Архів
П’ятниця,
30 червня 2017 року

№ 50 (19495)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

«Меню» для огірків

ГРЯДКИ доцільно обробити таким розчином: у відро води додати 30 крапель йоду, 20 г натертого на тертці господарського мила та 1 л молока.

Із вечора замочити у воді буханку хліба. Вранці розім’яти, влити маленьку пляшечку йоду, розвести 1 л цієї рідини у відрі води і обприскати огірки. Обробляйте так рядки кожні два тижні — і вони до осені будуть зеленими.

Розвести у відрі води 2 л сироватки та 150 г цукру. Обприскати і полити огірки.

Цибульне лушпиння висипати у 10-літрове відро води і довести до кипіння. Зняти з вогню, накрити кришкою і настоювати 12-14 годин. Процідити, розвести водою у пропорції на 1 л настою 4 л води. Щедро обприскати огірки.

Обробити грядки розчином молочної сироватки: 1 л на 5 л води.

...і помідорів

УСПІХ у боротьбі з фітофторою залежить від вчасно розпочатих заходів профілактики. Народні методи — це обробка молочно-йодним розчином, настоянкою часнику, сіна або гнилої соломи.

Обприскування розчином сироватки, так само, як і на огірках, господарі вважають чи не найдієвішим способом. Надто після рясного дощу. Вона утворює на листі томатів тоненьку плівку, яка не дає грибковим мікроорганізмам проникати в тканини рослини і розвиватися там. Однак такий захист недовговічний, тому обприскувати томати сироваткою варто через кожні 10 днів.

Для ліпшого ефекту в розчин домашньої сироватки можна додати препарат фітоспорін.

А ще захист від фітофтори можна поєднувати з позакореневим підживленням. У цьому разі суміш для обприскування готується трохи інакше. На 10 л води — 2 л сироватки, 10 крапель йоду і пара столових ложок деревного попелу. Не любить фітофтора і лугів, наявних у попелі.

Йод можна додавати не тільки в сироватку, а й у молоко — дасть той же результат. Розведений у воді, він помічний навіть тоді, коли томати вже уразила хвороба. Потрібно розвести 10 мл 5-відсоткового йоду в 10 л води і обприскати рослини двічі протягом 3 днів.

Версія для друку          До списку статтей

ПЕВНО, що в кожному селі є людина, про яку можна сказати, що Господь відміряв йому талантів щедрою рукою. Такий гість завітає наступного разу до нашого куточка. Микола Яковчук не уявляє свого життя без краси, тому на своїй невеликій ділянці сотворив справжнє диво, заквітчавши її не лише традиційними півоніями, бузком та чорнобривцями, а й чебрецем, звіробоєм, лепешняком... Та й по господарству вдатний, за що б не взявся. Якби в кожного з нас було таке ставлення до найменшої рослинки й деревця, бажання всьому давати лад, от би погарнішала наша земля.

Прийшла спека, а з нею проблема — надокучають комарі. Порадимо, як позбутися кровососів у будинку та чим обробляти шкіру, коли йдете на річку, в ліс, де їх особливо багато.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове