Архів
П’ятниця,
30 червня 2017 року

№ 50 (19495)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Західний вектор

ЛИТВА підписала контракт на закуповування природного газу в США.

Докладніше...
Викорінюють хабарництво

БРАЗИЛІЯ. Президент скасував свій візит на саміт G20 у Німеччині.

Докладніше...
Нова хвиля мігрантів

ІТАЛІЯ знову оголосила про закриття портів через наплив біженців.

Докладніше...
Ще крок до примирення

СЕРБІЯ і КОСОВО. Лідери країн виступили за відновлення діалогу.

Докладніше...
Вибори по-новому

У МОНГОЛІЇ вперше відбудеться другий тур президентських виборів.

Докладніше...
Плани змінюються

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідер Шотландії відкладає плани референдуму про незалежність.

Докладніше...
Дитсадки проти національної ідентичності

АВСТРІЯ. Глава МЗС виступив за закриття мусульманських дитсадків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Людина та її справа

З любов’ю до бджоли

Світлана УСАТЮК.

Івано-Франківська область.

Прикарпатець Микола Балаш із Косова понад двадцять років займається апітерапією. Бджолу шанує як ніяку іншу живу істоту, що мешкає поруч людини. На його думку, маленька золотокрила комаха дає найкращі харчі і ліки від багатьох недуг, навіть тих, перед якими традиційна медицина безсила. У цьому бджоляра переконала багаторічна робота в місцевій лікарні. Досягнувши пенсійного віку, Микола Іванович продовжує зцілювати людей продуктами бджільництва, популяризує сон біля вуликів.

— УСЯ МОЯ родина часто спить у спеціально облаштованому будиночку з вуликами, — розповідає чоловік. — Це нормалізує сон, кров’яний тиск, поліпшує настрій та загальний тонус.

Однак спати поряд із бджолами лікар радить не більш як десять днів поспіль: по годині вранці та ввечері. Лікувальний ефект посилить уживання продуктів бджільництва. Йдеться не тільки про добре відомі всім мед та прополіс, а й забрус. Це речовина, якою бджоли запечатують щільники. До її складу входить секрет воскових і слинних залоз комах, який має потужні антимікробні властивості. Забрус зміцнює імунітет, допомагає при ангінах, легеневих хворобах. Микола Іванович рекомендує жувати його по 5-7 разів на день тим, у кого є будь-які запальні процеси в ротовій порожнині. На один прийом достатньо чайної ложки.

— Наші карпатські пасічники готують із забрусу горілчану настоянку з додаванням соку айви, — розповідає він. — Процес настоювання довготривалий. Напій має бути прозорий, без домішок. У «забрусівці» — секрет довголіття. Звісно, приймати слід маленькими порціями — по 30 мл уранці, в обід і ввечері.

Досвідчений лікар і бджоляр також настоює на спирту висушених трутнів. Така настоянка очищує та розріджує кров. Розтерті на порошок сухі трутні, виявляється, можуть бути і корисною добавкою до раціону годівлі домашніх тварин, знадобляться у рибництві. Розповідаючи про продукти з пасіки, Микола Балаш вихваляє й личинки воскової молі. Вчені давно дослідили: вони допомагають подолати туберкульоз. А клаптик цупкої тканини з бджолиним прополісом — сильний антисептик, очищає від мікробів повітря.

— Тканину треба покласти на вулик у серпні, — ділиться секретом Микола Іванович. — Коли бджоли повністю покриють її прополісом, сховайте у шафу. А взимку покладіть цей клапоть на батарею опалення. За десять годин кількість мікробів у повітрі, яким дихаєте, зменшиться вдвічі.

Поради Миколи Балаша наводять на думку, що ми мало знаємо про бджіл та їхні можливості. Та одне безсумнівно — розумні комахи здатні зміцнити нам здоров’я, додати позитиву. Тож шануймо та оберігаймо бджолу! У неї надзвичайно важлива роль на планеті.

На фото Миколи Мацюка: лікар Микола Балаш ділиться секретами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Самопоміч» в опалі
Читати
Звільняють від сміттєвої облоги
Читати
Скандальна репутація нагородам не завада
Читати
Вибори, вибори...
Читати
Знущаються із в’язнів
Читати
Немає нічого святого
Читати
Борги наші тяжкії
Читати
Оцінки вже не потрібні?
Читати
На боротьбу з АЧС
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове