|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Лікуємо ягідники ВІДОМО, що дріжджовий грибок убиває багато грибкових захворювань, які здебільшого є причиною негараздів на ягідниках. Тому найпершими ліками для них є звичайні пекарські (не сухі) дріжджі. Готується помічна суміш просто: 100-грамовий пакетик треба розчинити у відрі теплої води і одразу обприскати рослини. Інший дієвий засіб: 50 г господарського (тільки темного) мила розчинити у 10 л теплої води, додати чайну ложку йоду та літр молочної сироватки. Обробку проводять раз на місяць. Якщо немає під рукою ні йоду, ні дріжджів, дасть ефект обприскування рослини гарячою водою (60-80 градусів). Можна приготувати й такий розчин: 200 грамів сухої гірчиці розвести у 10 літрах води й додати півсклянки цукру. Обприскати кущі. Але будьте уважні — рідина має потрапляти не лише на верхній бік листя та ягід, а й знизу. За сезон ушкоджені кущі потрібно обробити, залежно від розвитку хвороби, від двох до п’яти разів. До того ж ліпше щоразу іншим препаратом. Якщо зробите все правильно, то ваші ягідники довгі роки милуватимуть око здоровим виглядом та рясним урожаєм. Версія для друку До списку статтей | ЛІТО — у розпалі, а з ним і непочате поле роботи на обійсті. Адже відомо: кому влітку холод, тому взимку голод. Наш куточок завжди прагне йти у ногу з часом. От і в наступному намагатимемося підібрати найактуальніші замітки, сподіваємося, що декотрі з них стануть вам у пригоді. Зокрема, поділимося секретами висаджування і догляду моркви, щоб восени зібрати коренеплоди цілі, а не розтріскані. А яка українська господа обходиться взимку без огірочків: солених-квашених-маринованих? Та от біда — щойно почали плодоносити, а батоги вже жовтіють, хоч видимих причин, вважають деякі господарі, немає. Та все ж причини є, і ми спробуємо в них детально розібратись. Це, приміром, можуть бути і шкідники, і надлишкова волога, і грибкові захворювання, і нестача світла чи поживних речовин тощо. Дехто вважає, що обрізування плодових дерев слід виконувати напровесні або ж восени. А от досвідчені садівники радять обрізати абрикоси через два тижні після закінчення плодоношення, тобто влітку. А ще поділимося рецептами смачнющого й запашного варення із зелених горіхів. Буде чим ласувати малечі взимку та пригощати гостей за чаюванням. До нових зустрічей!
|