Архів
Вівторок,
27 червня 2017 року

№ 49 (19494)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Амбітний безпековий план

ЄВРОСОЮЗ. Лідери ЄС домовилися посилити зовнішні кордони.

Докладніше...
Стратегічна перемога

ІРАК. Дві третини Старого міста в Мосулі звільнено від бойовиків «ІДІЛ».

Докладніше...
«Хазяйка морів» підтримує статус

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ почала випробування свого найбільшого авіаносця.

Докладніше...
Утримали владу

АЛБАНІЯ. На парламентських виборах лідирує «Соціалістична партія».

Докладніше...
Виставили ультиматум

КАТАР отримав від арабських країн список їхніх вимог.

Докладніше...
Пригадали навіть доччині екзамени

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Радниця екс-президента проведе три роки за гратами.

Докладніше...
Завершують справу

ПОЛЬЩА. Сейм проголосував за знесення у країні всіх пам’ятників радянської епохи, що прославляють комунізм.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Заповітне

Люди співатимуть — нива родитиме

Василь ПІДДУБНЯК.

Херсонська область.

На фото автора: напутнє слово двічі Героя Соціалістичної Праці, Героя України і засновника «Чорнобаївського заспіву» Дмитра Моторного.

Уже вдвадцяте збирає аматорів сцени конкурс хорового виконавства «Чорнобаївський заспів». І хоч задумувався він як регіональний, із різних куточків співучої України «у гості до Моторного» з’їжджаються талановиті посли народної невмирущості.

ЗАПОЧАТКУВАВ це справді природне, як джерельні струмені, дійство знаменитий наш земляк двічі Герой Соціалістичної Праці і Герой України, голова ради приватно-орендного кооперативу «Зоря» Білозерського району Дмитро Моторний.

Відкриваючи свято, патріарх українського села, якому нинішньої осені виповнюється 90 років, схвильовано зауважив:

— Я впевнений, що серед присутніх найбільш щасливий я, бо радий усіх вас бачити. І проймає гордість за нашу державу, за людей, які від нашої землі й нашої народної пісні. Добра і щастя вам!

Мета «Чорнобаївського заспіву» — подальший розвиток хорового мистецтва, збереження і поширення українських національних традицій, підвищення рівня виконавської майстерності самодіяльних колективів.

За два десятки років на гостинній чорнобаївській землі у доброго господаря Дмитра Моторного побували 86 хорових колективів не лише із Херсонської, а й з Кіровоградської, Дніпропетровської, Одеської, Вінницької, Запорізької, Миколаївської, Київської областей, а також доокупаційного Криму. Загалом — понад дві з половиною тисячі учасників!

Матеріальне озлиднення держави вплинуло на нинішнє представництво. У Чорнобаївку нині змогли прибути лише земляки — хорові колективи з Херсонщини та сусіди із Запоріжжя і Миколаївщини. Одначе на святі це не позначилося — пісні звідси чули аж у Херсоні!

— Декому навіть із фахівців здається, що зі зміною поколінь традиційне мистецтво українського народу, передовсім хорове, поступово відходить. До деякої міри це, на жаль, справді так, — говорить голова журі конкурсу, завідувач кафедри народного хорового співу Миколаївського філіалу Київського національного університету культури заслужений працівник культури України, професор Омелян Шпачинський. — Чому? Тому що наша держава не замислюється над тим, що пісня, так само як і рідна мова, — це ген українського народу, що завдяки йому тримається духовний зв’язок поколінь українців. І якщо цей зв’язок перерветься, то зникне надзвичайно великий і неоціненний пласт нашої духовної культури. І мені боляче, бо народна пісня пережила так багато століть! Скажу більше: народна пісня була істинним учасником відновлення незалежності України, особливо на півдні держави. Знаєте, чому? Бо саме народні хори розбудили інтерес до національної свідомості. То ж кажу: народна пісня сприяла тому, що народ проголосував за незалежність України.

— Насамперед українці проголосували!

— Представники інших національностей теж. Коли людина живе народною піснею, вона відчуває себе справжнім громадянином держави.

— Ви зауважили, що держава нині мало дбає про збереження і розвиток народної творчості. Та, на щастя, знаходяться такі люди, як Дмитро Костянтинович Моторний, які рятують наш чи не найцінніший скарб від забуття…

— Саме так! Будучи членом журі конкурсу «Чорнобаївський заспів» ось уже 19 років, можу засвідчити: фестиваль завдяки Дмитрові Моторному додає щораз нових імпульсів у розвиток хорового співу в Україні. Дуже мало у нас таких людей, у яких є фінансові можливості для влаштування масових конкурсів і фестивалів і котрі мають державне мислення. Пісня — це те, що тримає нас і буде тримати на білому світі.

Віддзвенів, мов жайворова пісня над переджнивним степом, «Чорнобаївський заспів» — конкурс, покликаний берегти дорогоцінний духовний скарб нації — її народні пісні. А лунатимуть пісні, то й нива краще родитиме, кажуть учасники гостин у легендарного хлібороба, а ще вправного баяніста-самоука і співака Дмитра Моторного.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гарант домовився
Читати
Iз «Євробаченням» не все гаразд?
Читати
Потрібні судна
Читати
Втратили на блокаді
Читати
Що турбує українців
Читати
«Новий формат захисту територій» уже незабаром
Читати
Чи законно конфіскували?
Читати
Шкідники атакують
Читати
Менше випікається хліба
Читати
Уряд нагодує
Читати





— А тепер розповідай, довговухий, як ти на своєму морковному полі нашого ведмедя завалив!..

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове