П’ятниця, 14 липня 2017 року № 54 (19499)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19499/print.php?n=36108

  • Новини АПК

Поки лиш сподівання

Руслана ЗІНЧЕНКО.

НА СЬОГОДНІ Україна імпортує із Канади майже вдесятеро більше товарів, ніж експортує. 2016-го з цієї країни було завезено товарів на 43,3 млн доларів США, а вивезено з України — лише на 4,9 млн доларів США.

За даними експертів, обсяг торгівлі між державами також досить незначний — частка агропродовольчої продукції до Канади в структурі вітчизняного аграрного експорту становить 0,03%, а Канади в загальному вітчизняному аграрному імпорті — 1,1% (дані за 2016 рік).

Щоправда, за січень-квітень нинішнього року експорт аграрної продукції зріс більш ніж уп’ятеро порівняно з аналогічним періодом торік. Головною причиною такого зростання стало суттєве збільшення поставок натуральних соків. Після впровадження ЗВТ із Канадою, на думку експертів, для українських агровиробників є перспективи нарощування експорту овочів, зокрема перцю і капусти, солодких мінеральних вод, а також кондитерських виробів. Ця продукція останнім часом має значний попит у Канаді. Наразі основними ж експортними товарами з України до Канади є мед, соняшникова і соєва олії, насіння олійних культур.

Готується земельний меморандум

ЯК ПОВІДОМЛЯЮТЬ урядові джерела, Кабінет міністрів України разом із аграрними організаціями готує земельний меморандум. Робота над документом розпочалася наприкінці червня, коли стало зрозуміло, що голосів у Верховній Раді до кінця сесії для ухвалення закону «Про обіг с/г земель» не набереться.

У меморандумі будуть прописані умови, які стануть основою майбутнього закону, правила роботи на вільному ринку землі, а також зазначена дата його запуску. Але останньому має передувати прийняття законодавчої бази та програми державної підтримки малих і середніх сільськогосподарських виробників.

Готують меморандум дві сторони: Кабмін в особі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та асоціації і об’єднання аграрної сфери, серед них Український клуб аграрного бізнесу, Асоціація фермерів і землевласників України, Аграрний союз України, Українська аграрна конфедерація. Безпосереднє відношення до написання документа також мають Всесвітній банк і МВФ, який начебто погодився перенести термін запровадження земельної реформи на 2018 рік.