Архів
П’ятниця,
30 червня 2017 року

№ 50 (19495)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Західний вектор

ЛИТВА підписала контракт на закуповування природного газу в США.

Докладніше...
Викорінюють хабарництво

БРАЗИЛІЯ. Президент скасував свій візит на саміт G20 у Німеччині.

Докладніше...
Нова хвиля мігрантів

ІТАЛІЯ знову оголосила про закриття портів через наплив біженців.

Докладніше...
Ще крок до примирення

СЕРБІЯ і КОСОВО. Лідери країн виступили за відновлення діалогу.

Докладніше...
Вибори по-новому

У МОНГОЛІЇ вперше відбудеться другий тур президентських виборів.

Докладніше...
Плани змінюються

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідер Шотландії відкладає плани референдуму про незалежність.

Докладніше...
Дитсадки проти національної ідентичності

АВСТРІЯ. Глава МЗС виступив за закриття мусульманських дитсадків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Забуттю не підлягає

Олена ГОРБУНЬ.

ЗАГАЛОМ вісімдесят два медичні працівники пішли за вічну межу на фронтовому Донбасі. Лікарів, фельдшерів, санітарів косили кулі, накривав вогонь градів, сікли осколки. Серед медиків, які не повернулися із зони АТО, найбільше вінничан. Їхні земляки ініціювали встановлення в обласному центрі пам’ятного знака на вшанування всіх загиблих медпрацівників. За словами лікаря-волонтера, члена громадської організаціїї «Всеукраїнський союз ветеранів АТО» Юрія Козака, облрада ухвалила рішення про спорудження монумента на території Вінницького медичного коледжу імені Д. К. Заболотного. Троє загиблих — його випускники.

Вже розроблено проект: хрест із червоного граніту. Пам’ятник зводитимуть на благодійні пожертви. Церемонія відкриття запланована на Покрову — День захисника України.

За землю боротимуться

ДНЯМИ до будівлі головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області на мітинг протесту вийшли жителі села Ометинці Немирівського району. Вони тримали в руках плакати: «Ні» свавіллю на землі», «Селяни без землі — країна без людей», «Не дозволимо вкрасти землю».

Вже кілька років мешканці Ометинців пишуть заяви з проханням відвести їм земельні ділянки для ведення сільськогосподарської діяльності. Але відповідь одна — вільних наділів немає. Аж тут селяни дізналися, що землі запасу без відома громади віддали в оренду невідомому фермеру. Місцевий староста прояснити ситуацію відмовляється. Нічим не допомогла людям і районна влада. Вони подали до обласного управління Держгеокадастру скаргу із більш ніж ста підписами, всього ж у селі проживає близько 300 чоловік. Селяни кажуть, що за землю будуть боротися.

Відреставрували історичну пам’ятку

У СЕЛИЩІ Вороновиця Вінницького району урочисто відкрили оновлену історичну пам’ятку національного значення — палац XVIII століття Грохольських-Можайських, який був відреставрований коштом ЄС. Цей неймовірної краси й архітектурної цінності палац відомий ще й тим, що в ньому діє унікальний музей історії авіації та космонавтики. В експозиції — льотне спорядження різних історичних періодів, документи, моделі перших вітчизняних літаків, нагрудні знаки, нагороди. Тут можна ознайомитись із побутом космонавтів на орбіті, побачити, чим вони харчуються під час польоту в космос, їхні скафандри, спеціальне спорядження тощо.

Рік математики

ЦЬОГО РОКУ у ЗНO взяли учaсть нa 1,5 тис. oсiб мeншe, нiж торік. Як повідомила зaступник дирeктoрa дeпaртaмeнту oсвiти i нaуки oблдeржaдмiнiстрaцiї Oлeнa Чoрнa, за попередніми підсумками, в обласному центрі 82% мeдaлiстiв пiдтвeрдили свoї мeдaлi, у місті Лaдижин — 64,3%, у Вiнницькoму рaйoні — 56,3%.

Трeтiй рiк пoспiль в oблaстi спoстeрiгaється змeншeння числа тих, хто склaдaє ЗНO з мaтeмaтики. Більшість віддає перевагу тестам з історії України (це два обов’язкові предмети на вибір). «Утім, тaкa ситуaцiя пo всiй крaїнi, — констатує О. Чорна. — Нинішній рік в oблaстi oгoлoшeнo рoкoм мaтeмaтики. У нaвчaльних зaклaдaх вже працюють мaтeмaтичнi гуртки, тoж спoдiвaємoся більше школярів прихилити до вивчення точних наук.»

Може, діти навчать?

СЕЛИЩЕ Стрижавка, неподалік якого знаходиться меморіальний комплекс «Вервольф», узяли в облогу стихійні сміттєзвалища. Невже львів’яни таємно звозять сюди відходи? Аж ніяк. За словами депутатів селищної ради, з понад ніж трьох тисяч дворів оплачують вивезення сміття не більше п’ятисот. Інші викидають його у навколишні яри та ліси. Селищна рада намагається вплинути на людей, закликає бути свідомими. Але це мало допомагає.

Неорганізовані смітники періодично прибирають небайдужі громадяни. Їм допомагають місцеві підприємці та школярі. Останні в рамках програми «Зелена школа» здають непотріб у пункт прийому вторсировини. На отримані гроші вже придбали для школи чотири тенісних столи. Може, діти зможуть пояснити дорослим, як треба ставитися до довкілля?

За грати — родиною

З КІНЦЯ травня у регіоні тривають оперативно-профілактичні заходи під назвою «МАК». За цей час працівники поліції задокументували 50 фактів незаконного посіву маку та конопель, 35 випадків та 15 відповідно. Вилучено майже 1000 вирощених рослин.

Зокрема, подрібнений мак, коноплі, пристрої для стрільби реактивними снарядами, різні види набоїв, сигнальні ракети, предмети, схожі на димові гранати, виявили працівники поліції м. Немирова у домогосподарстві подружжя в селі Ситківці, що неподалік райцентру. На присадибній ділянці серед картоплі господарі плекали 875 рослин маку. Відкрито кримінальне провадження, чоловікові й жінці загрожує до 7 років позбавлення волі.

Iз війни у мирні будні

ВІД ПОЧАТКУ війни на Донбасі і до кінця нинішнього червня у центри зайнятості області звернувся 4941 демобілізований військовий, що брав участь в Антитерористичній операції. З них 4743 отримували допомогу з безробіття, 1211 працевлаштовані, 134 відкрили власну справу завдяки одноразовій виплаті допомоги із безробіття, 287 пройшли професійне навчання. Працівники центрів зайнятості застосовують індивідуальний підхід до кожного бійця, не тільки допомагаючи тим у пошуку роботи чи організації власної справи, а й сприяючи поверненню їх до мирного життя, соціально-психологічній адаптації та подоланню посттравматичного синдрому.

«Це особлива категорія на ринку праці, — переконана в. о. директора Вінницького обласного центру зайнятості Світлана Аляб’єва. — За кожним ветераном закріплений фахівець центру, який здійснює його соціальний супровід, навіть після працевлаштування. Крім того, ми маємо списки загиблих вінничан — учасників АТО і у разі необхідності сприяємо у працевлаштуванні членам їхніх сімей».

Літо, діти, відпочинок

СЬОГОДНІ в області працює 11 закладів оздоровлення та відпочинку для дітей. У середньому день перебування в таборі коштує 200 гривень. За словами головного спеціаліста обласного управління Держпродспоживслужби Ольги Хутченко, цього року фахівці відомства провели понад 400 перевірок дитячих оздоровчих закладів. У 83 випадках були виявлені порушення вимог санітарного законодавства. «Пришкільні табори майже завершили свою роботу, вони відпрацювали без епідемічних ускладнень, — поінформувала О. Хутченко. — Три пришкільні табори в Козятинському, Вінницькому і Гайсинському районах так і не відкрилися. Ми не дали дозвіл через те, що питна вода там не відповідала нормативним вимогам. Школи не встигли до початку оздоровлення провести дезінфекцію й очистку своїх водопровідних мереж».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Самопоміч» в опалі
Читати
Звільняють від сміттєвої облоги
Читати
Скандальна репутація нагородам не завада
Читати
Вибори, вибори...
Читати
Знущаються із в’язнів
Читати
Немає нічого святого
Читати
Борги наші тяжкії
Читати
Оцінки вже не потрібні?
Читати
На боротьбу з АЧС
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове