Архів
Вівторок,
11 липня 2017 року

№ 53 (19498)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Велика рада

НІМЕЧЧИНА. У Гамбурзі завершився саміт країн «Великої двадцятки».

Докладніше...
Відновили контроль

ІРАК. Урядова армія відновила контроль над історичною частиною міста Мосул.

Докладніше...
Ядерна зброя як інструмент дипломатії

США відмовилися підтримувати конвенцію ООН про заборону ядерної зброї.

Докладніше...
Безпека понад усе

У ФРАНЦІЇ подовжено надзвичайний стан до 1 листопада.

Докладніше...
Нова атака

У ЄГИПТІ бойовики атакували КПП у північно-східній частині Синайського півострова.

Докладніше...
Провал переговорів

КІПР. Переговори з урегулювання кіпрської проблеми знову завершилися безрезультатно.

Докладніше...
Політичні вітри

КИТАЙ припинив контакти з КНДР у сфері військової співпраці.

Докладніше...
Горять ліси

КАНАДА. У західній провінції Британська Колумбія — масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Нитка роду

Нащадки Братковського

Євген Цимбалюк.

Рівненська область.

Мова про Данила Братковського, уродженця села Свищів на Волині (нині Млинівський район Рівненської області), українського поета і громадського діяча, автора резонансної книги «Світ, розглянутий по частинах», мученика, який не зрікся України і православної віри, за що 1702 року був закатований поляками. Досліджуючи історію родоводу, його бельгійські нащадки у 12-му поколінні встановили, що свого часу їхній рід міг зникнути назавжди...

ДАНИЛО Богданович Братковський брав активну участь у відомому народному повстанні під проводом Семена Палія. За те, що його пристрасне слово було разючіше від мушкета, за його палкі заклики до повстання поляки хотіли стратити всю сім’ю українського шляхтича. Її урятували його побратими. Зберегла доля і сина козака, якому Данило заповів свою шаблю. А от його, гордого і нескореного, привселюдно стратили на центральній площі Луцька — спочатку відрубали руки, ноги, затим голову.

Поховати страченого дозволили у Луцькій братській церкві, де й нині покояться його останки. Чотири роки тому на Помісному соборі Української православної церкви Київського патріархату мученика Братковського канонізовано для місцевого шанування у Волинському краї.

Доля склалася так, що батьки нині сущих Братковських — братів Володимира, Віктора й Олександра — півстоліття тому були змушені покинути Україну. Спочатку сім’я проживала в Німеччині, затим переїхала до Бельгії, де заснувала власний виноробний бізнес. Їхні винні погреби забезпечують цим напоєм 13 відсотків бельгійського та вісім — голландського ринків.

Братковські-бельгійці ніколи не цуралися свого українського родоводу. Працювали в кількох архівах, щоб відтворити генеалогічне дерево. Воно, за їхніми історичними розвідками, своїм найдавнішим корінням сягає саме Данила Братковського. Щоби реальніше відчути цю родовідну сув’язь, нащадки відомого волинянина — Володимир та Віктор із сином — вирішили відвідати Україну, пройтися шляхом, торованим свого часу Данилом Богдановичем. Це була перша їхня подорож на українську землю.

Бельгійці побували в храмі-усипальниці Братковських у селі Свищів. У ньому Данило Богданович народився, цими землями він володів 300 років тому, давши своїм селянам «вольницю».

Про славетного земляка в Свищеві нагадує капличка біля Свято-Михайлівської церкви, зведеної на місці колишньої, в якій свого часу він молився. А невдовзі тут з’явиться і меморіальна дошка, яку заповзявся встановити Дмитро Братковський — відомий у Бельгії архітектор. Він сам виявив ініціативу щодо проектування і створення найближчим часом цієї меморіальної пам’ятки. Також у планах Братковських знайти та перекласти на французьку мову заповіт Данила Богдановича, який він написав під час ув’язнення у підземеллі Луцького замку. Він свідомо пішов на страту, відмовившись зректися України та православної віри.

— Цей переклад буде для наших нащадків, — каже Віктор Братковський, — щоб вони знали та могли гідно оцінити постать свого великого пращура.

— Володимир та Віктор мають намір відшукати в Україні родинні зв’язки, створити товариство Братковського, знайти якомога більше архівних матеріалів та документально підтвердити свою приналежність до шляхетного українського роду, — додає Дмитро Головенко, український видавець та книголюб із Луцька, який став для зарубіжних гостей гідом під час їхнього перебування в Україні. — До глибокої історичної розвідки бельгійців сподвигла книга віршів Данила Братковського «Світ, розглянутий по частинах», яку декілька років тому ми перевидали в Луцьку за оригіналом 1697 року. Неймовірним чином вона опинилася в Бельгії, в руках сімейства Братковських.

Бельгійці українського походження були приємно здивовані, як волиняни зберігають пам’ять про їхнього предка. У захваті вони й від щирості та гостинності українців. Віктор Братковський, який досить добре володіє українською мовою, сказав: «У Бельгії люди думають головою, як їм вчиняти, а ви ще й відчуваєте серцем і душею».

Наступного разу Братковські планують приїхати в Україну у розширеному родинному колі. До них хочуть приєднатися численні родичі різних поколінь.

На фото: Братковські біля Луцького замку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Привабливі умови
Читати
Змінено термін призову до Нацгвардії
Читати
Нерозкрите вбивство
Читати
За землю візьмуться потім?
Читати
Спочатку випив, а тоді зрадів
Читати
Чи подужаємо?
Читати
Неперспективні перспективи
Читати
Газу достатньо
Читати
Ціни ростуть
Читати
Спадщина Криму без захисту
Читати





— Та у вас же совісті нема!

— Зате є гроші!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове