Архів
Вівторок,
11 липня 2017 року

№ 53 (19498)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто знати

Надмірне потовиділення

Ярина ЯРЕМЧУК,

дерматовенеролог.

Ні для кого не секрет, що людина має властивість у спеку пітніти. Та як знати, коли пітливість нормальна, а коли сигналізує про якесь захворювання? До кого з медиків звертатися, якщо постала ця проблема?

ПІТЛИВІСТЬ — це захисна реакція організму і від перегрівання, і від переохолодження. Проте надмірна пітливість — гіпергідроз — може виявлятися не тільки у спеку, а й при різних емоційних переживаннях, шокових станах, підвищенні температури тіла, вживанні алкоголю, гарячих напоїв.

Успадковується гіпергідроз не часто, здебільшого з’являється у підлітковому віці, коли відбувається гормональна перебудова. Крім того, його можуть спровокувати певні неврологічні, часті інфекційні чи ендокринологічні захворювання.

Як же розпізнати, де норма, а де патологічний стан?

Якщо людина протягом дня постійно пітніє або потерпає від того, що руки завжди вологі — холодно надворі чи тепло — й шкіра на долонях біла, наче їх довго тримали у воді, це означає, що у неї зі здоров’ям щось не те.

Сильно пітніють люди з надмірною вагою тіла, задишкою, які страждають на серцево-судинні захворювання, але це не вважається гіпергідрозом.

Патологічне потовиділення зі специфічним різким запахом може супроводжувати цукровий діабет, онкологічні недуги, а також шкірні захворювання, плеврит і двостороння пневмонія.

При надмірному потовиділенні слід звертатися до лікаря-дерматовенеролога, який, зібравши анамнез, з’ясує, з яким органом пов’язаний патологічний процес, і скерує до фахівця для лікування. Якщо виявиться, що гіпергідроз на початковій (І,ІІ) стадії, порадить застосовувати медичні антиперспіранти, спеціальні спреї, пасти, мазі. Для важкохворих є метод ефективніший — обколювання ділянки пітливості ботулотоксином, який блокує потову залозу на чотири-шість місяців. Він не шкідливий для організму, однак таку процедуру варто робити регулярно.

Нерідко має значення й те, чим людина вкривається вночі чи як одягається. У спеку треба ретельно дотримуватися правил гігієнічного догляду за тілом, носити комфортний одяг, виготовлений не із синтетичної тканини, а з бавовни, льону.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове