Архів
Вівторок,
20 червня 2017 року

№ 47 (19492)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Brexit невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Брюсселі офіційно розпочалися переговори про вихід країни з Євросоюзу.

Докладніше...
Переможний другий тур

ФРАНЦІЯ. Партія Еммануеля Макрона здобула абсолютну більшість у парламенті.

Докладніше...
Нова атака коаліції

СИРІЯ. Урядовий військовий літак був збитий винищувачем ВПС США.

Докладніше...
Упереджувальний крок

НАТО на кордоні між Литвою і Польщею провів масштабні навчання.

Докладніше...
У вогняній пастці

ПОРТУГАЛІЯ. Центральний гірський район охопила масштабна лісова пожежа.

Докладніше...
Санкції не зупинили

ПІВНІЧНА КОРЕЯ знову проводить ракетні випробування.

Докладніше...
Розлучення по-каталонськи

ІСПАНІЯ. Каталонія вирішила провести 1 жовтня референдум про незалежність.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Оренда паїв: що необхідно знати?

Підготувала
Марина ТІШКОВА.

Для українців земля завжди була цінним і затребуваним активом, а оренда паїв — питанням, яке стосується практично кожного другого селянина. Незважаючи на те, що розподіл ділянок відбувся десятки років тому і законодавча база сформована, досі виникають питання, пов’язані з користуванням ними. Розглянемо основні організаційні та юридичні аспекти оренди земельних паїв.

ЗГІДНО з даними Держгеокадастру, 27,7 млн га (68% усіх сільгоспугідь) є земельними частками, або так званими паями. Згідно з Указом Президента «Про порядок розподілу земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» №720/95 від 08.08.1995 р., пай є умовною ділянкою землі розміром, визначеним у гектарах, яка має грошову оцінку (але без виділення ділянки в натурі, на місцевості).

Якщо ви маєте право на пай, але не хочете ним користуватися, то його можна здати в оренду для отримання прибутку. Для цього необхідно в обов’язковому порядку укласти договір. Ось на що слід обов’язково звернути увагу.

1. Інформація про орендодавця і номер сертифіката на пай, ким він виданий і дату видачі, також відомості про орендаря.

2. Розмір ділянки, який вказується в умовних кадастрових гектарах. Надається інформація й про кадастрові та інші характеристики земельної ділянки, а до договору додається кадастровий план, на якому можна визначити місцезнаходження частки (паю).

3. Термін договору оренди (не може перевищувати 50 років, на практиці становить 1-5 років).

4. Плата за оренду (розмір, індексація залежно від рівня інфляції, форма платежу — грошова або натуральна, себто сільгосппродукцією або послугами, терміни і порядок її внесення і перегляду суми).

5. Цільове призначення (рілля), умови використання і збереження якості землі (наприклад, не можна багато років поспіль висаджувати культури, які сильно виснажують ґрунт: ріпак, соняшник та інші).

6. Умови повернення земельної ділянки орендодавцю (при недотриманні домовленостей пай може бути повернутий достроково).

7. Які можуть бути встановлені обмеження і обтяження щодо використання земельної ділянки (важливо вказати, чи перебуває вона в заставі, та інше).

8. Сторона (орендодавець чи орендар), яка несе відповідальність за випадкові пошкодження або знищення об’єкта оренди чи його частини.

9. Вказується, що пай передається в оренду для сільськогосподарських потреб.

10. Прописується відповідальність сторін.

За домовленістю сторін у договорі вказуються й інші умови, наприклад страхування.

Що стосується вартості оренди ділянки, то відповідно до Податкового кодексу вона має становити не менш як 3% нормативної грошової оцінки земельної ділянки, значення якої щорічно уточнюється на коефіцієнт індексації. Станом на минулий рік підвищено орендну плату за паями в середньому до 2400 гривень за гектар. Уточнимо, що середня ціна залежить від безлічі факторів, найчастіше — від загальної площі землі, місця розташування ділянки, а також ступеня родючості ґрунту.

Що робити, коли орендар платить менше, ніж зазначено в договорі, або не платить узагалі? Юристи радять негайно подавати до суду позов про стягнення заборгованості за договором оренди паю. Додатково можна пред’явити вимогу про розірвання договору (якщо є інші охочі користуватися ділянкою). Також слід завжди пам’ятати про те, що досить часто виникають ситуації, коли недобросовісні орендарі поступаються своїм правом оренди третій особі на неналежних умовах. Така «співпраця» здебільшого закінчується судом.

Щоб не стати заручником подібної ситуації, потенційному суборендарю потрібно уважно вивчити всі умови договору суборенди, які стосуються термінів його дії і можливостей дострокового розірвання. Для більшої надійності основна угода суборенди повинна містити відповідь власника на запит орендаря з проханням дозволити передачу ділянки в користування. Цей пункт стосується і орендодавців при укладанні договору. Їм слід уважно читати договір оренди паю і наполягати на вилученні з нього положень, які надають орендарю право здавати пай в суборенду третій особі. Якщо інше не визначено договором, така передача можлива лише за згодою орендодавця. У разі, коли передача права оренди відбулася, це є підставою для розірвання відносин. Водночас наділення правом оренди третьої особи не є підставою для звільнення орендаря від виплат орендодавцеві. Це можливо тільки в разі заміни сторони в зобов’язанні зі сплати орендної плати, яка, знову ж таки, можлива тільки за згодою орендодавця. Якщо договором оренди не було передбачено згоду орендодавця на ці дії, то вони є незаконними і можуть бути підставою для визнання відповідних договорів (суборенди, переведення зобов’язань боржника і т. д.) недійсними, розірвання їх та стягнення з орендаря заборгованості.

Незаконним є й укладення договору без згоди орендодавця, навіть якщо раніше орендар уже користувався цією ж земельною ділянкою. Варто зазначити, що на практиці також трапляються випадки оренди незатребуваних земельних ділянок, не розподілених між власниками. Такі договори оренди укладаються із сільськими, міськими радами, органами виконавчої влади, оскільки такі наділи залишилися в їхній компетенції. Але тут є ризик укласти договір оренди на один і той же пай. Наприклад, мала місце майже одночасна передача в користування ділянки сільською радою одному орендарю і райдержадміністрації — іншому. Для безпечної оренди нерозподіленого паю потрібно ретельно перевіряти, в чиїй саме компетенції є право його оренди.

Місцеві ради (зокрема сільські) мають право здавати нерозподілені паї, які знаходяться в межах населеного пункту, держадміністрації — за межами. Якщо є сумніви, де саме знаходяться вгіддя, можна перевірити цю інформацію з допомогою кадастрової карти (якщо ділянці присвоєно кадастровий номер) або надіславши запит до відповідного органу місцевого самоврядування чи управління Держгеокадастру. Адже від обізнаності, де саме знаходиться пай, залежить те, чи має відповідний орган повноваження укладати договір, чи ні.

Підіб’ємо підсумки: як орендодавцю, так і орендарю слід бути уважним під час укладання договору. Саме тому варто завжди звертати увагу на всі без винятку пункти, прописувати додаткові, а також перед реєстрацією документа дізнатися максимальний обсяг інформації як про саму земельну ділянку, так і про особу, з якою укладається договір.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть оборонці
Читати
«Паломництво» до поліклінік
Читати
Кажуть, що справно торгуємо
Читати
Головний дав команду
Читати
I екс-прем’єру перепало
Читати
Андрій Рева: адаптуймося
Читати
По всьому світу...
Читати
Готуються до дерибану
Читати
Доведеться пересуватися громадським транспортом
Читати
Повернули державі
Читати
Хто винен?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове