Архів
П’ятниця,
30 червня 2017 року

№ 50 (19495)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Не можу мовчати

Накинули оком на санітарну зону

Валерій ЗЕЛІНСЬКИЙ.

с. Новоселівка

Немирівського району

Вінницької області.

Що яничари
ще занапастять?

Л. Костенко

ІСТОРІЯ ця проста. Є в Немирівському районі Вінницької області село Новоселівка. За кілометр — село Глинське. Між ними річка Південний Буг із базами відпочинку. Такий ось трикутник. Накинули оком на це поле діячі Миронівського хлібопродукту і вирішили: бути тут пташнику. Потужному — понад 10 млн бройлерів на рік. І пішла селом агітація, мільйон на сільраду, жителям продукти майже на дурничку. Клюнули нещасні. Скликали збори, де пересварилися, рішення не прийняли, розділилися на «за» і «проти». І якось загубилось те, що об’єкт «Вінницький бройлер» становить підвищену екологічну небезпеку, згідно з постановою Кабінету міністрів, де наголошується, що санітарно-захисна зона птахофабрик із понад трьома мільйонами бройлерів на рік має бути 1200 метрів. Розрахункова віддаль від об’єкта до Глинського — 500 м, до Новоселівки — 770, до Південного Бугу — 1070 м. Пташник явно сюди не влізає. Жителі, що «проти», направили екологам заяву з проханням втрутитися. Відповідь останніх — стандартний футбол: «Відповідно до законодавства, питання дотримання санітарних зон належить до компетенції Державної служби України та захисту з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів». Депутати Верховної Ради, ви що сотворили? Трактування санітарної зони в компетенції тих, хто контролює якість курячого м’яса? Ми дуже добре знаємо, як визначається та якість. Так само і санітарна зона?

На думку навертається тільки одне: змова деяких світових кіл щодо скорочення «неповноцінного населення». Не вибили голодоморами, війнами, репресіями, чорнобилем — зачистимо діоксидом вуглецю і нітратами. І екологічній інспекції до цього байдуже?

...У бус на Новоселівку сідають пасажири. Нещасні люди, скалічені жадібністю і подвійною мораллю, пручаючись, підпираючись палками, візками і торбами, стогнуть і клянуть владу. Думаю: тобі, жінко добра, мало Чорнобиля? Тобі треба ще курячого реактора під боком? І подумалось: із таким населенням можна робити, що заманеться. Будь-який негідник стане депутатом, наобіцявши дорогу, здоров’я чи дармову пляшку олії. Яке населення, така і влада. Сумно.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове