлося у звіті «Відмова від правосуддя: розслідування вбивства Павла Шеремета в Україні не дало результатів», репрезентованому днями в Українському кризовому медіацентрі.

Зокрема, його автор журналіст Крістофер Міллер наголосив, що він розпочав роботу в січні, коли минуло вже понад шість місяців з часу трагедії. Тоді справа вже була заморожена, мотиви не підтверджені. За словами Міллера, Служба безпеки України видалила відео з деяких камер спостереження і слідчі органи заважали один одному.

«Потенційні свідки і колеги Шеремета стверджують, що їх не викликали на ретельний допит. Сім’я Павла, друзі та журналісти, з якими я говорив, звинувачували владу в нездатності до роботи, недбалості і саботажі», — повідомив журналіст.

КЗЖ закликав офіційні особи пожвавити розслідування, зосередитися на роботі Шеремета в Україні як на можливому мотиві злочину і підтримувати будь-яке паралельне незалежне розслідування, а ЗМІ постійно доповідати про зроблене.

Очікується, що 20 липня правоохоронні органи проведуть прес-конференцію, де прозвітують про результати розслідування убивства журналіста.