Архів
Вівторок,
11 липня 2017 року

№ 53 (19498)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Велика рада

НІМЕЧЧИНА. У Гамбурзі завершився саміт країн «Великої двадцятки».

Докладніше...
Відновили контроль

ІРАК. Урядова армія відновила контроль над історичною частиною міста Мосул.

Докладніше...
Ядерна зброя як інструмент дипломатії

США відмовилися підтримувати конвенцію ООН про заборону ядерної зброї.

Докладніше...
Безпека понад усе

У ФРАНЦІЇ подовжено надзвичайний стан до 1 листопада.

Докладніше...
Нова атака

У ЄГИПТІ бойовики атакували КПП у північно-східній частині Синайського півострова.

Докладніше...
Провал переговорів

КІПР. Переговори з урегулювання кіпрської проблеми знову завершилися безрезультатно.

Докладніше...
Політичні вітри

КИТАЙ припинив контакти з КНДР у сфері військової співпраці.

Докладніше...
Горять ліси

КАНАДА. У західній провінції Британська Колумбія — масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Стовпи церкви Христової

Антоніна КІЗЛОВА.

12 липня (29 червня за ст. ст.) з IV ст. церква вшановує святих первоверховних апостолів Петра й Павла, які, перш ніж загинути мученицькою смертю (між 63 та 67 рр.), встигли навернути до християнства тисячі людей. Петро найбільше відзначився проповідями серед іудеїв, а Павло — серед язичників.

Апостоли познайомилися тільки наприкінці життя. Петро (до хрещення — Симон), неписьменний простий рибалка, був разом зі своїм братом Андрієм одним із перших учнів Христа. Своє ім’я, яке в перекладі означає «камінь», отримав від самого Спасителя за те, що весь час був поряд із Ним і непохитно вірив у Його Божественну сутність. Був свідком Преображення й Розп’яття Христових, а відразу ж після Зішестя Святого Духа отримав також Господній дар зцілення.

Натомість Павло (Савл), котрого виховував відомий іудейський законовчитель Гамаліїл, замолоду брав участь в облавах проти християн. Уже після Воскресіння Христового Господь послав Савлові знамення: осліпив його яскравим світлом і запитав: «Чому ти зневажаєш Мене?». На запитання, хто це, відповів: «Я Ісус, якого ти переслідуєш», — і звелів іти до Дамаска. В цьому сирійському місті Савла навчили віри, а потім охрестили й нарекли Павлом (у перекладі — «маленький», «скромний»). Під час таїнства до нього повернувся зір. Відтоді Павло аж до самої загибелі проповідував у різних землях. За цей час написав 14 повчальних послань, у яких завдяки проникливості та блискучій освіті досконало систематизував основи віровчення.

Святкова служба на Петра і Павла є нагадуванням про те, наскільки своєрідними можуть бути шляхи до Бога й наскільки спільною є радість від досягнення мети. На літургію годиться йти в найошатнішому одязі. Дівчата традиційно вбирались у вінки з волошок і маку.

Цього дня закінчується багатоденний піст («Петрівка»), після котрого українські віряни традиційно розговляються мандриками — пшеничними коржиками з сиром, названими так на честь апостольських мандрів.

Господині намагаються зробити до празника перші зажинки ячменю з нового врожаю й спекти, навіть із трохи недозрілого зерна, хлібину, щоб освятити в церкві. Яскраво святкують Петра і Павла пастухи та рибалки, які шанують апостолів як своїх молитовних заступників. Традицією цього дня є ярмарки та народні гуляння з піснями, гойдалками, хороводами. Після свята розпочинаються жнива.

13 липня (30 червня за ст. ст.) вшановується Собор святих славних і всехвальних дванадцяти апостолів. Празник доповнює і підсумовує окремі дні пам’яті Христових учнів. У народі цей день іще називають «Полупетра», або «Петрового батька». Господарі моляться за здоров’я домашніх тварин.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Привабливі умови
Читати
Змінено термін призову до Нацгвардії
Читати
Нерозкрите вбивство
Читати
За землю візьмуться потім?
Читати
Спочатку випив, а тоді зрадів
Читати
Чи подужаємо?
Читати
Неперспективні перспективи
Читати
Газу достатньо
Читати
Ціни ростуть
Читати
Спадщина Криму без захисту
Читати





— Та у вас же совісті нема!

— Зате є гроші!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове