Архів
Вівторок,
11 липня 2017 року

№ 53 (19498)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Велика рада

НІМЕЧЧИНА. У Гамбурзі завершився саміт країн «Великої двадцятки».

Докладніше...
Відновили контроль

ІРАК. Урядова армія відновила контроль над історичною частиною міста Мосул.

Докладніше...
Ядерна зброя як інструмент дипломатії

США відмовилися підтримувати конвенцію ООН про заборону ядерної зброї.

Докладніше...
Безпека понад усе

У ФРАНЦІЇ подовжено надзвичайний стан до 1 листопада.

Докладніше...
Нова атака

У ЄГИПТІ бойовики атакували КПП у північно-східній частині Синайського півострова.

Докладніше...
Провал переговорів

КІПР. Переговори з урегулювання кіпрської проблеми знову завершилися безрезультатно.

Докладніше...
Політичні вітри

КИТАЙ припинив контакти з КНДР у сфері військової співпраці.

Докладніше...
Горять ліси

КАНАДА. У західній провінції Британська Колумбія — масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Зі своїм товаром — на зовнішні ринки

Михайло ЛЕВЧУК.

ІМПОРТОЗАМІЩЕННЯ — суттєвий резерв збільшення робочих місць, обсягів виробництва, зростання вітчизняної промисловості і економіки України в цілому, наголошували учасники розширеного засідання правління Союзу промисловців і підприємців та об’єднання організацій роботодавців області, котрі зібралися на Волочиському машинобудівному заводі ПАТ «Мотор Січ».

Торік, виконуючи замовлення на випуск продукції, яка замінює імпортну, підприємства краю реалізували її на 100 млн грн. Цього року за основними показниками промисловість регіону продовжує нарощувати темпи. Позитивна тенденція спостерігається також у зовнішньоторговельній діяльності. Зокрема, налагоджено співробітництво з 91 країною світу, експорт продукції збільшився в 1,6 разу.

Хто годувальник

ДОМАШНІ господарства населення регіону виробляють понад 13% загального валового збору зерна, 99 — картоплі, 98 — овочів. Завдяки працьовитим одноосібникам, визнають у департаменті агропромислового розвитку ОДА, область на 155% забезпечена плодами та ягодами, на 130 — овочами, картоплі вирощується майже втричі більше потреби. До того ж із селянських хлівів походить 74% молока та 56 — м’яса. І все це, зважте, без жодної копійки державних дотацій. Єдиний стимул для села — прагнення вижити.

«Потрібні на роботу...»

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ Хмельницького обласного центру зайнятості, понад 95 відсотків із майже 3,5 тисячі осіб, скерованих нині на професійне навчання, освоювали нові професії на замовлення 890 підприємств краю.

Наприклад, для ТОВ «Волочиськ-Агро» було підготовлено понад 60 працівників за напрямами: «Експлуатація новітніх видів автотранспортних засобів і тракторів», «Сучасні технології підготовки насіння та захисту посівів на підприємствах АПК». На замовлення ТОВ «Нова цегла» підвищили кваліфікації 16 осіб за 15 професіями. 14 швачок, два вишивальники, один кравець та вісім оформлювачів готової продукції.

Власне, така конкретна організація професійного навчання забезпечує високий рівень працевлаштування — від початку року майже три тисячі осіб знайшли собі роботу.

Як зігрітися?

ЗАПРОВАДИВШИ програму «Теплий дім», Кам’янець-Подільський одним із перших в області почав втілювати конкретні заходи щодо енергозбереження. Об’єднання коштів міського бюджету та містян (за схемою 50 на 50%) задля утеплення будинків принесло перші результати — уже модернізовано 55 багатоповерхівок. Окрім того, розпочато будівництво власної комунальної теплоелектростанції, що підвищить рівень енергетичної безпеки міста.

Сприяє цьому співпраця місцевої влади із НЕФКО (Північною екологічною фінансовою корпорацією), яка виділяє кошти на впровадження проектів з енергоефективності. За підтримки корпорації у житлових і громадських будівлях Кам’янця-Подільського встановлено 29 індивідуальних теплових пунктів.

Злий «язик»

ВИДОВЖЕНИЙ серпантин перед мостом через річку Мукша біля Кам’янця-Подільського у народі прозвали «тещиним язиком». На жаль, саме на тому відрізку жвавої міжнародної автотраси найчастіше трапляються ДТП.

Депутати облради торік звернулися до уряду з проханням реконструювати цю аварійно-небезпечну ділянку. Нещодавно стало відомо, що ремонтники нарешті почнуть роботи, які обіцяють завершити наступного року. Капремонт «тещиного язика» обійдеться у 140 млн грн.

У чому ж заслуги?

НЕОДНОЗНАЧНО зреагувала громадськість області на факт нагородження Президентом з нагоди Дня Конституції України декотрих осіб, котрі «прославилися» у недалекому минулому. Приміром, викликало обурення, що ордена «За заслуги» ІІ ступеня удостоївся нардеп од Хмельниччини Олександр Герега, котрий голосував за так звані диктаторські закони 16 січня 2014 року. Невже нині, дивуються хмельничани, це вже вважається «значним особистим внеском у державне будівництво», як констатує преамбула відповідного президентського указу? Сумно…

Добра справа

ЩОБ допомогти малозабезпеченим категоріям громадян, у Славуті встановили два так звані соціальні контейнери. Кожен охочий може залишити там уживані речі — від одягу та взуття до дитячих іграшок і книг. Ініціював проект працівник управління інформаційного забезпечення та внутрішньої політики виконавчого комітету міської ради Павло Медведюк, а реалізовано його коштом «Громадського бюджету».

Щоб «Мальованка» залишалася мальовничою

ДО ТАК званої Смарагдової мережі України, створеної з метою збереження об’єктів природної фауни і флори, які охороняються Бернською конвенцією, також належить регіональний ландшафтний парк «Мальованка». Цей край лісів, боліт та озер, багатий на різноманітні природні ресурси, продовжують досліджувати науковці, вивчають студенти й школярі, сюди залюбки навідуються туристи.

Отож департамент екології та природних ресурсів ОДА направив охоронні зобов’язання землекористувачам ландшафтного парку — лісгоспам і гранітному кар’єру, розташованим на його території, щоб у своїй роботі ті дотримувалися режиму, який дасть змогу зберегти принади «Мальованки».

Високе слово

ЦЬОГОРІЧНИМ лауреатом обласної літературної премії імені Миколи Федунця, що присуджується за найкращу поетичну збірку, став автор книги «Logos — імператив небесний і земний» Микола Клец із села Малі Мацевичі Старокостянтинівського району. Його поетичний доробок вирізняється високим художнім рівнем та оригінальністю форм, отож рішення конкурсного комітету було одностайне. В обласному літературному музеї, де зібралися з такої нагоди літератори, журналісти, нагороду самобутньому майстрові художнього слова вручив голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України Петро Маліш.

Вдале приземлення                     

МАЙЖЕ шість років тому Хмельницька райдержадміністрація передала фізичній особі півгектара землі на території Розсошанської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Та чомусь не зважила, що ця ділянка входила до земельного масиву, який за правом постійного користування належить комунальному підприємству «Аеропорт Хмельницький». Тільки тепер авіаторам удалося її відсудити — рішенням Хмельницького міськрайонного суду розпорядження РДА визнане недійсним.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Привабливі умови
Читати
Змінено термін призову до Нацгвардії
Читати
Нерозкрите вбивство
Читати
За землю візьмуться потім?
Читати
Спочатку випив, а тоді зрадів
Читати
Чи подужаємо?
Читати
Неперспективні перспективи
Читати
Газу достатньо
Читати
Ціни ростуть
Читати
Спадщина Криму без захисту
Читати





— Та у вас же совісті нема!

— Зате є гроші!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове