Архів
П’ятниця,
30 червня 2017 року

№ 50 (19495)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Щеплення шовковиці

«Як і коли щепити шовковицю?» — запитує Іван Тихопій з с. Біївців Богуславського району, що на Київщині.

ШОВКОВИЦЮ щеплять або рано навесні, або наприкінці плодоношення.

З ранньовесняним щепленням слід устигнути до початку сокоруху — приблизно до середини квітня. Виконують його заготовленими в лютому або березні живцями, які зберігались у прохолодному темному місці.

Добре вдається щеплення шовковиці влітку — наприкінці плодоношення, коли кора на підщепі добре відстає. До осіннього похолодання молодий пагін встигає не тільки прижитись, а й випустити нові бруньки. Перезимувавши на дереві, щеплена гілочка може навіть плодоносити. Літнє щеплення проводиться методом окулірування. Важливо виконати його до середини літа, інакше вічко разом із живцем засихає.

Пагін для щеплення має бути вегетативним, обов’язково — не плодоносним і вкороченим. Добре, якщо на ньому вже сформувалися здорові бруньки. Найкраще приживаються зелені живці, здерев’янілі — приблизно на 50%.

Для окулірування шовковиці як підщепу зазвичай використовують сіянці шовковиці білої.

Версія для друку          До списку статтей

ПЕВНО, що в кожному селі є людина, про яку можна сказати, що Господь відміряв йому талантів щедрою рукою. Такий гість завітає наступного разу до нашого куточка. Микола Яковчук не уявляє свого життя без краси, тому на своїй невеликій ділянці сотворив справжнє диво, заквітчавши її не лише традиційними півоніями, бузком та чорнобривцями, а й чебрецем, звіробоєм, лепешняком... Та й по господарству вдатний, за що б не взявся. Якби в кожного з нас було таке ставлення до найменшої рослинки й деревця, бажання всьому давати лад, от би погарнішала наша земля.

Прийшла спека, а з нею проблема — надокучають комарі. Порадимо, як позбутися кровососів у будинку та чим обробляти шкіру, коли йдете на річку, в ліс, де їх особливо багато.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове