П’ятниця, 14 липня 2017 року № 54 (19499)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19499/print.php?n=36109

  • Неоголошена війна

Жахіття окупаційної неволі

Михайло ВЕДМІДЬ.

ОБСТРІЛИ позицій Збройних сил України не припиняються. За перші три дні тижня бойовики понад 70 разів гатили у бік українських захисників. На жаль, маємо втрати: двоє загиблих та стільки ж поранених. Б’є ворог і по мирних громадянах. Так, у середу, 12 липня, бойовики двічі обстріляли приватний сектор Мар’їнки. Вогнем з мінометів калібру 82 мм зруйновано кілька будинків місцевих жителів. На щастя, жоден із них не постраждав.

На окупованій частині Донбасу бойовики створили мережу трудових таборів, де ув’язнених примушують до безо­платної праці. Про це повідомили правозахисники в ефірі радіостанції «Deutschlandfunk», передає «Deutsche Welle». За їхньою інформацією, доходи від примусової праці у таких таборах становлять до 500 тисяч євро на місяць. Ці кошти використовуються для фінансування армії «народних республік». У таборах утримуються до 10 тис. ув’язнених. При цьому лише частина з них є тюремними в’язнями, а більшість не мали жодних причин там опинитися. За словами журналістів, табори розташовані на непідконтрольній Україні території Луганської області, зокрема, у містах Луганськ, Брянка, Алчевськ, Перевальськ, Петровське.

Ще в двох містах Луганщини — Первомайську та Кадіївці (колишній Стаханов) — головною новиною для обговорення останніми днями є поява листівок, в яких місцевих бойовиків угруповання «ЛНР» закликають задуматися про подальшу долю й припинити військові дії на боці окупантів.

Окрім примусової праці, на окупованому Донбасі процвітає рабство, торгівля людьми та сексуальне насильство. Про це йдеться у щорічному звіті Держдепартаменту США. Згідно з повідомленням, жінок та дівчат викрадають та примушують до сексуальних дій проти їх волі або продають до Росії, де на них чекає та сама доля. Чоловіків використовують як безкоштовну робочу силу, а також піддають різноманітним утискам та тортурам. У доповіді наголошується на значній кількості випадків експлуатації неповнолітніх. «Підтримувані Росією бойовики видали «наказ», за яким до армії мають бути мобілізовані неповнолітні особи як солдати живого щита та інформатори», — зазначають автори звіту.