Архів
Вівторок,
27 червня 2017 року

№ 49 (19494)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Амбітний безпековий план

ЄВРОСОЮЗ. Лідери ЄС домовилися посилити зовнішні кордони.

Докладніше...
Стратегічна перемога

ІРАК. Дві третини Старого міста в Мосулі звільнено від бойовиків «ІДІЛ».

Докладніше...
«Хазяйка морів» підтримує статус

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ почала випробування свого найбільшого авіаносця.

Докладніше...
Утримали владу

АЛБАНІЯ. На парламентських виборах лідирує «Соціалістична партія».

Докладніше...
Виставили ультиматум

КАТАР отримав від арабських країн список їхніх вимог.

Докладніше...
Пригадали навіть доччині екзамени

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Радниця екс-президента проведе три роки за гратами.

Докладніше...
Завершують справу

ПОЛЬЩА. Сейм проголосував за знесення у країні всіх пам’ятників радянської епохи, що прославляють комунізм.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Прокуратура викрила прокурора

Галина ВЕРНИГОРА.

СЛУЖБА безпеки України спільно з генеральною інспекцією Генеральної прокуратури та прокуратурою Сумської області заскочили на гарячому під час отримання хабара працівника прокуратури Сум. Посадовець, ім’я якого не розголошується, вимагав від місцевого підприємця щомісячну «данину» — 10 тис. гривень. Натомість обіцяв не дошкуляти перевірками його підприємства. Відкрито кримінальне провадження. Тим часом у слідчому суді внесено клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді застави. Цікаво, чи буде прокурор належно покараний? Йому загрожує до десяти років в’язниці.

Спорудили власний водогін

МЕШКАНЦІ села Ріпки, що у Роменському районі, тепер мають власний водогін. Його користувачами стали 115 дворів зі 123-х. Аби вода прийшла у будинки, підрядником було прокладено 7,8 кілометра центральної труби і майже три кілометри підвідних мереж. Звична в усьому цивілізованому світі комунальна вигода втілювалась, як мовиться, у складчину. Для забезпечення жителів Ріпок якісною питною водою із районного бюджету було виділено 750 тисяч гривень, зі скарбниці сільської громади — 50 тисяч. Внесок членів кооперативу становив 345 тисяч гривень.

Пестициди гублять бджіл

БДЖОЛИНІ рої масово загинули у Краснопільському районі. Причина — фермери без попередження обробили поля, на яких брали взяток медоносні комахи, пестицидами. Відтак чимало пасічників, які своєю працею годували власні родини, зазнали великих збитків. Одна бджолина сім’я сьогодні коштує близько 1,5 тисячі гривень…

Інформація про випадки, коли комахи гинуть через те, що агрогосподарства, не сповіщаючи бджолярів, «здобрюють» лани отрутохімікатами, регулярно над-ходить із різних регіонів країни. Тоді як у Європі фермери за запилення полів навіть доплачують бджолярам. У нас же поки що кожен сам за себе.

Хоч би крапелиночка дощу

АГРАРІЇ області потерпають через тривале бездощів’я. У деяких місцинах, як-от у селі Шевченкове Великописарівського району, ще з квітня землю не оросила жодна небесна краплина. На тутешніх ланах фермерське господарство імені Тараса Шевченка вирощує кукурудзу, соняшник та бобові культури. Ясна річ, після такої довгої посухи вже не особливо зарадять дощі, навіть якщо й зачастять у липні. Відтак прогноз на врожай наразі невтішний.

Страждають і природа, і люди

ПІДРОЗДІЛИ підприємства «Зеленбуд» разом із обласною рятувально-водолазною службою розпочали очищати русла сумських річок від сміття. Із червня до кінця листопада звільнятимуть від нагромадженого непотребу акваторії Псла, Сумки, Стрілки, озера Чеха та інших водних об’єктів. Уже назбирано майже півтисячі кубічних метрів сміття, серед якого трапляються старі шини, акумулятори, харчова упаковка…

Лише з міської скарбниці Сум на роботи з відновлення гідрологічного режиму та належного санітарного стану водойм виділено майже півмільйона гривень. Скільки ще доведеться витратити, якщо жителі області не припинять глумитися над природою?

«Швидка» без ліків

МЕДИКИ Центру екстреної медичної допомоги б’ють на сполох: в Сумах у лікарів «швидкої», що прибувають на виклик, зовсім немає медикаментозних засобів для порятунку пацієнтів при гострому інфаркті міокарда. А їх належить чимшвидше ввести людині для надання догоспітальної допомоги. Мова про препарат Металіз. Свого часу чиновниками міського відділу охорони здоров’я його було закуплено так мало, що не вистачило навіть на півроку…

Поки що фінансування затягується на невизначений час. Сказати напевне, коли необхідний препарат надійде «швидким», чиновники не можуть.

Не густо у кишенях

СКІЛЬКИ в середньому сьогодні заробляють мешканці Ямпільського району? Згідно з даними обласного управління статистики, розмір їхньої оплати праці пересічно становив 4 757 гривень, що на 48,7% перевищувало законодавчо встановлений рівень «мінімалки». Порівняно з відповідним періодом минулого року середня заробітна плата зросла на 41,1%.

Софії, Єви, Марії...

УЖЕ 4 тисячі дітей народилося цього року на Сумщині. Якими іменами нині називають батьки синів і дочок? Найчастіше для новонароджених донечок батьки вибирали імена Софія, Анна, Анастасія, Вероніка, Вікторія, Єва, Марія. Зустрічаються й Алісія, Еріка, Еллана, Лаура, Мікаелла та Стефанія, і навіть Джесіка-Чіаманда…

Серед найпопулярніших хлопчачих імен — Артем, Іван, Дмитро, Тимур, Олександр та Максим. Є серед зареєстрованих малюків Емір, Габер, Дарій, Домініан, Жад та Демір.

Звичайно, яке ім’я дати дитині — вибір батьків. Але працівники органів юстиції застерігають: до цієї справи належить ставитися відповідально. Бо чим екзотичніше ім’я, яким батьки «нагородили» чадо, тим більша вірогідність, що останнє захоче його змінити.

Дорога ти наша залізниця

З 1 ЛИПНЯ подорожчає проїзд до Києва із Сумщини потягами № 778/777 та № 784/783 «Київ — Шостка». За квиток доведеться віддати на 70-80 гривень більше. Зміна пов’язана з наданням цим рейсам статусу «фірмового потяга другого класу» замість категорії «регіональний експрес». Ціна квитка від Сум до столиці на решту поїздів залишається колишньою. Проїзд у 3-му класі обходиться у 100 гривень, 2-му — 200. «Люкс» коштує майже 450 гривень. На міжміській маршрутці дістатися Києва можна за 250 гривень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гарант домовився
Читати
Iз «Євробаченням» не все гаразд?
Читати
Потрібні судна
Читати
Втратили на блокаді
Читати
Що турбує українців
Читати
«Новий формат захисту територій» уже незабаром
Читати
Чи законно конфіскували?
Читати
Шкідники атакують
Читати
Менше випікається хліба
Читати
Уряд нагодує
Читати





— А тепер розповідай, довговухий, як ти на своєму морковному полі нашого ведмедя завалив!..

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове