Архів
П’ятниця,
30 червня 2017 року

№ 50 (19495)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Витривала й невибаглива вівця

УТРИМУВАТИ цих тварин нескладно. Були б улітку пасовище, а взимку — сіно. Продукція вівчарства всім добре відома — вовна, овчини і харчові продукти — м’ясо, жир, молоко. Вівця дуже витривала, рухлива, пристосована до випасання і в передгір’ях, і по схилах ярів, і в напівпустелі, тобто в місцях, не доступних, скажімо, для великої рогатої худоби. Утримання невеликого стада овець не вимагає дорогих будівель і великих коштів.

Вівці — істоти беззахисні. Відомі випадки, коли вовк, забравшись у кошару, ріже всіх тварин до єдиної: опиратися, боротися вони не вміють. Інша річ корови або свині, які в разі небезпеки ніби змовляються і діють спільно проти нападника. Вчені пояснюють таку боязкість тим, що в овець слабкий зір. Тому в них сильно розвинене почуття стадності: куди одна — туди й друга, третя...

Вівці погано запам’ятовують свій двір: випасають їх разом із козами або козлом, які добре орієнтуються. Втім, якщо в перші дні пасовищного сезону овець підгодовувати вечорами комбікормом, то вони теж швидко запам’ятовують дорогу додому.

Вівця живе 20-25 років. Але як матку, так і виробника використовують у господарстві щонайдовше 7-8 років. Якщо ж тварина породиста і високопродуктивна, то можна тримати довше для одержання якомога більшого числа потомства з цінними якостями. Проблема тільки в тому, що з часом в овець стираються зуби і їм важко пережовувати жуйку, особливо коли вони пасуться на піщаних чи кам’янистих ґрунтах.

Версія для друку          До списку статтей

ПЕВНО, що в кожному селі є людина, про яку можна сказати, що Господь відміряв йому талантів щедрою рукою. Такий гість завітає наступного разу до нашого куточка. Микола Яковчук не уявляє свого життя без краси, тому на своїй невеликій ділянці сотворив справжнє диво, заквітчавши її не лише традиційними півоніями, бузком та чорнобривцями, а й чебрецем, звіробоєм, лепешняком... Та й по господарству вдатний, за що б не взявся. Якби в кожного з нас було таке ставлення до найменшої рослинки й деревця, бажання всьому давати лад, от би погарнішала наша земля.

Прийшла спека, а з нею проблема — надокучають комарі. Порадимо, як позбутися кровососів у будинку та чим обробляти шкіру, коли йдете на річку, в ліс, де їх особливо багато.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове