Архів
Вівторок,
27 червня 2017 року

№ 49 (19494)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 722

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.

Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Це цікаво

Усім хмарочосам хмарочос

Оглядовий майданчик.

Чули новину? Американські інженери розробили проект хмарочоса майбутнього. Це буде споруда заввишки п’ять кілометрів, ще й із так званими розумними функціями.

ГІГАНТСЬКІ конструкції з металу і скла, що сягають неба, сьогодні можна зустріти у різних куточках планети. Здебільшого це офісні центри, житлові комплекси і готелі. Вже існує 1168 будівель заввишки понад двісті метрів (це більш як 50 поверхів, а саме такі вважаються хмарочосами). Причому торік у світі було зведено рекордну їх кількість — 128, дві третини із яких постали у Китаї.

Різні будівельні компанії у світі не просто споруджують такі будівлі, вони при цьому змагаються: хто зведе найвищу, найкрасивішу і найоригінальнішу? Часом це виходять такі архітектурні й інженерні шедеври, що їм, як і людям, навіть дають власні імена.

Серед них найвищою є Бурдж Халіфа, зведена 2010 року посеред пустелі, палючого сонця та шалених вітрів у місті Дубай, що в Об’єднаних Арабських Еміратах. Будова, названа на честь президента цієї країни шейха Халіфа, сягає 828 метрів (не враховуючи башти антен і 50-метрові підземні палі) і має 162 поверхи. Уявляєте, який захоплюючий краєвид відкривається звідти на Перську затоку? Оглядовий майданчик вежі міститься на висоті 442 метри — це 124-й поверх. Водночас сама вона проглядається аж за 90 кілометрів!

Проте Бурдж Халіфа вже невдовзі може втратити почесний титул рекордсмена. 2020-го це звання має перейти до Королівської вежі, споруджуваної від минулого року на березі Червоного моря у місті-порту Джидда, що в Саудівській Аравії. Її проектна висота — 1 кілометр 10 метрів. Після завершення будівництва вона має стати найвищою у світі і першою заввишки понад кілометр. У Королівській вежі розмістяться розкішні офісні приміщення, обсерваторія, готель «Four Seasons» і найвища в світі тераса на 157-му поверсі.

Але й це не межа. Бо сьогодні в світі будівельні технології просуваються такими швидкими темпами, що до 2020 року у тій же країні може з’явитись удвічі вищий за Бурдж Халіфа хмарочос. 1600-метровий велетень іще тільки в проекті, а вже відоме його майбутнє ім’я — Mile-High Tower.

І справді, ці будинки вражають найсміливішу уяву. Проте навіть і вони матимуть вигляд таких собі карликів поряд будівлі, проект якої визрів поки що лише в умах інженерів американської компанії «Arconic». Уявіть: вони розробили проект хмарочоса майбутнього, створеного з новітніх матеріалів, деякі з яких іще навіть серійно не виготовляються. Наразі дуже мало про це відомостей у ЗМІ та Інтернеті. «Соняшник» зібрав їх докупи.

Отже, на початку цього року інженери представили модель хмарочоса, макет якої ви бачите на фото. Вони уявили, що вежа заввишки майже п’ять тисяч (!) метрів буде покрита матеріалом, який дасть змогу очищати повітря усередині й поблизу будівлі. До його складу входять хімікати, які на світлі вступають у реакцію з водяною парою й руйнують токсини і бруд. Вікна хмарочоса за допомоги моторизованого механізму протягом однієї хвилини зможуть перетворюватися на балкони. Крім того, деякі елементи споруди будуть видрукувані на… 3D-принтері. Як заявляє представник компанії, шляхом упровадження інноваційних матеріалів вони пропонують створити такий собі рухливий хмарочос.

Погодьтеся: звучить нереалістично. Та це тільки поки що. Адже технології рухаються вперед, а з ними розширюються і межі уяви людства. І можливо, саме комусь із сьогоднішніх юних читачів «Соняшника» випаде проектувати такі розумні будинки і в Україні.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Через воду він проводить, а сам з місця вік не сходить.

* * *

У назві якої американської річки заховалися аж три музичні ноти, ще й число — математична константа, що в Евклідовій геометрії визначається як відношення довжини кола до його діаметра?

* * *

Хата не хата, вікон багато, є куди влізти, а нікуди вилізти.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Районний центр у Полтавській області.

2. Рідкісна тварина родини жирафових, що живе в тропічних лісах Африки. Відрізняється від жираф коротшою шиєю та каштаново-бурим забарвленням із чорно-білим візерунком на кінцівках і крижах.

3. Південний високоцінний сорт яблуні.

4. Театр, де виконують музично-драматичні твори.

5. Повітряне судно.

 

  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть українську народну прикмету. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове