Архів
Вівторок,
20 червня 2017 року

№ 47 (19492)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Brexit невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Брюсселі офіційно розпочалися переговори про вихід країни з Євросоюзу.

Докладніше...
Переможний другий тур

ФРАНЦІЯ. Партія Еммануеля Макрона здобула абсолютну більшість у парламенті.

Докладніше...
Нова атака коаліції

СИРІЯ. Урядовий військовий літак був збитий винищувачем ВПС США.

Докладніше...
Упереджувальний крок

НАТО на кордоні між Литвою і Польщею провів масштабні навчання.

Докладніше...
У вогняній пастці

ПОРТУГАЛІЯ. Центральний гірський район охопила масштабна лісова пожежа.

Докладніше...
Санкції не зупинили

ПІВНІЧНА КОРЕЯ знову проводить ракетні випробування.

Докладніше...
Розлучення по-каталонськи

ІСПАНІЯ. Каталонія вирішила провести 1 жовтня референдум про незалежність.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Трагедія

Просто розважались на «тарзанці»

Олена БЕГМА.

Непоправна трагедія сталась у селі Глушки, що у Білоцерківському районі на Київщині. Там потонули дві дівчинки.

ТОГО ДНЯ учні місцевої школи завершували приготування до випускного вечора, який мав відбутися завтра. Закінчивши прикрашати навчальний заклад, діти розійшлися по домівках. Проте троє подруг-підлітків — Мар’яна, Ліля і Ліза — дорогою надумали покупатися. Батьків про це не попередили.

Глушки оточені ставками. А попід городами людей тече маленька річка, де старші діти обладнали «тарзанку», з допомогою якої, добре розгойдавшись, можна було перестрибувати навіть із берега на берег. Дівчатка попрямували саме до неї та й заповзялися гойдатися.

Якоїсь миті, коли на «тарзанці» була дев’ятирічна Ліза, стара мотузка урвалася і дівчинка шубовснула в річку. Вона не вміла плавати, тож з переляку розгубилась і, безпорадно борсаючись у каламуті, почала тонути. На допомогу подрузі кинулася одинадцятилітня Ліля. Та, хоч і вміла плавати, та не вистачило сил витягти подружку. Натомість та почала затягувати й її на дно.

Перелякавшись, Мар’яна побігла додому, щоб сповістити батьків. Дорогою її перепинив хтось із місцевих. Почувши, що трапилось, забив на сполох, і люди кинулися на допомогу. Та було вже пізно: дівчатка потонули.

Лізу витягли з води першою, за нею — Лілю. За словами голови сільради Валерія Дубового, рятували дітей власними силами — хто як умів. «В очікуванні приїзду «швидкої» робили навіть штучне дихання, — розповідає чоловік, — але це не допомагало». До речі, «швидка» їхала аж півгодини. А коли лікарі вже прибули, їм залишилося тільки констатувати смерть школярок.

Дівчат поховали: Лілю в Глушках, а Лізу на Рівненщині поряд із її батьком. Перед цим для загиблих школярок у місцевій школі пролунав символічний останній дзвоник. Односельці зрубали злощасне дерево над річкою, на якому висіла «тарзанка»…

Невимовне горе спіткало родини дівчаток. Воно невтішне. Залишається хіба що застерегти інших батьків, щоб краще пильнували дітей та уберігали їх від таких необачних вчинків, принагідно розповідаючи і про те, що сталося у селі Глушки.

На жаль, із настанням канікул діти набагато частіше наражаються на небезпеку. Зокрема, впродовж минулого тижня на Дніпропетровщині потонуло п’ятеро школярів. Нещасні випадки сталися у Дніпрі, Перещепиному, Кривому Розі, Покрові, а також у Нікопольському та Солонянському районах, повідомили в управлінні цивільного захисту ДніпроОДА. Загалом же, згідно з оперативними даними прес-центру Державної служби з питань надзвичайних ситуацій України, тільки впродовж двох останніх тижнів у водоймах країни потонуло вже майже два десятки дітей. Усі випадки сталися через купання в не пристосованих для цього місцях та з порушенням правил безпеки.

І не лише діти, до речі, так безтурботно поводяться на воді. Гине і чимало нібито дужих і вправних дорослих. Більшість — у стані алкогольного сп’яніння.

Тож рятувальники вкотре попереджають: не жартуйте із водоймою, перехиливши чарку. І під час купання дотримуйтеся таких порад. Відчувши втому, перепочиньте: переверніться на спину і підтримуйте себе на плаву легкими порухами рук. Потрапивши в течію, не боріться з нею — пливіть вниз за нею під невеликим кутом, поступово наближаючись до берега. Головне — не панікуйте. Будьте уважні, плаваючи на надувних матрацах, адже вітром чи течією їх може віднести далеко від берега. Крім того, якщо дме сильний вітер, температура води менша за +18 градусів, а повітря — нижча за +24, від купання краще відмовитися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть оборонці
Читати
«Паломництво» до поліклінік
Читати
Кажуть, що справно торгуємо
Читати
Головний дав команду
Читати
I екс-прем’єру перепало
Читати
Андрій Рева: адаптуймося
Читати
По всьому світу...
Читати
Готуються до дерибану
Читати
Доведеться пересуватися громадським транспортом
Читати
Повернули державі
Читати
Хто винен?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове