Архів
П’ятниця,
30 червня 2017 року

№ 50 (19495)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Ошатні дворічники

НАПРИКІНЦІ червня — на початку липня сіють дворічники. Найкраще робити це відразу після гарного дощу. Сіють маргаритки, братки (віола), гвоздику турецьку і садову, дзвіночок середній, лакфіоль, стокротки, наперстянку пурпурову, іпомопсіс червоний, незабудки, штокрозу (рожа), лунарію.

Першого року рослини розвивають листя у вигляді прикореневої розетки, а на другий — квітконоси, квітки і насіння. За сприятливих умов деякі з них, наприклад маргаритка, можуть рости і досить рясно цвісти понад два роки.

Дворічники переважно холодостійкі й досить невибагливі до умов вирощування. Їхнє насіння визріває і буває готовим для посіву в липні-серпні. А незабудка, дзвіночок бородатий легко розмножуються самосівом.

Сіють дворічники зазвичай просто у відкритий ґрунт. До появи сходів грядочку потрібно накрити поліетиленовою плівкою, підтримувати вологість ґрунту поливами.

Якщо сходи вийшли загущеними, їх обов’язково потрібно прорідити. На постійне місце дворічники висаджують наступної весни або у вересні-жовтні поточного року, в залежності від термінів цвітіння. До кінця літа сіянці зміцніються і добре вкорінюються, відтак легко зимують. Навесні наступного року вони вже рясно цвітуть.

Більшості дворічників протипоказаний застій вологи, особливо навесні. Полюбляють відкриті місця, але добре розвиваються і в півтіні.

Версія для друку          До списку статтей

ПЕВНО, що в кожному селі є людина, про яку можна сказати, що Господь відміряв йому талантів щедрою рукою. Такий гість завітає наступного разу до нашого куточка. Микола Яковчук не уявляє свого життя без краси, тому на своїй невеликій ділянці сотворив справжнє диво, заквітчавши її не лише традиційними півоніями, бузком та чорнобривцями, а й чебрецем, звіробоєм, лепешняком... Та й по господарству вдатний, за що б не взявся. Якби в кожного з нас було таке ставлення до найменшої рослинки й деревця, бажання всьому давати лад, от би погарнішала наша земля.

Прийшла спека, а з нею проблема — надокучають комарі. Порадимо, як позбутися кровососів у будинку та чим обробляти шкіру, коли йдете на річку, в ліс, де їх особливо багато.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове