Архів
Вівторок,
11 липня 2017 року

№ 53 (19498)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Є така недуга

Меліоїдоз

Андрій БОНДАРЕНКО,

інфекціоніст.

Ще донедавна випадки меліоїдозу фіксувалися у країнах Південно-Східної Азії, Південної Америки та Австралії. За даними ВООЗ, локальні спалахи були характерні для 45 країн, але тепер стало відомо ще про щонайменше 32, для яких ця хвороба ніколи не була типова. Тож інфекція перестала бути локальною і може набути світового масштабу. За оцінкою науковців Оксфордського університету й університету Вашингтона, 2015 року на меліоїдоз захворіло 165 тисяч жителів планети, 89 тисяч із них померло (для порівняння — сумнозвісна лихоманка Денге забрала лише 12,5 тисячі життів). 2016-го ситуація була ще гірша. Вчені попереджають, що від меліоїдозу можуть загинути десятки тисяч чоловік, адже рівень смертності від хвороби cтaнoвить 70 відсотків.

ЩО ЦЕ ЗА НЕДУГА? Меліоїдоз, або хвороба Вітмора, — важке інфекційне захворювання, перебіг якого відбувається у вигляді множинного абсцесу або сепсису, спричиняючи важкі запальні процеси у внутрішніх органах. Збудником хвороби є паличкоподібна бактерія Burkholderia pseudomallei, яка живе у ґрунті чи воді.

Хвороба починається бурхливо — людину лихоманить (температура тіла сягає 40-41 градуса), нудить, є блювота, сильний головний біль, тахікардія, аритмія, можуть з’являтися галюцинації, на тілі — висип, а у внутрішніх органах починаються гнійно-запальні процеси.

Найчастіше уражаються легені, проте страждають і нирки, печінка, кістки. При септичній формі смерть може настати на другий день після появи перших симптомів від інфекційно-токсичного шоку.

Як передається інфекція? Є кілька шляхів зараження. Перший — уживання забруднених бактерією продуктів або води. Другий — збудник проникає в організм через поранення на шкірі під час контакту з водою чи ґрунтом. Спочатку рана починає гноїтися, затим інфекція переходить на лімфатичні вузли, підвищується температура тіла, починається множинний сепсис.

Симптоми дещо схожі на правець. Однак той уражує нервову систему, призводячи до тривалих судом, а меліоїдоз — внутрішні органи. Від останнього вакцини нема, тоді як від правця можна захиститися щепленням.

Чи загрожує меліоїдоз українцям? Інфекція найчастіше зустрічається у сільськогосподарських країнах. Не виключено, що при потраплянні збудника у ґрунти може відбутися спалах і у нас. До того ж бактерія може бути завезена із замороженим м’ясом із країн, де вона поширена. Загалом у групі ризику — працівники сільського господарства, а також м’ясопереробних комбінатів.

Збудник меліоїдозу може вражати домашніх тварин. Вони, захворівши, створюють резервуари інфекції, поширючи її разом із виділеннями. Тож там, де багато тварин, завжди більший ризик зараження і для людини.

Як можна захиститися від інфекції та чи легко її діагностувати? Якщо є підозра на спалах меліоїдозу, передусім слід термічно обробляти воду та продукти, проводити вчасну антисептичну обробку ран, не купатися у ставках і озерах зі стоячою водою.

Виділити бактерію можна тільки у спеціалізованих лабораторіях при станціях особливо небезпечних інфекцій, яких в Україні всього кілька — у Києві, Харкові, Львові, Одесі. Матеріалом для виділення та ідентифікації збудника є кров, мокрота та гній. Це важливо, адже за перебігом меліоїдоз схожий на інші бактеріальні інфекції, тоді як лікується виключно специфічними антибіотиками.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове