Архів
П’ятниця,
30 червня 2017 року

№ 50 (19495)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Західний вектор

ЛИТВА підписала контракт на закуповування природного газу в США.

Докладніше...
Викорінюють хабарництво

БРАЗИЛІЯ. Президент скасував свій візит на саміт G20 у Німеччині.

Докладніше...
Нова хвиля мігрантів

ІТАЛІЯ знову оголосила про закриття портів через наплив біженців.

Докладніше...
Ще крок до примирення

СЕРБІЯ і КОСОВО. Лідери країн виступили за відновлення діалогу.

Докладніше...
Вибори по-новому

У МОНГОЛІЇ вперше відбудеться другий тур президентських виборів.

Докладніше...
Плани змінюються

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідер Шотландії відкладає плани референдуму про незалежність.

Докладніше...
Дитсадки проти національної ідентичності

АВСТРІЯ. Глава МЗС виступив за закриття мусульманських дитсадків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Парило звичайне

Василь РЯБЧУК,
доктор сільськогосподарських наук.

ЦЕ БАГАТОРІЧНА трав’яниста рослина з прямостоячим стеблом заввишки до метра. Квіти запашні, оранжево-жовті. Цвіте у червні—серпні. Росте у світлих лісах, на узліссях, серед чагарників, на схилах, край доріг. Насіння парила легко чіпляється до одягу, шерсті тварин, тому рослину називають реп’яхом жовтим. А ще — гладишником, глекопаром (ним колись випарювали глечики, дезінфікували посуд), грудником, зрад-зіллям. Видову назву рослина отримала на честь правителя Понтійського царства Мітридата VI Євпатора, який був добрим знавцем медицини. Він іще в І столітті до н. е. виявив її корисні властивості і застосував для лікування своєї печінки. Тому парило найменували травою Євпатора.

У рослині містяться дубильні речовини, ефірна олія, сапонін, кумарин, яблучна, нікотинова, хінна й лимонна кислоти, холін, вітамін С і В, глюкоза, фруктоза, сахароза, значна кількість кремнезему.

Траву парила заготовляють під час цвітіння, зрізуючи при цьому верхівки стебел завдовжки 30-40 см, а з нижніх здерев’янілих частин стебла обриваючи тільки листя. Сушать у тіні або в добре провітрюваному приміщенні. Термін придатності сировини — два роки. Іноді заготовляють насіння та коріння парила. Препарати з рослини застосовують лише в народній медицині. Тоді як у країнах Європи вона є офіцінальною. Про цілющі властивості парила є згадки у працях давньогрецького лікаря Діоскорида, давньоримського письменника Плінія Старшого, французького цілителя Одо із Мена.

Листя. При захворюваннях шкіри до пошкоджених ділянок прикладають потовчене свіже листя парила.

Напар. 1. Траву парила (20 г) заливають 300 мл окропу, настоюють дві години, проціджують. П’ють по столовій ложці через кожні дві години при кровохарканні.

2. Склянкою окропу заливають 20-30 г трави, настоюють дві-три години, проціджують. Приймають по столовій ложці щогодини при проносах.

3. Парило (30 г) заливають 300 мл окропу, уварюють до половини. Вживають по столовій ложці через кожні три години при маткових кровотечах.

4. П’ять столових ложок трави заливають 400 мл окропу, настоюють 15 хвилин, проціджують. Застосовують для полоскань при запаленні слизових оболонок горла, рота і носа, при ангіні, а також для компресів, промивань і примочок при саднах, забитті, виразках, висипах на шкірі, а також роблять ванни для ніг для зняття втоми після тривалих переходів.

5. Листя подрібнюють (30 г), заливають літром окропу, настоюють годину, проціджують. По півсклянки-склянці тричі на день до їди помічні при ангіні, фурункульозі, запаленні жовчного міхура, кровотечах, погано загоюваних виразках.

6. Траву парила (20-30 г) заливають літром окропу, настоюють дві години. Приймають по склянці три-п’ять разів на день при гострих і хронічних запаленнях сечового міхура.

7. Дві чайні ложки парила заливають двома склянками окропу, настоюють годину. Вживають по півсклянки за годину до їди як жовчогінний засіб. Крім того, п’ють чай для зміцнення ослабленого організму.

8. Склянкою окропу заливають 20 г трави, настоюють годину, проціджують. Приймають по чверті-половині склянки три-чотири рази на день, додаючи мед за смаком. Це один із найкращих засобів при хворобах печінки і селезінки, він також усуває закрепи.

9. Столову ложку суміші із трави парила звичайного, материнки звичайної, звіробою звичайного (1:1:1) заливають 1-1,5 л окропу, настоюють годину, проціджують. Випивають теплим при подагрі за день. На курс лікування потрібно 4-5 л напару.

10. Столову ложку трави заливають склянкою окропу, закутують, настоюють годину, проціджують. Приймають по чверті склянки три-чотири рази на день за 20 хвилин до їди, додаючи мед, при енурезі (нічне нетримання сечі у дітей).

11. Чайну ложку суміші із 70 г трави парила і 10 г листя меліси лікарської заливають склянкою окропу, настоюють п’ять хвилин, проціджують. Уживають раз на день після обіду при нетриманні сечі.

12. Столову ложку парила звичайного і стільки ж трави льонку звичайного (чистик пісковий) заливають півлітра окропу, настоюють 10 хвилин, проціджують. Уранці випивають склянку напару до їди, решту — впродовж дня при виразці дванадцятипалої кишки.

Настій. 1. Траву рослини (10 г) заливають склянкою окропу, кип’ятять близько 10 хвилин, охолоджують, додають столову ложку меду. Приймають замість чаю по склянці тричі на день при сечокам’яній хворобі.

2. Столову ложку подрібнених коренів парила заливають склянкою окропу, млоять півгодини на водяній бані, настоюють 10 хвилин, проціджують. П’ють отриманий настій по 70-80 мл тричі на день за півгодини до їди, як підтримуючий засіб при онкологічних захворюваннях внутрішніх органів.

3. Столову ложку суміші із квіток лаванди колоскової і терну звичайного, трави звіробою звичайного і васильків справжніх (узятих порівну) заварюють склянкою окропу, настоюють годину. Приймають до їди по дві-три склянки на день при опущенні шлунка.

4. Дві столові ложки суміші із трави парила звичайного, жабрію звичайного, хвоща польового, гадючника в’язолистого (таволга в’язолиста), рутки лікарської (дика рута, димниця), хвої соснової, цетрарії ісландської (лишайник ісландський) (по 50 г) заливають 500 мл води, кип’ятять 15 хвилин. П’ють тричі на день до їди при спазмі м’язів.

5. Дві столові ложки суміші із трави парила звичайного, гадючника в’язолистого, хвої соснової, листя горіха волоського, суцвіття цмину піскового, лишайнику ісландського (змішаних порівну) заливають 500 мл води, кип’ятять 15 хвилин, проціджують. Приймають по 75 мг (діти половину дози) тричі на день через дві години після їди для лікування зоба.

Настоянка. 1. Траву заливають спиртом (1:5), настоюють 10 днів. П’ють по 20 крапель двічі на день до їди при ревматизмі.

2. Дві жмені насіння парила настоюють два тижні на 0,5 л червоного виноградного вина, проціджують. Приймають по чарці (40 мл) тричі на день до їди при нетриманні сечі.

Порошок. 1. Листя подрібнюють на порошок. Приймають по 0,5-1 г три-чотири рази на день до їди при хворобах печінки, жовчного міхура, фурункульозі, ангіні.

2. Перемелюють на порошок взяті порівну траву парила, листя кропиви дводомної і насіння гуньби сінної (буркотина, пажитникокладник, сіре зілля). Вживають двічі на день по 0,5 чайної ложки до їди при лейкемії (білокрів’я), як доповнення до основної терапії.

Надземна частина використовується у ветеринарії. Рослина придатна для дублення шкір, фарбування шерсті у золотисто-жовтий колір.

Протипоказання. Не рекомендується приймати препарати парила звичайного при індивідуальній непереносимості, схильності до закрепів, високому згортанні крові.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Самопоміч» в опалі
Читати
Звільняють від сміттєвої облоги
Читати
Скандальна репутація нагородам не завада
Читати
Вибори, вибори...
Читати
Знущаються із в’язнів
Читати
Немає нічого святого
Читати
Борги наші тяжкії
Читати
Оцінки вже не потрібні?
Читати
На боротьбу з АЧС
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове