Архів
П’ятниця,
30 червня 2017 року

№ 50 (19495)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Західний вектор

ЛИТВА підписала контракт на закуповування природного газу в США.

Докладніше...
Викорінюють хабарництво

БРАЗИЛІЯ. Президент скасував свій візит на саміт G20 у Німеччині.

Докладніше...
Нова хвиля мігрантів

ІТАЛІЯ знову оголосила про закриття портів через наплив біженців.

Докладніше...
Ще крок до примирення

СЕРБІЯ і КОСОВО. Лідери країн виступили за відновлення діалогу.

Докладніше...
Вибори по-новому

У МОНГОЛІЇ вперше відбудеться другий тур президентських виборів.

Докладніше...
Плани змінюються

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідер Шотландії відкладає плани референдуму про незалежність.

Докладніше...
Дитсадки проти національної ідентичності

АВСТРІЯ. Глава МЗС виступив за закриття мусульманських дитсадків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Хто ж зупинить рейдерів?

Василь ПІДДУБНЯК.

«Керівництво Кіровоградської РДА заявило, що нічого не знає про конфлікт у Бережинці», — так закінчувалася кореспонденція «Рейдери не відступають» («Сільські вісті» за 16 червня ц. р.).

СПОДІВАЄМОСЯ, на цей раз дізнаються. Адже вся Україна гомонить про те, що в державі, яка йде у Європу, повертаються буремні 90-ті роки минулого століття, коли людської крові лилося не менше, ніж нині на Донбасі.

Рейдери прилетіли у Бережинку проторованими ними ж ще на початку травня коліями. Тоді агресивно налаштовані гастролери оголосили себе новими власниками бережинського сільгосппідприємства «Нива-2010», показали виписки із держреєстру, законного керівника Миколу Трибіненка викинули за двері кабінету…

Жителі Бережинки, не чекаючи, поки в обласному центрі «проснуться» поліцейські погони, зорганізувались у стихійний загін самозахисту. Аби привернути увагу влади до типового розбою, домогтися заслону ворожим набігам, люди вдалися до блокування траси Кропивницький — Кривий Ріг, що проходить через село. І добилися свого: у ніч на 23 травня в центрі Кропивницького правоохоронці затримали три автомобілі з тринадцятьма озброєними особами з Київщини. Місцеві ЗМІ стверджують, що наймані «орли» їхали на «розбірки» в Бережинку.

За фактом рейдерського захоплення землі у с. Бережинці Кіровоградської області правоохоронці розпочали кримінальне провадження за ч. 4-ю ст. 296-ї Кримінального кодексу України — «Хуліганство».

На неозброєних селян із гранатометом — це називається «хуліганство»?!

Вочевидь, молодчики, найняті рейдерами, погодились із такою кваліфікацією кіровоградських правоохоронців і вирішили не складати зброю. Тим паче що це їхнє «хуліганство» не безкоштовне.

І ось 26 червня у Бережинку, яка мирно готувалася до жнив, на свої «жнива» прибув новий загін «комбайнерів».

Ось що розповів виданню AgroPolit.com народний депутат Іван Мірошниченко, котрий повернувся з місця подій і на власні очі бачив, що відбувалось у селі:

«Зі слів постраждалих стало зрозуміло, що на підприємство приїхали три мікроавтобуси та iнший приватний транспорт із п’ятдесятьма молодиками-«тітушками», які мали при собі зброю і кийки. Вони примусили вийти з oфicнoгo примiщення oхoрoнцiв. Однак захoпити будiвлю ocтатoчнo їм не вдалося через спротив місцевих жителів.

Усе село, повідав І. Мірошниченко, вийшло на захист своєї землi. За словами очевидців, почалася стрілянина й сутички, але ніхто, на щастя, не постраждав, лише побили транспорт рейдерiв. Цього разу кров не пролилася (23 травня в ході подібної сутички у цьому селі трьох осіб було поранено). Певно, людей спробували залякати. Зав’язалася бійка.

Зрештою мешканцям Бережинки вдалося вигнати чужинцiв з току й із контори господарства й урешті-решт скрутити нападників за допомоги полiцейських і поклаcти їх обличчям донизу. Загалом затримали 31 особу.

У «тітушок» позабирали кийки, щити, бронежилети, з їхніх автомобілів дістали провізію, матраци та одяг. Вочевидь, «гості» збиралися гостювати довго. Частині нападників удалося втекти. Вони побігли полем і підпалили його, але, на щастя, пожежу вдалося вчасно загасити. Утікачів наздогнали. Поліція, яка приїхала на виклик, почала оформлювати затримання.

За даними прес-служби Гoлoвнoгo управлiння Нацпoлiцiї Кіровоградської oблаcтi, 31 затриманій особі інкримінується 208-ма стаття Кримінально-процесуального кодексу України. Iнфoрмацiю за цим фактoм внеcенo дo Єдинoгo реєcтру дocудoвих рoзcлiдувань за ч. 3-ю cт. 206-2 Кримiнальнoгo Кoдекcу України «Прoтиправне завoлoдiння майнoм пiдприємcтва, уcтанoви, oрганiзацiї».

«Ми наголошуємо на тому, що працівники поліції відповідно до своїх повноважень жодним чином не втручаються у майновий спір між двома власниками. Усі ці питання мають вирішуватися виключно у судовому порядку. На протиправні дії з боку «прихильників» обох сторін конфлікту поліцейські готові реагувати жорстко і в рамках закону», — сказав, коментуючи події, зокрема, і Бережинці, керівник поліцейського відомства Сергій Кондрашенко.

Так-то воно так, але…

Як стверджує член Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Слободяник, рейдерські атаки та захоплення фермерських господарств уже понад рік тривають по всій країні. Часто-густо — зі смертельними наслідками, і жертвами стають здебільшого саме аграрії. Найбільше потерпають од беззаконня Дніпропетровська, Кіровоградська та Вінницькі області.

Не погодитися з цим важко. Події у Бережинці красномовно засвідчили те, що українській поліції до німецької чи французької ще далеко. Дуже далеко!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Самопоміч» в опалі
Читати
Звільняють від сміттєвої облоги
Читати
Скандальна репутація нагородам не завада
Читати
Вибори, вибори...
Читати
Знущаються із в’язнів
Читати
Немає нічого святого
Читати
Борги наші тяжкії
Читати
Оцінки вже не потрібні?
Читати
На боротьбу з АЧС
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове