Архів
Вівторок,
11 липня 2017 року

№ 53 (19498)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає спеціаліст

Пережити спеку

Отто СТОЙКА,

головний лікар Київського центру здоров’я.

НИНІШНЄ літо, обіцяють синоптики, ще буде багате на жаркі дні. Що ж відбувається в нашому організмі, коли навколо плюс 30 і вище? Як він реагує на спеку? Адже оптимальні температурні умови влітку мають бути в межах 18-24 градусів тепла.

У спеку потерпають нирки, суглоби (внаслідок зневоднення починають кристалізуватися солі в нирках, на поверхні суглобів), у щитоподібній залозі формуються вузли, а через згущення крові зростає ризик тромбоутворення.

В Україні є різні кліматичні зони, тому в одних регіонах — спекотно й волого, а в інших — спекотно й сухо. А як же краще для людини? «Суха» спека переноситься легше, тоді як «волога» дає додаткове навантаження на організм. Адже в умовах підвищеної вологості гірше регулюється теплообмін, людині важче пітніти, є додаткове наваження на серцеву систему.

Чому одні люди добре переносять спеку, а інші стають мляві, як мухи?

Це залежить від багатьох чинників — рівня адаптованості організму, віку, супутніх хвороб. Звісно, молода здорова людина потерпає від спеки менше, ніж пенсіонер-гіпертонік. А ще її важче витримувати в містах, аніж у селах чи на природі. Адже від розпеченого асфальту піднімається додаткове тепло, випаровуються шкідливі речовини. Тому за можливості намагайтеся ховатися від духоти в парку чи лісі. А якщо реагуєте на неї погіршенням самопочуття, треба допомогти організму пережити її.

У спекотний день людина втрачає до 3,5 літра рідини — через шкіру, дихальну та видільну системи. Тож потрібно поповнювати цей дефіцит. Але не солодкою водою, квасом чи пивом, а звичайною питною водою. Оскiльки у спеку з органiзму вимиваються калiй та натрiй, слiд пити трохи пiдсолену воду — вона нормалiзує баланс, зменшує випаровування та затримує рiдину в органiзмi. Досить покласти двi-три крупинки солi у склянку. Можна й пiдкислювати воду — додайте кiлька крапель лимонного соку чи вкиньте скибку лимона, або ж всипте лимонної кислоти. Добре пити молочну сироватку, узвари, морси, компоти. Вони насичують органiзм вiтамiнами, мiкроелементами, антиоксидантами та нормалiзують кислотно-лужний баланс в органiзмi. Доречним стане м’ятний чай — ментол має легку охолоджувальну дiю. А ще можна збадьоритися, якщо змочити водою чи вологими серветками потилицю, шию, дiлянку пiд пахвами, лiктьовi чи пiдколiннi згини, тобто дiлянки, де судини близько пiдходять до шкiри. Це охолодить i освiжить.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове