Архів
Вівторок,
27 червня 2017 року

№ 49 (19494)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Амбітний безпековий план

ЄВРОСОЮЗ. Лідери ЄС домовилися посилити зовнішні кордони.

Докладніше...
Стратегічна перемога

ІРАК. Дві третини Старого міста в Мосулі звільнено від бойовиків «ІДІЛ».

Докладніше...
«Хазяйка морів» підтримує статус

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ почала випробування свого найбільшого авіаносця.

Докладніше...
Утримали владу

АЛБАНІЯ. На парламентських виборах лідирує «Соціалістична партія».

Докладніше...
Виставили ультиматум

КАТАР отримав від арабських країн список їхніх вимог.

Докладніше...
Пригадали навіть доччині екзамени

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Радниця екс-президента проведе три роки за гратами.

Докладніше...
Завершують справу

ПОЛЬЩА. Сейм проголосував за знесення у країні всіх пам’ятників радянської епохи, що прославляють комунізм.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Вимога дня — енергоефективність

Марина ТІШКОВА.

Передостанній у шостій сесії пленарний тиждень попри досить млявий початок все ж має у підсумку кілька цікавих законотворчих здобутків. Загалом за два завершальні дні розглянуто 12 законопроектів, ухвалено п’ять законів.

Будемо з субсидіями

МИНУЛОГО четверга вранці сесійна зала вирувала. Гасу у вогонь парламентських «пристрастей» підлила Генпрокуратура, яка один за одним внесла на розгляд регламентного комітету подання на позбавлення недоторканності п’ятьох депутатів із різних фракцій і груп за підозрою в скоєнні злочинів економічного характеру. Та головним «порушником спокою» став Прем’єр В. Гройсман, котрий надвечір у середу направив на розгляд Верховної Ради законопроект зі змінами до держбюджету-2017, а вже вранці наступного дня прибув до сесійної зали, аби особисто агітувати народних обранців його терміново підтримати. Чому такий поспіх?

Виявляється, не так і погано живе держава — згідно з уточненими даними уряду, доходи держбюджету за п’ять місяців перевиконано на 20 млрд гривень, і ними слід розпорядитися, поки депутати не пішли на літні «канікули». Найбільше коштів — 14,1 мільярда гривень — заплановано спрямувати на забезпечення громадян субсидіями на сплату житлово-комунальних послуг. Решта видатків — на покриття потреб оборонно-безпекової галузі: підвищення фінансування Міноборони на виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі або поранення, інвалідності військовослужбовця на майже 353 мільйони гривень, півтора мільярда гривень хочуть направити Національній поліції, по кількасот мільйонів — СБУ, Головному управлінню розвідки тощо.

Попри таку, здавалося б, «світлу» мету проекту документа, більшість депутатів прем’єрського ентузіазму та оптимізму не поділила, навпаки — неабияк обурилася. Народні обранці дорікали главі уряду: законопроект, так би мовити, просто з жару, часу на докладне ознайомлення з ним практично не було, регламент грубо порушений. Крім того, профільний парламентський комітет і Головне науково-експертне управління зауважили, що Кабмін не надав детальних розрахунків та обґрунтування пропонованих змін до держ-бюджету, тож за що конкретно голосувати і як це позначиться на подальшому житті країни, не відомо… Відтак законопроект депутати ухвалили в першому читанні, аби все ж мати змогу його опрацювати.

Лічильники — в кожне помешкання

КРІМ навколобюджетних баталій, вдалося ухвалити кілька документів різної тематики. Згідно із Законом «Про енергетичну ефективність будівель», усі об’єкти будівництва та вже існуючі будівлі слід піддати аудиту енергетичної ефективності, аби потім на його основі фахівці змогли розрахувати реальне споживання тепла. Утім, послуга не безкоштовна — сума залежить від площі будинку
та обладнання енергоаудиторів, орієнтовно — кількадесят гривень із сім’ї.

Таке поняття, як норми споживання енергоносіїв, незабаром відійде в минуле. Відповідно до Закону «Про комерційний облік комунальних послуг», усі будівлі, під’єднані до теплових та водопровідних мереж, мають бути обладнані будинковими приладами обліку гарячої і холодної води. Ці роботи виконуватимуть теплокомуненерго та водоканали. Терміни для нежитлових приміщень — до 1 жовтня нинішнього року, а для житлових — до 1 жовтня наступного. Крім того, лічильники мають встановити і всі власники квартир. У профільному комітеті зазначили — якщо кожен буде платити виключно за ті послуги, які спожив, уже за кілька років на три чверті знизиться обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротиться споживання теплової енергії у середньому на 15-20%.

Також передбачено більшу відповідальність за порушення правил паркування, зупинку і стоянку транспортного засобу на місцях, призначених для осіб з інвалідністю, — санкція передбачає штраф у розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Технічними змінами до Митного кодексу унормовано термінологію — поняття «територіальні органи внутрішніх справ» замінено на «територіальні органи Національної поліції».

Шкуродерству не місце в цивілізованому суспільстві: змінами до законодавства посилено відповідальність за знущання з тварин та порушення правил їх утримання — це тягне за собою штраф у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів. За нацьковування тварин одна на одну (собачі бої тощо) можна навіть сісти за ґрати на строк до восьми років.

Трохи «подістававши» Прем’єра В. Гройсмана та членів уряду запитаннями, депутати розійшлися на двотижневу перерву перед завершальним пленарним тижнем сесії. Часу обмаль, а повислих у повітрі питань чимало, наприклад обрання членів ЦВК, Уповноваженого ВР із прав людини, розгляд подань на зняття з колег недоторканності, схвалення змін до держбюджету-2017, до того ж не заслухано звіт уряду...

Наступне пленарне засідання — 11 липня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гарант домовився
Читати
Iз «Євробаченням» не все гаразд?
Читати
Потрібні судна
Читати
Втратили на блокаді
Читати
Що турбує українців
Читати
«Новий формат захисту територій» уже незабаром
Читати
Чи законно конфіскували?
Читати
Шкідники атакують
Читати
Менше випікається хліба
Читати
Уряд нагодує
Читати





— А тепер розповідай, довговухий, як ти на своєму морковному полі нашого ведмедя завалив!..

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове